RIZNICA CAMEO SCENA: Najbolje od najboljih pojavljivanja poznatih ličnosti u Asteriksu!

0

Strip “Asteriks” su stvorili 1959. godine scenarista Rene Gosini i crtač Albert Uderzo. Kroz punih šest decenija postojanja serijala obrađeno je mnogo aktuelnih društvenih i političkih tema.

“Asteriks” je strip poznat po mnogo čemu, ali jedna od osnovnih karakteristika prema kojoj je prepoznatljiv jesu cameo scene. Veliki broj svetski poznatih ličnosti, u koje se ubrajaju glumci, sportisti, političari, psiholozi i drugi pojavljivali su se u ovom stripu.

Da vidimo ko je sve imao svoj cameo u stripu “Asteriks”: 

Bernard Blier kao M. Devius Surreptitius

Bernard Blier je glumio u 138 filmova i dobitnik je nagrade Francuski Oskar. U stripu “Asteriks i crno zlato” lik ovog glumca se pojavljuje u ulozi šefa rimske tajne službe. S obzirom na to da je strip rađen po ugledu na filmove o James Bondu, baš iz tog razloga se uz ime lika nalazi “M.”.

Charles Laughton kao Surplus Dairiprodus

“Prava reč na pravom mestu” to je moto svakog dobrog pisca. Ali, ova rečenica se može iskoristiti i za glumce prilikom pravljenja filmova – “pravi glumac na pravom mestu”. Ovo sve dobro opisuje glumca Charles Laughton, koji je bio poznat po ulogama u raskošnim, episki, rimskim dramama. Zbog toga sledi pitanje, ko bi drugi mogao da se pojavi u Asteriksovim stripovima, ako ne Charles Laughton. 

Raimu kao Cesar Drinklikafix

Raimu je veoma cenjen francuski glumac koji se likom pojavio u stripu “Asteriks i put oko Galije”. Kada su Asteriks i Obeliks stigli u Marsej, naišli su na krčmara pod imenom Cesar koji ih je primio u svoju krčmu. Interesantno je da je Raimu 1931. godine glumio krčmara iz Marseja u filmu “Marius”, a zvao se Cesar. 

Kirk Douglas kao Spartak

Jedan od najvećih glumaca u istorije američke kinematografije, Kirk Daglas, imao je svoj cameo u epizodi “Asteriks i Obeliksove nevolje”. On se pojavljuje u ulozi Spartaka, sa čuvenim rečima: “Ja Spartak!” Daglas je Spartaka glubio u istoimenom filmu iz 1960. godine.

Laurel i Hardy u ulozi sebe

U epizodi “Obelix and Co.” pojavili su se komičari Laurel i Hardy u ulozi dvojice rimskih legionara. 

Džulian Asanž kao Radiomileviks

U novijoj epizodi koju su radili naslednici tvoraca Asteriksa, Žan-Iv Feri i Didier Konrad “Asteriks i Cezarov svitak” pojavljuje se galski novinar Radiomileviks, koji neodoljivo podseća na Džuliana Asanža. Epizoda se vrti oko teme prava javnosti da zna i zaštite ličnih podataka. 

Rene Gosini i Albert Uderzo kao legionari

Tvorci Asteriksa, Gosini i Uderzo su se više puta pojavljivali u stripovima o Asteriksu i Obeliksu, ali u epizodi “Obelix and Co.” oni se pojavljuju kao dva rimska leginoara.

Sigmund Freud kao Psychoanalytix the Druid

U Asteriksovim dogodovštinama se pojavljuje i druid koji se bavi psihoanalizom, karakterističnom za Sigmunda Freuda.

Musloni kao Nebulus Nimbus

U epizodi “Asteriks i velika bitka” pojavljuje se lik Nebulusa Nimbusa koji svojim vikanjem i naređivanjem neodoljivo podseća na italijanskog, fašističkog vođu iz Drugog svetskog rata Musolinija. 

Tako je to u Asteriksu 🙂

Prevedeno sa: EVERYTHING ASTERIX

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x