Analiza lika Venom iz “Spectakular Spider-Man”: Venom nije vanzemaljski oblik, on je ludilo!

0

Analiza zlikovaca – ovaj se put radi se o jedinstvenom liku, i to o Venomu iz Spectakular Spider-Man animirane serije koja jedna od najboljih adaptacija Spider-Mana izvan stripova, a isto se može reć za ovu verziju Venoma.

analiza lika venom stripblog

U prvoj epizodi serije, Eddie Brock nam se otkriva ka prijatelj Petera Parkera koji je takodjer strariji i zreliji od njega. On je student prve godine fakulteta i radi kao pomoćnik u laboratoriju doktora Connorsa. Njegovi roditelji, čija su imena nepoznata, su poginuli zajedno s Peterovim roditeljima, i od tada on i Peter viruju da ih je ta tragedija spojila. Osmim ovoga navedenoga, ne znamo puno o Eddievom životu. Može se zaključit da je ovaj opis Eddia uzet iz Ultimate Spider-Man stripova, ali ekipa iz serije ide još dalje s ovim. U drugoj epizodi prve sezone, Max Dillon doživljava nesereću i svi su šokirani, a najviše Eddie, koji je uz njega i pokušava ga smirit. Kada Max postane Electro i napadne Connorsovu laboratoriju, Eddie skoči na njega ne bi li zaštitia ostale, pri tome se vidi njegova herojska strana. U trećoj epizodi, Connors postaje Lizard i Eddie pomaže Spider-Manu kako bi ga vratili u normalu, pri tome stavljajući sebe ka mamac za Lizarda. Kada u tome uspiju, čuje se zvuk fotoaparata i sljedeće jutro se vide novina koje za naslovnicu imaju borbu Spideya i Lizarda, a ime fotografa je Peter Parker. Tu dobijemo prvi znal da će se nešto s odnosom Petera i Eddieja prominit, jer Eddie poludi na Petera jer ne može virovat kako može bit’ tako sebičan da stavlja slike umisto da je zva’ upomoć. Mi gledaoci, naravno, znamo da to nije istina, ali Eddie ne zna. U četvrtoj epizodi vidimo telefonski razgovor Eddieja i Petera, u kojem Eddie kaže da mu triba malo vrimena da mu oprosti, nije više puno ljut, ali ne može mu tek tako pružit ruku. Eddie se neko vrime ne pojavljuje i onda ga vidimo opet u desetoj epizodi, kada se stvari ozbiljno počinju zahuktavat.

Pročitajte prethodnu analizu lika: Analiza lika Penguin iz Batmana: Portret odbačenog deteta!

Kada se misteriozni vanzemaljac u obliku crne sluzi spusti na zemlju, uz pomoć svemirskog šatla Johna Jamesona, svi su uzbuđeni vidit to stvorenje, međutim, kako ga moraju proučavat, jer niko ne zna šta je, doveden je u Connorsov laboratorij. Peter pokuša ući ali Eddie mu govori da su mu Connorsovi to zabranili i da mu više ne viruju. Peter odluči to napravit ka Spider-Man i tamo ulazi u sukob sa Black Cat koja pokušava ukrast svemirca, koji se zalipia za Peterovu nogu. Sljedeće jutro, u novinama se vidi ista stvar iz treće epizode, autorsko ime Petera Parkera na naslovnoj stranici, osim šta je ovaj put Spidey optužen ko kriminalac, šta Eddija ovaj put ozbiljno rauzljuti i kaže: “ima je svoju šansu i zabrlja je”. U jedanaestoj epizodi vidimo kako je Eddie ovaj put totalno ljut na Petera i optužuje ga u lice da iskorištava druge ljude. Vidimo ga kasnije u istoj epizodi kakda ide na spoj s mary Jane i govori joj o svom propalom odnosu s Peterom. Međutim, govori s tolikom ljutnjom da ne mari o vožnji i Mary Jane odustane i govori mu: “Peter nije savršen, ali dvaput je bolji od tebe” , i onda vidimo Eddievu ljutu facu i čujemu zloćudnu muziku kada je sve bilo jasno – “VENOM DOLAZI!”

