Sa kojim strip junacima je Jordi Bernet spojio Torpeda? (GALERIJA ILUSTRACIJA)

0

Svi dobro znamo ko je Luka Toreli Torpedo. Znamo da je Sicilijanac poreklom i da je okoreli kriminalac i plaćeni ubica u Njujorku, tridesetih godina dvadesetog veka.

jordi bernet stripblog

Ovog strip junaka stvorili su scenarista Enrike Sančez Abuli i crtač Aleks Tot 1981. godine, ali nakon prve dve epizode, vizuelni deo rada na ovom junaku preuzima Jordi Bernet, koji ovaj lik uzdiže do kultnog statusa, pre svega svojim istančanim načinom crtanja. Kasnije, u novijem serijalu, epizode je crtao i Eduardo Riso.

Jordi Bernet, crtač rođen u Barseloni (Španija) 1944. godine najpoznatiji je po radu na Torpedu, ali domaća publika ga voli i zbog serijala koji je radio sa scenaristom Karlosom Triljom – “Cica Dum Dum”.  Bernet je radio i na ostavarenjima kao što su “100 metaka” za DC Vertigo Comics i na serijalima “Jonah Hex”, “Batman” i “Tex Willer”. U rodnoj Spaniji imao je takođe zapaženu crtačku karijeru. 

Pročitajte: “Torpedo 1972”: Okrutni starkelja, žestok kao i uvek!

Bernet je voleo da spaja svoje likove sa nekim drugim likovima iz stripova, u ilustracijama, prema svom nahođenju. Tako je na nekoliko ilustracija, urađenih u prepoznatljivom stilu, tušem, spojio Torpeda sa Tex Willerom, Corto Malteseom i Batmanom i Milerovim Gradom Greha.

Corto i Torpedo

jordi bernet stripblog

Dok gledamo ilustraciju na kojoj se nalaze Corto Maltese i Torpedo moramo da primetimo nekoliko sličnosti između njih dvojice. Oni ne vade cigaretu iz usta, stalno je upaljena i u devedeset posto scena njima se dimi duvan iz usta. Međutim, deluje da to nije jedina sličnost između njih dvojice. Iako imaju potpuno drugačiji karakter i temperament, dok je Torpedo impulsivni, bezdušni ubica, Corto je blage naravi, on poteže pištolj samo kada nema drugog izbora i prilično vodi računa o drugima, što znači da ima dušu, da je brižan i požrtvovan, Corto i Torpedo imaju identičnu fizionomiju, zapravo telo. Oba junaka su visoka, mršava i mogu da nose nadimak, što bi se narodski reklo “Dugi”. Ovim junacima je zajednički i period u kojem žive, zapravo, radnja i jednog i drugog stripa odvija se u prve tri decenije dvadesetog veka.

jordi bernet stripblog

Tex Willer i Torpedo

jordi bernet stripblog

Ova dva junaka naizgled nemaju ništa zajedničko. Jedan živi u doba kauboja, a jedan je kriminalac. Osim američkog tla koje ih spaja, gotovo da im ništa nije zajedničko. Ali tu se zapravo varamo, jer i Tex i Torpedo su odlični revolveraši, brzi na obaraču i uvek ciljaju bolje od ostalih.

jordi bernet stripblog

Batman i Torpedo

jordi bernet stripblog

Na spoj ova dva junaka, koje je Bernet sastavio u svojim ilustracijama ne treba trošiti mnogo reči, već samo treba napomenuti da im je glavna sličnost to što su večno nadrndani na čitav svet.

Torpedo i Grad Greha

Dekadencija, golotinja, nasilje i tvrdokorni likovi su obeležja oba naslova, Torpeda i Milerovog Grada Greha. Stoga ne čudi zbog čega je Bernet upravo sa ovim svetom rešio da na ovoj ilustraciji spoji Torpeda. Marv, kao predstavnik Milerovog mračnog sveta na ovoj ilustraciji pravi društvo Torpedu. Marv je u Gradu Greha jedan od pravednika, a da li to znači da se na ovoj ilustraciji nalazi sa ciljem da se ”pozabavi” protuvom kakva je Torpedo, pa to prepuštamo vašoj mašti na volju.

novi baner

Zanimljiva galerija, šta kažete?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x