„Sendmen: Preludijumi i Nokturna“ – Uvod u jedinstvenu strip mitologiju

0

„Kakvu bi moć imao Pakao, da oni koji su u njemu zatočeni ne mogu da sanjaju o raju.“
Nil Gejman

Prikaz stripa „Sendmen: Preludijumi i Nokturna“ pisca Nila Gejmena i crtača Sema Kita, Majka Dringenberga i Malkolma Džonsa III

Sendmen je 1989. stvoren od strane Nila Gejmena, zajedno sa crtačima Semom Kitom, Majkom Dringenbergom i Malkolmom Džonsom III.

Preludijumi i nokturna predstavlja prvu celinu jednog od najhvaljenijih serijala u svetu stripa. Kroz ovu priču po prvi put uplivavamo u mračan i fantastičan svet kojim Gejmen stvara jednu, potpuno jedinstvenu mitologiju u stripu.

Priča prati Morfeja (Sna lično), gospodara metafizičkog kraljevstva snova. Morfej i njegova braća i sestre, predstavljaju otelotvorenje opštih i nepromenljivih istina u univerzumu. Nazivaju se Svevremeni i pored Sna porodici pripadaju: Sudbina (Destiny), Smrt (Death), Stihija (Destruction), Strast (Desire), Strah (Despaire), Sumanutost (Delirium). Svako od njih kontroliše svoj aspekt i raspolaže ograničenim moćima.

Preludijumi i nokturna nas, na samom početku, vodi u 1918. Grupa britanskih okultista Red drevnih misterija, pokušava da se domogne besmrtnosti, tako što će ritualom crne magije, zarobiti Smrt. Umesto toga, u njihovu zamku upada San i u njoj ostaje sedamdeset godina. Posle decenija sužanjstva, Morfej se oslobađa i vraća u svoje kraljevstvo. Ipak, Snevanje je u haosu i započinje njegova obnova. Ali, da bi povratio svoju punu Moć. Morfej mora da povrati tri drevna artefekta koja su mu oduzeta.

Ovaj prvi trejd u serijalu, pored serviranja priče, služi i za upoznavanje Sna i Snevanja, i razumevanje funkcionisanja ovog univerzuma. U prvim epizodama, postojali su pokušaji da se kroz pojavljivanje nekih DC likova Sendmen smesti u postojeći kontinuitet, ali se (na sreću) od toga u kasnijim nastavcima odustaje te Gejman dobija više slobode da se igra.

POVEZANO: Strip Lokot i Ključ će dobiti krosover sa Sendmenom Nila Gejmena

Britanski pisac u Preludijumima uspostavlja ton i pokazuje glavne elemente koji će do kraja krasiti serijal. Sendmen je čudna priča, bajkovita, jeziva, puna legendi. Sigurno postoje bolji naslovi u serijalu od prvenca. Bolje napisani i bolje nacrtani. Ali za potpun užitak u serijalu, treba početi od upoznavanja koje je Gejman vrlo vešto izveo. Jako kompleksnu priču je počeo na vrlo jednostavan način i raširio je poput lepeze.

Gejman nikada nije bio deskriptivan kao Mur niti precizan u stilu kao Miler, ali svojom lepršavošću stvara neverovatno bajkovite likove koji mogu da inspirišu ili uliju strah u kosti.

Na polju crteža, Sendmen trpi velike varijacije. Stilovi i trud crtača stvaraju velike oscilacije. Tako u Preludijumima vizuelni dojam ide od običnih škrabotina do neverovatno sugestivnih malih remek dela u panelima. Ipak, ono što povezuje dve strane crtačkog štapa je očajan originalni kolor sa drečavom (amerikancima svojstvenom) paletom od koje se zenice bolno sužavaju. To je, pre nekoliko godina, „apdejtovano“, pa Absolut luksuzna izdanja krasi novi kolor.

Preludijumi i nokturna sadrže epizode 1-8 koje su prvobitno objavljene u magazinskom formatu. Kod nas je to uradio Beli put kao 13. knjigu edicije Grafički romani. Hrvatska Fibra je Sendmena objavila u, već pomenutom, Absolut izdanju, pa Preludijumi spadaju u prvu knjigu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x