Fantastic Four od pisca Jonathan Hickmana

0

Nedavno su završili stripovi House of X i Powers of X od Jonathan Hickmana koji su započeli novu eru Mutanata u Marvelovom svemiru, takozvanu novu liniju stripova Dawn of X.

fantastic foru stripblog

Novi X-Men (2019) strip spominje takozvane posthumanse koji se prvi puta pojavljuju u Fantastic Four stripovima od Hickmana.

Ono što morate znati o Hickmanovim stilu pisanja je to da su svi njegovi stripovi povezani poput velike dugogodišnje priče koja je međusobno isprepletena sa svim njegovim djelima.
Jedan od tih dijela je moderan klasik Fantastic Four (2009) koji je trajao od broja 570 sve do 611 izdanja Fantastic Four stripova.

Priča započinje poput prve pojave Fantastic Four (1961) u nadi da će Reed Richards riješiti problem koji bi pomogao cijelom čovječanstvu, kako bi ga njegova akcija skupo koštala te utjecala na njegovu familiju.
Počinjemo pratiti događaje direktno nakon eventa Civil War gdje si Reed Richards zadaje zadatak da riješi sve probleme svijeta.

Kako bi uspio doći do rješenja traži pomoć od alternativnog sebe te stupi u kontakt sa Council of Reeds gdje se okupiraju sve verzije Mr. Fantastica iz cijelog Multiversea.

fantastic foru stripblog

Fantastic Four je ujedno prva familija stripova pa baš zato Hickman naglašava taj obiteljski odnos sa sitnim ali komičnim momentima koji se emotivno isplate pri kraju priče.

Posebno se istražuje odnos očeva i sinova, prvenstveno likovi poput Reed Richardsa i Franklin Richardsa, koji su po mojem mišljenju glavni nosioci stripa.

Stvarno je rijetko vidjeti ovakav stil dugotrajnog pisanja priče koja nije prekinuta zbog silnih Marvelovih eventa kroz godine ali to je oduvijek bio Hickmanov pečat.

Ako vas do sada već nisam uvjerio da morate pročitati Hickmanov Fantastic Four (2009), slijedi par zanimljivih momenata iz stripova.

fantastic foru stripblog

Upozorenje Spoileri:

Alternativni Reed Richards sa Infinity Gauntletom

Reed Richards u pokušaju da riješi problem svega traži pomoć od alternativnog sebe te stupi u kontakt sa Council of Reeds.

Pročitajte: Harley Quinn: Njeno prvo pojavljivanje ikada u stripovima!

Tu otkrijemo sve alternativne Reed Richardse pored kojih najglavniji od njih nose Infinity Gauntlet. Uz to svi osim orginalnog Mr. Fantastica su zarobili i lobotomirali svoje verzije Dr. Dooma zbog zaključka da je u svakom svemiru bio preopasan.

Franklin Richards stvori novi mali svemir.

Nakon otkrivanja svojih moći Franklin Richards stvori svemir u krevetu pod svojim poplunom. Kasnije u stripu istražuje svemir koji je stvorio te otkrije da u njemu sada ima života i planetarnih civilizacija. Postavlja se pitanje ako je Franklin stvorio život i cijeli svemir? Da li to onda njega čini bogom?

fantastic foru stripblog

Smrt Johnny Storma

Za vrijeme napada Anihulusa iz Negativ Zone Johnny Storm se žrtvuje kako bi se njegova familija mogla spasiti. U nevjerojatnom momentu heroizma Human Tourch gori jače nego ikada protiv nezbrojive količine suparnika.

Spiderman postane član Fantastic Four

Peter Parker Spiderman zamijeni Johnny Storma kao četvrti član Fantastic Four nakon njegove smrti. Jonathan Hickman tu poziva prvi solo strip Spidermana gdje se Peter pokušava učlaniti u Fantastic Four da bi ga na kraju ipak odbili.

novi baner

Dirljiv moment između Spidermana I Franklin Richardsa

Na početku Franklin spominje kako mu je Spiderman najdraži super heroj, što naravno nervira Johnny Storma. Nakon gubitka svojeg ujaka Johnny Storma Franklin osjeća nevjerojatnu krivnju zbog osjećaja da je mogao spriječiti njegovu smrt. Kroz razgovor sa Spidermanom nauči lekciju “uz veliku moć dolazi velika odgovornost” koju je Spiderman naučio zbog sličnog gubitka svojeg ujaka. Na kraju Spiderman kaže Franklinu da mora slušati svojeg ujaka Ben Grima The Thinga jer su ujaci imena Ben najbolji.

Franklin Richards podigne Galactusa kao svojeg glasnika.

fantastic foru stripblog

U borbi protiv ludih Celestiala starija verzija Franklin Richardsa udruži snage sa svojom mlađom verzijom te podigne Galactusa kao svojeg glasnika. Slijedi epska bitka koju nadziru svi heroji Marvelovog svemira.

Nakon Fantastic Four projekta Hickman kasnije započinje Avengers i New Avengers (2012) stripove koji nastavljaju njegovu dugogodišnju povezanu epsku priču, te vodi direktno u Secret Wars (2015) event. Najvjerojatnije ćemo u novim X-Men naslovima vidjeti rasplet događaja koje je započeo u Fantastic Four stripovima.

Hickmanova dijela se mogu čitati poput izolirane priče u Marvelovom svemiru i baš zato preporučujem da krenete sa Fantastic Four (2009) stripovima. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x