“Modesti Blejz: Gospodin Sun”: Svedočanstvo o užasima jednog doba, Vijetnamskog rata!

0

Nesreća ne bira, već udara sve odreda. Da je ova činjenica tačna, dokaz je mlad istudent na Uneverzitetu u Hongkongu, po imenu Veng, koji je i štićenik dive Modesti Blejz.

gospodi sun stripblog

Prikaz stripa “Modesti Blejz: Gospodin Sun” scenariste Pitera O’Donela i crtača Džima Holdaveja

Modesti Blejz je svojim delima i time što štiti i finansira školovanje mladog Venga, zadužila njega za čitav život, ali njegov ponos i sramota koju je osećao zato što stalno traži pare od Modesti, nagnala ga je na mnoge nepromišljene poteze. 

Pre svega da razjasnimo kako je to Modesti zadužila ovog mladog studenta. Modesti Blejz je srela Venga u Sajgonu (današnji grad Ho Ši Mi, najveći grad u Vijetnamu) kada je mladić bio go i bos. Ona ga je sredila i dovela u misionarsku školu u Honkongu. 

Pročitajte: O poreklu Modesti Blejz: Feministička ikona u vidu izbeglice sa Balkana

Na početku priče, zvane “Gospodin Sun”, napisane i objavljene 1964. godine ne znamo šta je tačno nateralo mladog Venga na to da traži ogromnu svotu novca od svog najboljeg prijatelja, ali pošto on nije imao da mu pozajmi, student odlučuje da se pridruži bandi gospodina Suna, najvećeg kriminalca u tom delu Azije, čija je osnovna delatnost trgovina drogom, a svako ko dobro poznaje Modesti Blejz, zna da ona mnoge stvari može da svari, ali drogu nikako ne može da prihvati kao opciju za zaradu novca (zato su scene Modestinog besa nakon otkrivanja šta njen štićenik radi zaista za anale). 

gospodi sun stripblog

Kako je sam scenarista, Piter O’Donel priča “Gospodin Sun” je nastala kako bi se stvorio temelj za lik Venga, Modestinog kućepazitelja. Nakon što se Veng pojavio u prvom romanu, O’Donel je shvatio kako bi ovaj lik mogao postati redovan u serijalu o Modesti Blejz. 

“Zarad izgradnje priče o Vengu, put me je neminovno naveo na Daleki istok u doba vojevanja Vijetnamskog rata, što je poslužilo kao moćna scenografija. Naravno, to se istorijski poklapa s pričom koja se odigrava pre otprilike pola veka, ali iznova je čitajući za potrebe sastavljanja novog uvodnika, ne mogu da se otmem utisku da predstavlja svedočanstvo o jednom minulom dobu”, napisao je Piter O’Donel kao uvodnik za ovu priču, a koji se može naći i u izdanju izdavačke kuće Darkwood “Modesti Blejz” knjiga prva, iz 2018. godine. 

Kao što je rečeno, Modesti dolazi za svojim štićenikom, koji je unajmljen od strane svetskog distributera droge, da usred Vijetnamskog rata, na zaraćenoj teritoriji diluje drogu, baš u grotlo ove građanske borbe, gde ga ona, naravno spasava iz kandži bande, ali sa njim pronalazi i njegovu sestru, koju je on tražio i za čiju potragu su mu i bile potrebne pare, ali na strani suprotnoj interesima tada zapadnog sveta.

gospodi sun stripblog

Svakako se u ovoj priči vidi i taj politički momenat, koji sestru mladog Venga, kao ratnika komunističkih snaga svrstava na negativnu stranu priče i istorijske pozornice, zato što se borila za jednakost svih, odnosno suprotno interesima zapada. Bilo kako bilo, u ovom krvavom, dvadesetogodišnjem sukobu, snage komunističkog, Severnog Vijetnama i Vijetkonga su pobedile i sada je Vijetnam komunistička zemlja.

Crtač epizode, Džim Holdavej svojim dekorima, detaljnošću i predanim radom, velikim brojem scena na jednoj tabli dočarava sve strahote vijetnamskih sukoba i opisuje orijentalnu atmosferu koja vlada tokom cele priče. 

Pored kvalitetnog i luksuznog izdanja izdavačke kuče Darkwood, ova epizoda je kod nas objavljivana i ranije, pre svega u časopisima Stripoteci #298-299, Panorami #241-243 i ediciji Gigant broj 4.

Ova epizoda predstavlja svojevrsan dokumet o vremenu, dobu i epohi koja je iza nas i na najbolji način prenosi atmosferu iz tih vremena.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x