Kako su izgledale prve skice Asteriksa i prvo objavljivanje u magazinu Pilote? (VIDEO)

0

Pre više od 60 godina prvi put je čitalačka publika upoznala strip junake, neustrašive Gale Asteriksa i Obeliksa u francusko-belgijskom časopisu Pilote.

prve skice asteriksa stripblog

Scenarista Rene Gosini i crtač Albert Uderzo su osmislili ove likove, nakon 1977. godine i smrti scenariste, Uderzo je sam preuzeo serijal, a od pre nekoliko godina stripove o Asteriksu i Obeliksu prave Uderzovi pomoćnici scenarista Žan-Iv Feri i crtač Didier Konrad. prve skice asteriksa

Asteriks i Obeliks su Gali koji žive u nepokornom galskom selu usred Rimskog carstva 50. godine pre nove ere. Oni zadaju muke svima koji nalete na njih, Rimljanima, Gotima, Normanima i drugima, a svi ih se plaše, pa čak i najveće rimske vođe poput vladara carstva Julija Cezara. Strip “Asteriks” je preveden na preko 100 jezika i prodat u 370.000.000 primeraka. 

Kroz ovaj strip, autori su provukli mnogo aktuelnih društvenih i političkih tema tog doba, ali takav trend se nastavlja i danas. 

U Francuskoj je “Asteriks” nacionalno blago, i pored specijalnog izdanja “Asteriksa” koje košta neverovatnih 200 evra, u kojem se nalaze prvi scenariji i zapisi Renea Gosinija i prve skice i crteži Alberta Uderza, u opticaj su pušteni i kovanice od 2 evra sa likom Asteriksa.

Pogledajte kako je Asteriks izgledao 29. oktobra 1959. godine u magazinu Pilote i kako su izgledale prve skice njegovog lika:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x