“Bokser”: Karijera započeta u grotlu nacističkih logora!

0

“Jednog dana ću ti sve ispričati” – ove reči je izgovorio bivši logoraš i bokser Hercko Haft svom sinu, kada je doživeo duševni slom, nakon svega što mu se dogodilo u životu.

bokser stripblog

Prikaz stripa “Bokser” autora Rajnharda Klajsta u izdanju Komika

Hercko je pronašao svoju davno izgubljenu ljubav, ali taj susret je bio pun emocija, nažalost veoma neprijatan, obeshrabrujući za Hercka Hafta. 

Uvod ove priče o stripu “Bokser” koji je 2015. godine izdala novosadska izdavačka kuća Komiko, a koji je uradio fenomenalni crtač grafičkih novela, zapravo biografija, Rajnhard Klajst 2012. godine, je nekako s neba, pa u rebra, ali kada se pročita ceo prikaz, postaće vam jasno zašto smo morali ovako da započemo priču.

Pročitajte: Johnny Cash – rođendan velikana slavimo njegovom strip biografijom

Klajst je ovaj strip realizovao na osnovu dela Alana Skota Hafta, sina Hercka Hafta, koji je biografiju svog oca sačuvao od zaborava u knjizi “Jednog dana ću ti sve ispričati”. 

bokser stripblog

Hercko Haft je bio klinac koji se, nakon padanja Poljske pod nacističko ropstvo, prvih dana Drugog svetskog rata, bavio švercom u rodnom Belhatovu, mestu koje je među prvima palo u ruke Nemcima. 

Haft je bio Jevrejin i njegov narod je veoma brzo dospeo u radne logore nacističke vlasti, a Jevreji su bili tretirani na najsurovije načine. Samo što se zaljubio i poželeo da sa se venča sa svojom devojkom i pobegne u Ameriku sa njom, Haft saznaje da je njegov brat otišao na registraciju u nemački centar, a kako se niko nije vraćao sa te registracije, Haft pokušava da spase brata i zapravo on završava u samom logoru, iako je bio mlađi od granice koju su Nemci propisali. 

Haft je menjao logore, bio je prebacivan iz jednog mesta za težak rad do drugog, radio je na mnogim poslovima, a jedan od najgorih je svakako bio u velikim pećima gde su spaljivani njegovi ubijeni sunarodnici.

Hercko je dobro prolazio u logorima jer se sprijateljio sa jednim Nemcom i obavljao je sve što je ovaj od njega tražio. Tako, jednom prilikom, taj isti Nemac ga vrbuje da postane bokser, da boksuje sa drugim logorašima (praktično živim kosturima), kao zabava za pripadnike i oficire SS odreda. Tako Hercko započinje svoju karijeru boksera.

bokser stripblog

U knjizi se otvara i još jedna tema, kroz nekoliko scena, ali nešto što je svakako ostalo u sećanju glavnog junaka, što se, sigurni smo dugo nije moglo izbrisati iz sećanja, a to su primeri kanibalizma u logorima, među logorašima.

Ova priča je toliko neizvesna od samog početka, pa sve do kraja, da knjiga ne može da se ispusti iz ruke kada se uzme i kada se pročita privh nekoliko tabli. Na osnovu ove grafičke novele saznajemo mnoge stvari koje uopšte nismo znali, a to je da su se u logorima održavali sportski turniri, logoraši su čak i trenirali različite sportove, a sve zato da bi bili zabava za nemačke jedinice. Mnogi bokseri su tako započeli svoje karijere. 

Ono što je interesantno za samog Hafta, jeste to da ovu tešku životnu povest pratila i njegova ljubavna priča, koja ga je odvela daleko od kuće i naterala da se i profesionalno bavi boksom. Ova knjiga otkriva i koliko su mafijaši imali udela u nameštanju bokserskih turnira i mečeva u Sjedinjenim Državama. 

bokser stripblog

Priča je hronološki poređana i radnja se lako prati, a sam život koji je glavni junak prolazio je toliko zanimljivi i neverovatan, da priča intrigira čitaoce kroz koji god medij da je proživljavaju. 

Komikovo izdanje je urađeno na kvalitetnom papiru i mekih korica, sa biografijom Hercka Hafta i širokim istorijskim kontekstom na kraju knjige, koji potpisuje novinar Martin Kraus. Takođe, pred kraj knjige možemo da pronađemo i skice i crteže Rajnharda Klajsta, kao i njegovu biografiju i biografiju Alana Skota Hafta.

bokser stripblog

Rajnhart Klajst (1970. Keln) je poznat po grafičkim novelama kao što su “Cash: I see darkness”, “Havana: Putovanje na Kubu”, “Castro”, “Bokser”, “Nik Kejv – Smiluj mi se”… Dobitnik je nagrade “Maks i Moric” 2008. godine. Strip “Bokser” je originalno izlazio, počevši od maja 2011. godine u izdanju Frankfurter algemajne cajtung. 

Priča o surovosti, priča o životu!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x