Najbolji Marvel/DC superherojski stripovi za novogodišnji poklon

1

Imate prijatelja koji je strastveni ljubitelj superherojskih stripova, a ne znate šta da mu kupite za Novu godinu ili Božić?

Ili možda imate prijatelja koji je veliki fan filmova o superherojima, a ne znate šta u vezi toga da mu kupite? Srećom po vas, tu je Strip Blog. U nastavku ćemo nabrojati najznačajnije i najbolje Marvel/DC priče, idealne za novogodišnji poklon za vaše najbliže.

Carstvo Tvoje (Kingdom Come, DC),
Izdavač: Darkwood (Srbija), Fibra (Hrvatska)

,,Carstvo tvoje” je jedna od najboljih superherojskih priča ikada! Nekoliko godina u bliskoj budućnosti, nova generacija heroja je postala nasilna, neodgovorna i nezainteresovana za ljude koje treba da štite i njihove potrebe. Tradicionalni superheroji poput Flasha, Wonder Woman, Green Lanterna, Batmana, pali su u zaborav, ili su u penziji, poput Supermana. Superman se, zajedno sa svojim nekadašnjim prijateljima, vraća kada nova generacija superheroja u toku destruktivnog, međusobnog sukoba, dovede do nuklearne katastrofe. Ova priča je apsolutno prikladna svakome, okorelim DC-ijevim fanovima i onima kojima će ovo možda biti prvi superherojski strip.

Osvetnici: Građanski Rat (Avengers: Civil War, Marvel)
Izdavač: Darkwood (Srbija)

Na krilima popularnosti MCU filmske franšize, pomama za Marvelovim stripovima je porasla. Jedan od najboljih Marvelovih filmova je ,,Kapetan Amerika: Građanski Rat”, stoga je apsolutno neophodno pročitati i strip ,,Osvetnici: Građanski Rat” i doživeti jedno sasvim novo i drugačije iskustvo. Marvelov filmski univerzum se razlikuje od svog stripovskog univerzuma, a ,,Građanski Rat” je primer koji donosi kvalitet u oba slučaja, filmskom i stripovskom.

Betmen: Ubistveni Vic (Batman: Killing Joke, DC)
Izdavač: Phoenix Press (Srbija), Fibra (Hrvatska)

Priče Alana Mura sa najpopularnijim DC-ijevim superherojima se mogu nabrojati na prste, ali su uvek u pitanju svojevrsna, mala remek-dela. Među njima je svakako najpoznatiji njegov izlet u mitologiju Betmena, ,,Ubistveni Vic”. Mur redefiniše odnos Betmena i Džokera, njegove najotrovnije nemani, koristeći narativna rešenja koja se još uvek, 30 godina od objavljivanja, i dalje smatraju kontraverznim.

Fantastična Četvorka: Dolazak Galaktusa (Fantastic Four: Behold… Galactus, Marvel)
Izdavač: Čarobna Knjiga (Srbija)

Prvobitno objavljena priča u Fantastičnoj Četvorci #48-50, ,,Dolazak Galaktusa”, značajna je zbog prvog pojavljivanja dva lika koji od tada postaju fundamentalan deo Marvelovog superherojskog univerzuma; Galaktusa i Srebrnog Letača. Sten Li i Džek Kirbi donose verovatno i najbolji proizvod svoje plodonosne saradnje. Fantastična Četvorka još uvek nije doživela filmski uspeh kakav zaslužuje, ali je zato Marvelovom stripovskom univerzumu pružila neke od najboljih priča. Ovo je jedna od njih!

Supermen: Crveni Sin (Superman: Red Son, DC)
Izdavač: Darkwood (Srbija)

Supermen je, više nego bilo koji drugi superheroj, oličenje pravog američkog heroja. Ali, šta se desi kada u alternativnoj stvarnosti, umesto u Kanzas, u Americi, Supermen padne na tlo Sovjetskog Saveza i postane simbol komunističke moći? Na to odgovor daje upravo priča Supermen: Crveni Sin. U toku je Hladni rat, a Amerika strahuje od ultimativnog nadčoveka koji je na strani Sovjeta. Zato Amerikanci unajmljuju Leksa Lutora da smisli kako da uništi Supermena. U ovoj priči nisu promenjeni samo mitologija, motivi i poreklo Supermena, već i Betmena, Čudesne Žene, Zelenog Fenjera… Sve njih ćete doživeti iz potpuno drugačije perspektive i na jedan novi način.

Pročitajte: Umetnička remek-dela rekreirana pomoću figurica Marvelovih superheroja (GALERIJA)

Vulverin – Starac Logan (Wolverine – Old Man Logan, Marvel)
Izdavač: Čarobna Knjiga (Srbija)

U distopijskoj budućnosti Marvelovog univerzuma, Amerika postaje pustara kojom vladaju superzločinci. U vremenu u kome su superheroji davno zaboravljeni, Vulverin – Logan živi miran, porodičan život. On se zakleo da više nikada neće izvući svoje kandže i povrediti bilo koga. Logan živi na zemlji kojom vlada mutirana banda Hulkovih surovih potomaka i on im duguje novac. Koliko će daleko morati da ga pritisnu da ponovo izvuče svoje kandže? Strip na kome je dobrim delom baziran i film ,,Logan”, donosi Marvelov univerzum okrenut naopačke. Superherojska, spokojna zabava ovde postaje nešto sasvim drugačije…

Betmen: Duga Noć Veštica (Batman: The Long Halloween, DC)
Izdavač: Darkwood (Srbija), Fibra (Hrvatska)

U danima, ili bolje rečeno noćima kada je Betmen još bio mlad, Harvi Dent još nije bio Dvoliki, a Gotam je bio grad nepravde, ali njime su vladali obični mafijaši, a ne superzlikovci. ,,Duga Noć Veštica” vrti se uglavnom oko saradnje Betmena, Gordona i Harvija Denta koji zajedno pokušavaju da privedu gotamsku zloglasnu porodicu Falkone. Istovremeno, ubistva počinju da se dešavaju i to uglavnom na dan nekog velikog praznika (Noć Veštica, Dan Zahvalnosti, Božić…). Strip će naročito voleti fanovi Nolanove filmske trilogije o Betmenu, jer se Nolanov Mračni Vitez dobrim delom oslanja na segmente iz ovog stripa.

