Zlatna serija #17 – Mister No: Priča o junaku / Arizona

0

Ovog meseca u zagrljaju žute trake je Mister No. Omiljeni pilot, buntovnik i zavodnik u novoj avanturi.

Ova pustolovina Džerija Drejka originalno je objavljena u septembru 1996. kao treći broj Mister No Almanah edicije.

Na njoj je kao scenarista radio Luiđi Minjako, Bonelijev univerzalac koji je pisao i za serijale Dilan Dog, Zagor, Nik Rajder, Marti Misterija i Dampir.

Priču o junaku je vizuelno uobličio Ferdinando Takoni, poznat kao crtač naširoko osporavane epizode Dilana „Pobuna automobila“, ali i kao partner Alfreda Kastelija na serijalu „Džentlmeni“.

Originalna naslovnica je delo Roberta Disa, dok je domaću – B naslovnicu maestralno oslikao Jovan Ukropina.

Naslovnica Jovana Ukropine

Priča ima početak kao životna pripovest italijanskog bombardera iz drugog svetskog rata S.M 79 iz klase „Kobac“, što je vrlo neuobičajeno. On, avion, kao uvod nudi priče o članovima svoje porodice, prethodnicima proizišlim iz fabrike Savoj Marketi. Priča o nadimku Grbavac i o tome kako je u toku rata promenio stranu sila Osovine i završio u rukama Saveznika. U jednoj od svojih retkih ratnih avantura bombarder prekvalifikovan u transportni avion pod nazivom „Rigoleto“, upoznaje i Mister Noa koji će veštim manevrima nadomak Napulja spasti putnike i sam avion od ataka nemačkih lovaca.

Godinama kasnije, putevi će im se ponovo ukrstiti na nebu iznad Amazonije.

Iako pomalo neobična, za trunčicu Dilanovska, zbog personifikacije aviona, priča je pitka i čitavim tokom zanimljiva. Akcija i humor su vešto izbalansirani. Dijalozi su dobro osmišljeni, a monolog aviona daje priči na poetičnosti i romantičnosti zaustavljajući se tačno na granici prelaska u patetiku.

Takonijev crtež se sigurno ne dopada svakome. Glavna zamerka na njegov rad koja se stalno ističe je jedan te isti izraz lica likova, bez obzira na situaciju ili emotivno stanje. Ta njegova odlika je i ovde prisutna, ali možda u manjoj meri nego u već pomenutoj „Pobuni automobila“. Ipak, crtež je dinamičan, table dobro iskadrirane i uspeo je da u pogled Mister Noa ubaci neophodni sastojak koji našeg pilota čini tolikim šmekerom.

Na 94 strane, na koliko se prostire prva priča u ovoj svesci, čitaoci će naći dobru zabavu. Uzbudljiva epizoda koja sadrži sve ono što se očekuje od avantura pilota i njegovog pajpera.

POVEZANO: Lilitina Tajna – Nestašni Teks u svojim mlađim danima

Sledećih 80 strana Veseli četvrtak je poklonio „Arizoni“, delu serijala o sudiji Binu, autora Nolite i Trankvinia.

U pitanju je klasična vestern priča o lovu na pljačkaše banke. Debeli Sem i sudijin sestrić Deni su se dali u poteru za beguncem iz zatvora koji jedini zna tajnu zakopanog plena i bande koja ga je oslobodila. Ta jurnjava će ih voditi do Meksika i rezervata Navahoa u Arizoni, a čitaocima će pružiti priliku da osete šmek stare Zlatne serije i stripova koji su bili tu samo da popune broj strana.

Za nešto više od mesec dana, kao sledbenik ovog uspešnog broja, čeka nas Teks i „Kazna za oholog pukovnika“.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x