“Asteriks i tajna čarobnog napitka”: Kada je za dugo čuvanu tajnu potrebno pronaći naslednika! (VIDEO)

0

Znali smo da će doći taj dan, kada će tajna čarobnog napitka, koji daje nadljudsku snagu hrabrim Galima za otpor Cezarovim legijama, morati da bude preneta na mlađeg druida.

asteriks i tajna čarobnog napitka stripblog

Prikaz filma “Asteriks i tajna čarobnog napitka”

Aspiriniks, druid nepokornog galskog sela, je nakon nezgode, kada je spasavajući bebu ptice, pao sa drveta i uganuo nogu, morao pronaći svog naslednika. Ne samo da je imao taj hendikep, što mu je noga bila u zavoju i što je imao ograničene mogućnosti kretanja doneo fizičku nemoć, ovaj događaj je imao teže posledice po druidov ponos, jer je l’ te, druidi ne padaju sa stabla.

Baš iz ovog razloga, Aspiriniks, na leđima glomaznog i odvažnog Obeliksa kreće u potragu za novim druidom, kojem će preneti svoju tajnu i koji će biti dostojan čuvanja velikog tereta koji daje slobodu šačici Gala, ali može predstavljati opasnost ako neko neodgovoran preda recept neprijatelju.

Pročitajte: “Asteriks i Vercingetoriksova ćerka”: Borba tinejdžera protiv njihovih roditelja!

Možda najveću opasnost za sve, “nepokorne” Gale i njihovo selo zapravo nije to što je u Aspiriniksovu ekspediciju traženja novog druida kojem bi preneo tajnu čarobnog napitka, krenulo svo muško življe, zapravo skoro svo, jer je bard ostao u selu i postavljen je za starešinu. Ali to nije bila neka prepreka za galske žene, jer su one uz pomoć zaliha napitka dobro držale otpor rimskim osvajačima.

asteriks i tajna čarobnog napitka stripblog

Glavnu kompetitivnost u priči predstavlja druid Aspiriniks i njegov kolega Smrdoviks, koji su imali nerasčišćene račune iz mladosti. 

Sve ovo je najveći problem i ono oko čega se vrti cela radnja animiranog filma, “Asteriks i tajna čarobnog napitka” prikazanog prvi put 5. oktobra 2018. godine. 

Film je pun neočekivanih obrta i promena u radnji, napetost raste sve vreme do kraja radnje filma koji traje 85 minuta. Likovi su urađeni savremenim stilom animacije, potpuno nosivši vizuelni izgleda kakav imaju likovi originalno nacrtani na tablama koje je radio Albert Uderzo, vizuelni tvorac Asteriksa i Obeliksa. 

asteriks i tajna čarobnog napitka stripblog

U originalnoj adaptaciji filma koju je radio M6 Group Mikros Image, Aleksander Astier potpisuje režiju i scenario, a za samu režiju mu pomaže Luis Kliši. Asteriksu u originalnoj adaptaciji glas daje Kristian Klavier, Obeliksu Guilaume Briat, a Aspiriniksu Bernard Alane.

U domaćoj sinhronizaciji glasove daju Boda Ninković, Dragan Vujić Vujke, Nenad Nenadović, Pedja Damjanović, Nikola Bulatović, Dubravko Jovanović, Ivan Ivanović i druga imena naših poznatih glumaca. 

Neustrašive Gale su stvorili 1959. godine Rene Gosini i Albert Uderzo. Ovaj strip je preveden na preko 100 jezika i prodat je u 370.000.000 primeraka.

Asteriks i Obeliks su junaci, Gali koji žive u jednom galskom selu koje jedino u celoj, pokorenoj Galiji odoleva rimskim osvajačima. Ovo selo svoju snagu stiče iz napitka koji sprema seoski druid od posebnog bilja koje mora da se seče samo zlatnim srpom. Večito ova dva nerazdvojna drugara zajedno sa jednim malim, nepokornim psom zadaju glavobolje rimskim legionarima, varvarima i pljačkašima koji žele da orobe i porobe selo i njegove stanovnike. Neizmerno humorističan i strip prepun detalja i neverovatnih crteža, večita je inspiracija za izdavače, umetnike, crtane i igrane filmove.

Ovo je bilo jedno opasno putovanje u svet, koje galsko selo NIJE PREŽIVELO (bar ne čitavo)! 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x