Kako Korona virus utiče na Marvelov filmski univerzum?

0

Korona virus je postao noćna mora Holivuda. Mnoge filmske premijere su pomerene i odložene, a gubitak zarade se meri u stotinama miliona i te cifre ne prestaju da rastu.

Kako Korona virus utiče na Marvelov filmski univerzum? Strip Blog

Korona virus utiče na sve aspekte filmova – produkciju, snimanje i marketing. Kako će to uticati na Marvelov filmski univerzum i nadolazeće projekte?

Marvel Studios je napravio jedan od najvećih uspeha u istoriji Holivuda, ali ih njihov model zajedničkog filmskog univerzuma u ovoj situaciji čini ranjivim. Dok se ostali filmovi poput novog James Bonda mogu lako odložiti, Marvel nema toliko fleksibilnosti. Njihov univerzum funkcioniše tako što se likovi i zapleti nadovezuju i prebacuju iz jednog filma u drugi, tako da odlaganje i pomeranje jednog projekta automatski utiče na čitav plan Marvel Studija.

Film Black Widow je zakazan za 1. maj i sada je već prekasno za pomeranje premijere ovog filma. Rane prognoze su bile da će ovaj film tokom svog prvog vikenda prikazivanja u bioskopima zaraditi $115 miliona u Sjedinjenim Američkim Državama, ali bi širenje Korona virusa moglo znatno uticati na projekcije filma Black Widow. Da stvar bude gora, u Marvelu su se nadali snažnom performansu filma Black Widow kada je globalna bioskopska zarada u pitanju, a sada je situaciju nemoguće predvideti jer niko ne zna kakva će situacija u svetu biti u maju mesecu. Svedoci smo zatvaranja bioskopa širom Kine i Italije, a ako druge zemlje budu sledile taj primer, to će imati ogroman uticaj na učinak filma Black Widow. Moguće je i da će sama premijera biti manje posećena zbog straha od Korona virusa.

Serija Falcon & Winter Soldier ima problem. Iako je veliki deo serija snimljen u Atlanti, jedan deo produkcije je trebalo da bude u Pragu, gde je planirano da se snima sedam dana. To je obustavljeno zbog Korona virusa. Procene rizika su se promenile kada su u Češkoj počeli zatvarati škole, otkazivati događaje i ograničavati broj putovanja, pa se ekipa vratila u Atlantu. Još uvek nije poznato da li je ovaj deo snimanja pomeren za neki kasniji datum ili će studio jednostavno napisati novi deo scenarija čime bi eventualno izbegli Prag kao zamišljenu lokaciju. Raspored Disney+ platforme na kojoj će se emitovati ova serija je prilično zaključan i ne može se prištiti previše poremećaja.

Na Marvelov film Eternals i njegovu produkciju,  Korona virus neće imati veliki uticaj. Ipak, imaće uticaj ako dođe do otkazivanja promotivnih događaja i Comic Con festivala zbog pandemije virusa. Eternals je i bez situacije sa virusom izuzetno rizičan za MCU zbog toga što sadrži likove sa vrlo niskom prepoznatljivošću kao brenda, a MCU ne može sebi priuštiti marketinški neuspeh jer bi to dovelo i do neuspeha ovog filma u bioskopima. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti sugeriše da će najveći Amerika biti pogođena Korona virusom u najvećem stepenu u mesecu novembru, baš u periodu kada Eternals treba da doživi svoju premijeru. Upravo zbog toga je uspeh ovog flma pod znakom pitanja jer se ne zna da li će se uobičajene navike gledanja flmova promeniti. Eternals ipak u najvećoj meri zavisi od globalnog uspeha, a Marvel će možda odlučiti da malo prilaodi datum izlaska ovog filma, sa tim da ga ne pomeraju previše daleko jer je 2021. godina već prenatrpana.

Pročitajte: Ko je Silver Surfer, stvor koji jezdi našim nebom?

