“Povratak Zimske Zmije” – Povratak čoveka koji je naterao Fridu u Zagorovo naručje

0

Dvadeseti broj Zlatne serije, edicije o kojoj se na stripovskoj sceni najviše priča, donosi povratak sakema Kajova.

“Povratak Zimske Zmije” - Povratak čoveka koji je naterao Fridu u Zagorovo naručje Strip Blog

Prikaz stripa “Povratak Zimske Zmije” scenariste Jakopoa Rauka i crtača Đovita Nuča u izdanju Veselog četvrtka

Naslovnica B za novi broj Zlatne Serije “Povratak Zimske Zmije”, kojom Veseli četvrtak pravi razliku u odnosu na sve balkanske izdavače, ovog puta je delo Mijata Mijatovića. Za originalnu se pobrinuo Pičineli, standardni Zagorov naslovničar posle odlaska Ferija. Scenario potpisuje glavna vedeta Zagorovog tima – Jakopo Rauh, dok je crtež odradio Nučo.

Dušan Mladenović, urednik Veselog četvrtka, donosi neke zanimljive podatke o ovoj priči. Saznajemo da je bila planirana za kolor ediciju u kojoj sve epizode obrađuju prošlost likova iz Zagorovog sveta, ali je ipak prebačena u redovnu seriju gde je ove godine ugledala svetlost dana. Takođe, pomenuta je Nučova sporost jer je navodno ovu priču crtao od 2015. godine.

Priča počinje hrabrim i sumanutim upadom Zimske Zmije u vojno utvrđenje gde pokuša da ubije senatora Blejka, koji je u obilasku garnizona u Darkvudu. Poglavica biva zarobljen i ne želi da da bilo kakvo objašnjenje za svoj postupak. Prirodno, Zagor je pozvan da gasi vatru i spasava mir između vojske i Kajova uvređenih lišavanjem slobode njihovog sakema. Darkvudski pravednik će tako uploviti u staru priču o krvi i zločinu koja će ga naterati da ponovo upotrebi svoju sekiru protiv Zimske Zmije.

Pročitajte: Zlatna serija #19 ,,Vila Serena” – Stoj, ili će Blokova mama pucati!

Rauh dobro barata pričom uz mali broj nelogičnosti koje je ipak moguće svariti bez previše kiselog izraza lica. Priču sve vreme drži u ozbiljnom tonu, ne dajući Čikovim gegovima ni najmanje prostora. Pisac nije previše komplikovao sa zapletom što je u završnom činu dovelo do skladnog zaključka.

Nučovo crtanje je svakako ferijansko. Međutim, dovoljno je originalnosti u njegovim potezima, pa svakako izbegava epitete koji prate neke druge Ferijeve učenike. Ipak, od pokojnog učitelja je nasledio i probleme sa proporcijama.

Zadnja korica donosi najavu Dedvud Dika i prikaz dve naslovnice nove kolekcionarske Zagor knjige koja upravo nosi naziv Zimska Zmija. Obe naslovnice je nacrtao Laurenti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x