“Korto Malteze – Venecijanska bajka”: Korto uvek ide, tek tako, da ode!

0

“Venecijanska bajka” priča iz serijala o Korto Maltezeu prikazuje samu suštinu stripa o ovom junaku, njegovu filozofiju življenja.

venecijanska bajka stripblog

Prikaz stripa “Korto Malteze – Venecijanska bajka” autora Huga Prata u izdanju Darkwooda

Navikli smo na to da su albumi o avanturama Korta Maltezea koncipirani na dva načina. Jedan od njih je ceo album jedna priča, što je i slučaj sa “Venecijanskom bajkom”, a drugi način je da album predstavlja zbirku kratkih priča u kojima je Korto glavni akter. 

U Veneciju, grad večite opsesije za tvorca Korta Maltezea, Huga Prata, Korto dolazi kako bi pronašao čudesan i mističan predmet – Solomonov ključ, zapravo smaragd koji je imao dugu istoriju putovanja, prenošenja iz ruke u ruku, s kolena na koleno, od trgovca do trgovca i koji je bio stalna opsesija lopova i pustolova. 

Pročitajte: Korto Malteze – Kelti: Borba za opstanak, borba za svoj strah

Korto je svoju avanturu započeo zbog jedne opklade, koja se ne odaje uverljivošću, sa nejasnim povodom i velikom prevarom jednog engleskog šaljivdžije. Naravno, on nailazi na fanatike, upada u nevolje i sam sebi stvara neprilike, iz kojih se uspešno izvlači.

venecijanska bajka stripblog

I pitate se u čemu je zapravo tu bilo kakva filozofija njegovog života? Jednostavno je. Pre svega on traga za nečim čega nema, za nečim što možda postoji, a možda i ne. Oko tog Solomonovog ključa, zapravo smaragda, okupilo se mnogo znatiželjnih ljudi i ludih fanatika koji ga žele za sva vremena sačuvati. O tom predmetu su se pričale razne priče i mitovi, tako da se više ni ne zna šta je prava istina i zar sve ovo ne predstavlja stvarni i pravi izraz Kortovog života? On je pustolov, koji nema put, pravac i cilj. On se bavi izmišljotinama, legendama i nagvaždanjima, a zbog čega? Samo da bi svoj avanturistički duh smirio, on je stvoren da luta i mora da utoli svoju glad za lutanjem. Korto često dođe do samog kraja svoje misije i shvati da je sve bila prevara, laž, da nema onoga za čim je tragao. 

venecijanska bajka stripblog

Postoji još toga što bismo mogli reći o suštini njegovog života, a jedno od toga jeste san. On je veliki sanjar, a u “Venecijanskoj bajci” sanja i to nekoliko puta. Šta više, i na samom kraju, on sanja kako izlazi iz te priče i očekuje neku novu avanturu. 

Postoji i nekoliko citata iz stripa o samoj suštini njegovog postojanja, a jedan od njih je: “Često padam sa oblaka”, dok je drugi: “Ja idem, tek tako, da odem.” Iz ovih Kortovih rečenica je sve jasno o tome kakva je njegova filozofija života. 

novi baner

I ovu epizodu, radio je Hugo Prat, Kortov tvorac, a kolorisala ju je Patricija Canoti. Ova priča je u originalu objavljena 1977. godine u crno beloj verziji, a 1984. u kolor verziji. Kod nas ju je objavila izdavačka kuća Darkwood 2019. godine. Izdanje je albumskog formata, sa kvalitetnim papirom, jednim uvodnikom, pregršt skica i ilustracija Huga Prata, u boji i na ćiriličnom pismu. Prevod u Darkwoodovom izdanju je jasan, uklopljen u Kortovu ličnost, stalnog pustolova, sa nezainteresovanim pogledom i večito upaljenom cigaretom. 

Hugo Prat je jedan deo svog života proveo u Veneciji i zaista je veoma interesantno posmatrati njegove fenomenalne crteže Venecije, spominjanje legendarnih mesta u ovom gradu, istorijskih lokacija i starih dobrih kafana i taverni. Postoji i knjiga koja se zove “Tajna Venecija Korta Maltezea: Magične i skrivene rute” autora Gvido Fuga i Lele Vijanelo, koji su opisali i ilustrovali sva mesta kroz koja Korto prolazi u Veneciji. Ovu knjigu je 2018. godine objavia izdavačka kuća Ukronija i veoma je interesantna kao priručnik za čitanje stripa “Venecijanska bajka”. Svaki detalj nacrtan u Veneciji, svako mesto, svaki ćošak, objašnjen je sa istorijskog aspekta, ali i sa aspekta sociološkog fenomena. “Venecijanska bajka” je strip koji može dugo i dugo da se studira, i u kojem se teško mogu pronaći svi detalji nacrtani na table.

Korto je lik koji uvek pada sa neba!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x