Analiza lika Penguin iz Batmana: Portret odbačenog deteta!

0

Anazila zlikovaca. S ovima starta serija koju je autor dugo planirao.

analiza lika pengiun stripblog

Fer je počet sa Oswaldom Copplepotom, a.k.a. Penguinom iz filma “Batman Returns” kojega je ovaj film proslavia. I kad malo bolje pogledate, čudno je kako se lik nakon ovog filma nije proslavia k’o Joker. Utjelovia ga je Danny De Vito i može se reći da je ovo njegova najlegendarnija uloga, jer ovde više nije Danny De Vito nego je Penguin 100 posto. 

Pročitajte: Birds of Prey – U novom traileru se pominje i Bruce Wayne (VIDEO)

Moramo naponenit da Tim Burton nije bia ogromni fan Penguina iz stripova i da je ima drugačiji viziju za lika, šta je možda razlog zašto zlikovac nije na levelu Jokera. Srž Oswalda Copplepota je da je on zlikovac Koji nije fizička, a ni psihička prijetnja Batmanu, on je kvar Gotham City-a, on je otrovna biljka čije je sjeme posija Sam Gotham City. Penguinu Taj grad pripada i učinit će sve da ga posjeduj i da “svira njime ko paklena harfa”. Penguin je zlikovac na društveno – političkoj razini, čovik koji nema moći, ali ima načina, volje i metoda kojima predstavlja prijetnju Batmanu, i to se u ovom filmu savršeno vidi, načini kojima se bori protiv Batmana su namještaljke. Prvo ga pokušava prikazat ko kriminalca dok sebe uzdiže ko heroja, a kasnije smisli način kako mu pokvarit batmobile. Kad smo već spomili da je društveno – politički zlikovac, to se najbolje vidi u njegovom pokušaju da bude gradonačelnik, uz pomoć Maxa Shrecka zavarava ljude i tretira ih poput lutaka.

Ali to u ovom filmu nije najzanimljivija stvar ovog zlikovca. Tim Burton u ovom liku prikazuje problem drugačijih ljudi, kako tretirati ljudsko biće koje nije isto ka vi, u ovom slučaju čovjek – pingvin (ovo je samo primjer, ipak je riječ o stripovskom filmu). Hoćete li ga odbaciti ili ga makar pokušat prihvatit. To je pitanje na koje nažalost, nije uvik lako odgovorit, ali u svojoj glavi triba znat da je čovik ipak čovik i stvoren je takav kakav je. Obitelj Copplepot u ovom filmu nije to imala, mrzili su svoje dite i bacili ga u kanalizaciju ko zadnje smeće. Ali pravo smeće će tek postat kasnije. U početku vidimo kako Oswald traži šansu za prihvačanjem, da ga drugi cijene i poštuju i da mu daju šansu. Ali tu je jedan problem. Znajući da je odbačen i živi u kanalizaciji puno godina svog života, nije dobia šansu upoznat razum i moral, nije ga ima ko naučit kako živit i ponašat se, i zato, Penguin iako sada ima šansu biti ljudsko biće, čini sve kako bi naudia gradu Gothamu, iskorištava to sažaljenje i vara ljude samo da bi moga zavladat površinom. Nakon šta Batman otkrije njegov pravi plan stanovnicima Gothama, Penguin nakon šta ga počnu poljuvat i gađat, pomiri se da životinjom u sebi i odluči napravit ono najgore i najodvratniji sta nijedno normalno ljudsko biće ne bi napravilo, ubit svu dicu u Gothamu, a kasnije umire u svojoj kanalizaciji.

Ova priča je jako tragična, ustvari, razlog zašto volimo priče o zlikovcima je upravo ta tragedija, poruka šta će se dogodit, ako nekome učiniš loše ili ga tretiraš ko smeće, ka šta su Copplepotovi tretirali svoga sina. Pemguin se rađa ko životinja i umire ko još već životinja jer mu roditelji nisu dali šansu.

Autor: Ilija Čogelja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x