VEČNO PITANJE: Da li je Mika Miš isti lik kao i Miki Maus?

0

Već dobro znamo da se u ilustrovanom dečjem listu “Veseli četvrtak” prvi put se kod nas pojavio čuveni Volt Diznijev miš, u našoj državi, u to vreme poznatiji kao “Mika Miš”.

mika mis stripblog

“Veseli četvrtak” se pojavio u prodaji 7. januara 1932. godine u izdanju “Nove štampe” iz Beograda. Časopis koji je izlazio jednom nedeljno i koji je koštao dva dinara su uređivali Jelena Zrnić i Grgur Kostić.

Pročitajte: Gde smo i kada prvi put upoznali Mikija Mausa, pardon Miku Miša?

Iako je Miki Maus Diznijev junak, scenarista prvih epizoda je bio Božidar Kovačević, a crtač Ivan Šenšin, dok su ih kasnije zamenili Svetislav Lazić i M. S. Dizniju je čak bilo i simpatično kako izgleda njegov junak u Kraljevini Jugoslaviji. Kako u našoj zemlji, tako i u ostalim državama u kojima se ovaj junak objavljivao, radili su ga domaći autori, koji su ovom junaku davali neke karakteristike koje se mogu označiti kao osobine naroda sa tog podneblje. 

mika mis stripblog

Strip je rađen tako što je ispod scene, koja je crtana u boji, bio pisan tekst, kao opis. Radnja ovih priča se oslanjala na Mikine dogodovštine u potrazi za zemljom “Nevidiš”, a na tim avanturama ga ne prate poznati junaci Mini Maus, Horacije i drugi, već pelikan, dva crnca, ali i jedan japanski vojnik. U stripu se vide mnoge scene koje se mogu odrediti kao čisto srpske, kao na primer, ona kada patuljci sviraju trube, ali najviše pokazuje to, što Mika Miš nekoliko puta napominje da je njegov rodni grad Beograd.

Dakle, sve ovo nam sugeriše na to da je Mika Miš zapravo naš autentični junak, inspirisan Diznijevom pričom. A evo i ključnog momenta u serijalu koji nam to govori. Naime, na svojim putovanjima Mika Miš dolazi u Vašington i tu ispred bioskopa vidi reklamni plakat za film o Miki Mausu. Tu se ova dva lika, dva karaktera susreću, bukvalno oču u oči ili bolje rečeno oči u plakat.

mika mis stripblog

Knjigu “Doživljaji Mike Miša” objavila je novosadska izdavačka kuća Komiko 2016. godine, na ćiriličnom pismu. Ovo izdanje sadrži sve epizode koje su objavljivane o ovom junaku od 1932. godine, a na početku ima uvodnike istraživača Didjea Geza i strip autora Saše Rakezica na srpskom i engleskom jeziku, a na kraju i biografije svih autora koji su radili na stripu. Veoma kvalitetno urađeno izdanje u boji.

Ovo je pravi dokaz da je Mika Miš potpuno naš!  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x