“Legenda o generalu”: Priča o generalu Kasteru u stripu o Kenu Parkeru!

0

Džordž Kaster, čuveni oficir vojske Sjedinjenih Američkih Država, predvodnik “7. Konjičke”, zločinac, nedisciplinovani vojskovođa, nasilnik i rasista.

legenda o generalu stripblog

Ovo poslednje možda ne bi moglo da se odnosi na njega, ako znamo samo podatak da se u građanskom ratu u SAD-u (1860-1865) borio pod zastavom Unije, i komandom generala Šermana. Međutim, poznavajući njegovu biografiju, znamo da je ona bio veliki mrzitelj domorodačkih naroda Severne Amerike.

Kaster je svoj život izgubio u bici kod Litl Bighorna, koja se odigrala krajem juna 1876. godine. U ovoj bici, na protivničkoj strani “7. konjičke” nalazili su se velike poglavice, predvodnici velikih naroda, Ogalala Lakota pelemena, Čejena, Apača, Ludi Konj, Hrabri Vuk i Bik koji sedi. 

Pročitajte: Litl Bighorn groblje između dva rezervata

Ova bitka je bila inspiracija i osnovno polazište ideje za različite ideologije, politike i druge oblike misli i retorike za angažovanje socijalnih grupa radi nekog određenog cilja. Bitka kod Litl Bighorna je bila inspiracija i mnogim umetnicima, naročito strip umetnicima. Pored “Priča sa Divljeg zapada”, “Teks Vilera” i u stripu o Kenu Parkeru obrađena je tema ovog istorijskog događaja, jednog od dva najvažnija u istoriji SAD-a u 19. veku. 

Epizoda u kojoj se pojavljuje Džordž Kaster na bojnom polju Litl Bighorna zove se “Legenda o generalu” i nju su uradili scenarista Đankarlo Bernardi i crtači Ivo Milaco i Karlo Ambrosini. Ovu epizodu je moguće čitati u izdanjima Libelusa u 32. broju ili u integralnom izdanju broj 11. Fibre i Strip agenta. Mogli smo je čitati i u ediciji Lunov Magnus Strip u broju 555, pod naslovom “General u paklu”. 

legenda o generalu stripblog

Kena Parkera zatičemo u ulozi čoveka koji radi za vojsku Sjedinjenih Američkih Država. On je tu u misiji praćenja prenošenja sanduka sa oružjem, hranom i ostalim potrepštinama za vojsku oficira Kastera. Na tom putovanju Ken upoznaje jednu ženu, domorotkinju, koja je neko vreme živela sa Kasterom i koja ga naziva imenom Pahuska (što na jeziku svernoameričkih plemena znači “duga kosa”). Parker mnogo toga saznaje o Kasteru i upoznaje nekoliko strana njegove ličnosti od te žene.

Kaster nije imao dobar odnos prema napadu američke vojske na starosedeoce Severne Amerike, a upravo je ovaj događaj bio i razlog da on da otkaz u službi vojske Sjedinjenih Američkih Država. 

U stripu vidimo delove bitke između 7. konjičke i plemena, ali se u dijalozima i samoj radnji ne spominju veliki ratnici, predvodnici starosedelaca.

Parker, koji nije učestvovao u bici, je pronašao Kasterov leš kako leži sa rupom od metka u slepoočnici, što je čak i činjenica koju istorija spominje. Istorijski izvori kažu da starosedelačka plemena, iako su čula i borila se protiv Kastera, nisu znali kako on izgleda, što se ne podudara sa njegovim imenom koji su mu dali “Duga kosa. Istorija takođe kaže, da je poglavica i duhovni vođa ovih ujedinjenih plemena, Bik koji sedi imao viziju da će pobediti u bici, što se i dogodilo.

novi baner

Ken Parker je strip kojeg su 1974. godine stvorili scenarista Đankarlo Bernardi i crtač Ivo Milaco, a prostire se na 80 epizoda. Parker je običan čovek, koji živi svoj život, na Divljem zapadu, koji nije uopšte jednostavan, već je pun je nepredvidivih obrta i avantura. 

Kaster je definitivno dobio ono što je zaslužio!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x