Da li znate kako je čuveni Zigomar dobio ime?

0

Iznikao iz popularnosti „Duha Koji Hoda“, koga je čak i nadmašio u kraljevini Jugoslaviji, ime duguje ljubavi svog kreatora ka petparačkim pričama.

Da li znate kako je čuveni Zigomar dobio ime? strip blog

Davne 1939. godine, novopokrenuti strip časopis „Mikijevo carstvo“ je trebalo svoj adut. Najjača karta je bila u konkurentskim rukama „Mike Miša“ – slavni američki pravednik Fantom. Branko Vidić i Nikola Navojev su našli najjednostavnije rešenje i stvorili svoju verziju superheroja koji prstenom pečatnjakom obeležava neprijatelje. Rođen je Zigomar.

Tajanstveni kostimirani junak, koji u pratnji vernog štitonoše Či-Janga, prevaspitava njujorške gangstere i spasava dame u nevolji uveseljavao je čitaoce svega tri goodine (1939. – 1941.) u šest epizoda. Za to nedugo vreme, uspeo je da ostavi dubok trag u istoriji srpskog stripa.

Pročitajte: Tvorac čuvenog partizanskog dvojca Mirka i Slavka – bio je četnik!

Međutim kako je iskovan naziv Zigomar? Svetlost na to su svojom teorijom bacili Aleksandar Zograf i Zdravko Zupan.

Godine 2009. u izdanju „Stelle“, priređeno je albumsko izdanje Zigomara  koje sadrži i četiri, do tada neobjavljene table, kojima se kompletira poslednja epizoda. Pronalazač tih tabli, scenarista i teoretičar stripa, Zdravko Zupan i Zograf su svojim u biografiji osnivača „Mikijevog carstva“ Milutina Ignjačevića pronašli dokaze za njegove afinitete ka junacima francuskih petparačkih romana predvođenih čuvenim Fantomasom.

Poster za film ”Zigomar” iz 1911. godine

U toj družini teatralnih imena iz francuskih sveščica, našlo se i jedno manje poznato ime koje je ipak 1911. godine zaslužilo i filmsku adaptaciju – Zigomar.

Ignjačeviću je ime verovatno ušlo u uho dok je u Minhenu i Pragu studirao filmsku režiju, ali se sličnost sa junakom Vidića i Navojeva tu završava.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x