Spajdermen: Noć Kad je umrla Gven Stejsi (Spiderman: The Night Gwen Stacy Died, Marvel)
Izdavač: Čarobna Knjiga (Srbija)

Kada je ona umrla, on više nije bio isti, stripovi više nisu bili isti, ništa nije bilo isto. Smrt Gven Stejsi je posledica prestanka pisanja Stena Lija Spajdermen serijala. Kako bi se uzdrmala publika nakon Lijevog odlaska, odlučeno je da se ubije neko od glavnih likova. Mogla je žrtva biti strina Mej, ali je Gven ipak izglasana od strane kreativnog tima. To je stripovska smrt koja je zaprepastila čitaoce više nego bilo koja druga. Ova smrt je definisala Spajdermena tada, a definiše ga i sada kao najbitniji momenat u njegovom postojanju. Zato je ova priča idealna za sve ljubitelje Spajdermena.

Flashpoint – Tačka bez povratka (Flashpoint, DC)
Izdavač: Čarobna Knjiga (Srbija)

Priča čiji je kraj 2011. doveo do ponovnog pokretanja DC-ijevog univerzuma, ali novog. Fleš se našao u alternativnoj stvarnosti u kojoj Akvamen i Čudesna Žena, tačnije Amazonke i Atlantiđani vode rat, Brus Vejn je ubijen u uličici, dok njegov otac postaje Betmen, a majka Džoker, gde Supermena pri padu na Zemlju nije pronašao dobri farmer Džonatan Kent, već američka vlada… Kada sve dođe do tačke bez povratka, ono što će Fleš uraditi će imati uticaj na ceo univerzum.

X-Men: Saga o Mračnoj Feniks (X-Men: The Dark Phoenix Saga, Marvel)
Izdavač: Čarobna Knjiga (Srbija)

Mitologija X-Mena je pružila mnoge kvalitetne priče, ali ova je bez premca nešto najbolje. Saga o Mračnoj Finiks je prekretnica koja je promenila sudbinu ženskih likova u stripu. Po prvi put se ispitivalo veće značenje postojanja, čovečanstva, Boga, univerzuma i za to je korišćen ženski lik. Kada Džin Grej dođe u posed moći nezamislivih razmera, ceo njen tim i njen mentor, Čarls Ksavijer, naćiće se pre groznom odlukom i moraće da biraju između spasa univerzuma ili osobe koju vole. Iako je ova priča zaživela dva puta i filmskom mediju, izvorna stripovska priča je ipak najbolja.

Pročitajte: Kako je Betmen postao novi UFC šampion

Betmen: Godina Prva (Batman: Year One, DC)
Izdavač: Phoenix Press (Srbija), Fibra (Hrvtska)

Frenku Mileru teško čovek može odoleti, a ova priča je dokaz zbog čega je to tako. Za one koje mrzi da čitaju stare stripove kako bi uhvatili Betmenov početak, ova priča je kombinacija mita i modernog senzibiliteta koja se čita u dahu. Strip se bavi upravo onim što mu stoji u imenu, prvom godinom Betmenovog Betmenovanja. Uz to nije samo o Betmenovim počecima, nego i o počecima Džima Gordona u policiji Gotama i začetku njihovog odnosa. Strip je idealan poklon za sve ljubitelje Betmena i one koji će uz ovaj strip to tek postati.

Dedpul satire Marvelov univerzum (Deadpool kills the Marvel universe, Marvel)
Izdavač: Čarobna knjiga (Srbija)

Njemu je dozvoljeno sve, pa čak i da ubije kompletan Marvelov univerzum. Da, dobro ste shvatili iz naslova. Dedpul je ubio čitav Marvelov univerzum jer mu je dojadilo. Svakog superheroja. I ovaj strip je apsolutno za svakoga ko je prezasićen Marvelovim herojima, filmovima i jednim te istim šablonom priča. Na epske načine od ubija najmoćnije Marvelove likove poput Vulverina, Tora, Hulka, Panišera, Spajdermena… Ovo je crna, izuzetno crna superherojska komedija, ali je ipak komedija i jedan od najzabavnijih Marvelovih stripova. 

Supermen među zvezdama (All-Star Superman, DC)
Izdavač: Darkwood (Srbija), Fibra (Hrvatska)

“Supermen je mrtav” – jedan od najtežih naslova koje je objavio čuveni Dejli Planet. Supermena su prešli, njegova dobrota je učinila to da je otišao predaleko kako bi spasao one koji su bili pod njihovom zaštitom i to ga je koštalo života. “Supermen među zvezdama” jeste filozofija Supermena u jednom integralu. U revoliconarnoj priči Granta Morisona dobijamo sve ono što Supermen predstavlja i nosi sa sobom već više od 80 godina.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dina
Dina
2 years ago

Kako kupiti?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x