Sljedeće dvi epizode su vrhunac svega, Peter obuzet symbiotom napade Eddiea koju mu daje još jednu lekciju ali ovaj put Peter ne sluša nego ga zabije uz zid i govori mu da nestane zauvik. Vraćajući se na prvu epizodu, ovo nije baš bilo drago za gledati, iako je billo sasvim jasno šta se sprema. Eddie saznaje da zbog gubitka svemirca/symbiota neće ga moći plaćati, tada ima osjećaj da mu život ide naglavačke i počinje se ljutut. Ali zašto ne bi? Daje sve od sebe, a neki tamo Peter ima karijeru fotografa, a učinia je loše stvari i propuste samo kako bi nabavia slike, ovo je sve u Eddievoj glavi. Na kraju epizode, Spidey vraća symbiote-a i zamrzava ga, šta Eddieju garantira otkaz kada kaže: “Spidey bi triba bit junak ali on je još gori od Petera, pretvaraju se dobrice, a uništavaju sve šta im stane na put”. Tada se symbiot oslobodi i Eddie skuži da ga zove i onda otvori spremnik i symbiot ga obuzme. Tada vidimo šta se dešava unutra. Symbiot nudi Eddieju osvetu, da se odruže skupa protiv jednog neprijatelja, tada otkrije Eddieju da su Spidey i Peter jedno i onda vidimo pravi prijelaz Eddieja. Sada jer konačno otkrija istinu, zna da Peter mora bit na istom mistu ka Spider-Man jer on to je, zna da ne može bit tu za prijatelje i bit Spider-Man u isto vrime, ali on to tako ne gleda. Mržnja u njemu je prevagnula i tada prihvati ponudu i postaje Venom.

Vraćajući se na prve tri epizode i sićajući se herojskog Eddieja, skorio je šokantno kad se ovo desilo, iako nije, jer se znalo da kad, tad ovo mora doć’, ali ekipa iz “Spectacular Spider-Mana” su to napravili u stilu da nisi siguran je li želiš da do toga dođe. Zato nam je ovo najbolji prikaz Eddieja Brocka ikad i kada postane Venom imaš osjećaj da je potpuno druga osoba, jer realno i je, osoba opsjednuta zlim symbiotom. U finalu sezone Venom se igra s Peterovim emocijama i naudi istim ljudima koje je Eddie nekad cijenia, prvenstveno Gwen Stacy koja je bila Eddieju prijatelj, isto ka Peter nekada. Na kraju Eddie ne želi pustit symbiot, ali on ga svejedno napušta jer ga je Spidey pozva sebi, s namjerom da ga prevari i onda se symbiot automatski odmah vraća Eddieju, ali Spidey to zaustavlja i zakopaje ga. U drugoj sezoni Eddie namami Spideya da iskopa symbiota i ponovo postaje Veniom. Ovaj put ima drugačiju taktiku, smjestit Spider-Manu za zločine i predstavit ga ka kriminalca, šta mu dobro uspijeva, pokušava okrenit novog superheroja, Colonela Jupitera protiov Spideya, i kada ga Spidey pobijedi, Venom smišlja novi plan, a to je razotkrivanje Petrovog indetiteta. Znajući da mu to neće zasigurno proć, ima opet rezervni plan, uzima “čistač gena” , serum koji ubija sve (ne)ljudkse gene pa tako i super moći. Peter to iskorištava protiv njega i tada Venom opet napusti Eddieja i Eddie je slomljen. Koliko je daleko Eddie otiša vidi se u zadnjem razgovoru, kada mu Peter kaže da sada kada je oslobođen symbiota da može konačno prestat mrzit druge ljude, na šta mu Eddie odgovori: “ne mogu, voli me samo kada mrzim!”

 

Znamo da nam se ova analiza neće proslavit ko predhodna sPpenguinom, jer ne znaju svi za ovu verziju Venoma, ali baš za to smo je i napravili, jer ovo je jedna od najboljih studija zlikovaca, ova u običnom crtiću, zato nam je “Spectacular Spider-Man” tako poseban, nije klasični subotnji jutarnji crtić nego je TV serija o likovima s pravim emocijama, ali u superherojskom svitu. U liku Eddie Brocka možemo vidit, šta znači mržnja, koliko nas ona može obuzet i koliko je ustvari moćna. Sve je počelo s ljutnjom prema jednoj osobi i završilo sa potpunom psihopatijom, jer je Eddie na kraju lud kada Venom ode. Mržnja nikad nije riješenje, i nekad jednostavno moramo oprostit, ali prije toga, moramo dobro ispitat situaciju. Eddie to nije napravia, samo je optuživa Petera bez da promisli drugačije, iako su iz njegoive perspektive svi dokazi govorili o tome kako je Peter sebičan i pokvaren, a u realnosti on to nije. 

Autor: Ilija Čogelja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x