WandaVision serija će kako se čini biti najmanje pogođena negativnim uticajem Korona virusa. Produkcija serije je već završena, verovatno zato što je ova serija zahtevala manje lokacija za snimanje u odnosu na druge Disney+ serije. Ovo bi moglo dati Marvel Studiju malo prostora za manevar, tako što bi ipak ovu seriju prikazali prvu, što bi dalo malo više prostora seriji Falcon & Winter Soldier.

Serija Loki se trenutno snima u Atlanti. Korona virus se širi u Atlanti, dve škole su zatvorene kada je jedan profesor bio pozitivan na virus, što znači da je virusu blo izloženo preko 150 učenika. Pitanje je vremena kada će virus stići do studija i to bi moglo dovesti do značajnog kašnjena sa produkcijom. Spekuliše se da će serija Loki i film Thor: Love and Thunder biti narativno povezani, te da će Mjolnir iz druge vremenske linije stići u MCU i njega će podići Jane Foster. Pod pretpostavkom da je ovo tačno, Marvel će očajnički želeti da ova serija izađe pre četvrtog filma o Thoru, kako bi se održao narativni kontinuitet. Kašnjenje serije Loki bi moglo imati lančani efekat na MCU.

Shang Chi, film o azijkom Marvelovom heroju,  ima za ciljnu grupu kinesko tržište, koje je doživelo najviše poremećaja. Iako broj zaraženih trenutno opada, uglavnom zbog mera koje je kineska vlada preuzela, nije sigurno hoće li takav pristup sprečiti epidemiju. U Marvelu se nadaju da će kineski pristup zatvaranja ljudi u domove i izolaciju uspeti, te da će ovaj film lagano izaći oko kineske nove godine 2021. i ne žele to da pomeraju. Bitno je i da Korona virus ne utiče i na trenutnu produkciju ovog filma u Australiji.

Skoro smo saznali da će reditelj Sam Raimi režirati film Doctor Strange in the Multiverse of Madness, te bi produkcija filma trebalo da počne ubrzo. Postojale su neslužbene potvrde da će se ovaj film snimati u Engleskoj, gde do sada nije bilo mnogo poremećaja zbog trenutne pandemije, pa se u Marvelu nadaju da će se ovaj projekat odvijati po planu. Međutim, svaka nepredviđena situacija u Engleskoj koja bi dovela do ekstremnih mera kakve je sprovela Italija, uticaće na ovaj film i dovesti do odlaganja premijere koja je planirana za 5. maj 2021. godine.

Očekivalo se da će TV serija Hawkeye početi sa produkcijom u julu ove godine. Kako se predviđa, tada će virus u Americi naglo početi da se širi, tako da ostaje malo prostora za manevar sa ovom serijom. Njen datum izlaska predviđen je za jesen 2021. Nije bilo spekulacija o povezanosti ove serije sa filmovima koji izlaze te godine, tako da će Hawkeye verovatno biti pomeren.

Reditelj filma Thor: Love & Thunder Taika Waititi potvrdio je da će se njegova producentska ekipa uputiti u Australiju oko aprila, a započeti će snimanje filma Thor 4 u avgustu. Marvel se već pribojavao poremećaja zbog silnih požara u Australiji. Korona je novi problem koji se širi, te ne bi bilo čudno da se produkcija ovog filma pomeri.

Spider-Man 3 je film koji će Marvel i Sony najmanje želeti da pomeraju na bilo koji način. Datum njegovog izlaska je postavljen unapred kao deo pregovora Marvela i Sony-a oko filmskih prava na distribuciju ovog lika. Produkcija ovog filma će se sigurno zadržati dok sve ne bude ”sigurno” i ovaj projekat će biti Marvelov korporativni prioritet.

Tim Kevina Feiga se već nosio sa pritiscima zbog masovnog proširenja posla, a sada moraju uložiti potpuno novi nivo složenosti u planiranje svojih projekata. Uvek postoje pretnje da se glavne zvezde ovih projekata zaraze virusom i zato je nemoguće predvideti koji nivo poremećaja će MCU pretrpeti. 

Prevedeno sa portala Screenrant.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x