5 razloga zašto deca treba da čitaju stripove

0

Opismenjavanje dece je komplikovan koncept koji poslednjih godina sa napredovanjem modernih tehnologija postaje sve složeniji.

citaju stripblog

Od dece se u školama traži da tumače i razumeju mnogo različitih žanrova. Što više čitaju, to više razumeju i bolje se snalaze u komunikaciji. 

Postoji mnogo dece koji mrze čitanje, a vreme uglavnom provode igrajući video igre na računarima i telefonima. 

Stripovi su potcenjen resurs za razvoj pismenosti kod dece. 

Kroz 5 razloga ćemo probati da objasnimo zašto su prodavnice stripova pravo mesto za roditelje koji muku muče sa decom koja ne vole da čitaju i kako stripovi mogu pomoći u poboljšanju veštine čitanja.

1) Stripovi mogu biti zamena često ”dosadnim i suvoparnim” lektirama. Jedan od osnovnih aksioma života: učenici više uživaju u onome u čemu i sami učestvuju. Stripovi nude upravo to. Čitajući stripove i prateći tok radnje kroz vizuelno predstavljen sadržaj, deci je više stalo do razumevanja likova i same priče. 

2) Čitajući cele grafičke romane, deca će biti izložena dubokom razvoju likova koji oni dožive tokom svojih avantura. Grafički romani se sastoje iz pojedinačnih epizoda i svaka od njih ima svoj sopstveni luk priče koji je deo kompozicije velike priče grafičkog romana. Deca bi na efektne načine doživela unutrašnje i spoljašnje sukobe likova i na sjajan način sagledala uticaj postavljanja i razvoja tematike u određenom prostoru i vremenu, te kako manji deo priče može uticati na njen kompletan razvoj. 

POVEZANO: Može li nas čitanje stripova učiniti pametnijim?

3) Stripovi postoje u skoro svim žanrovima. Možete pronaći strip koji se uklapa sa bilo kojim književnim stilom pripovedanja koji zamislite. Istorijski, naučna fantastika, drama, triler, akcija i u svakom od tih žanrova postoji mnogo drugih podžanrova. Poenta priče je da možete pronaći nešto što će odgovarati željama i interesovanjima svakog deteta.

4) Ograničen prostor u stripovima na svakom panelu znači da pisci stripova moraju odabrati najbolje reči kako bi efektno ispričali priču. U najbukvalnijem smislu nema prostora za suvoparno razvlačenje koje ubija pažnju i interesovanje dece. Iako su ilustracije u stripu izuzetno važne, one znače mnogo manje bez pravih reči. Ove ”cake” mogu uticati na razvoj komunikacije kod dece u naučiti ih da se ne razmeću sa rečima, ni kada govore, ni kada pišu. Stripovi mogu poslužiti i mladim piscima da nauče kako da budu izbirljivi. Mark Tven je govorio da je razlika između ”pravih reči” i ”skoro pravih reči” jednaka razlici između groma i gromobrana. Stripovi su primer njegovog uverenja.

5) Stripovi služe kao veza sa istorijom. Deveta umetnost se često koristila kao deo društvenih komentara. Samim tim su sjajno mesto za decu da istraže složenost društvenih, političkih i istorijskih pitanja. Npr. Ako pročitate ”Nadzirače” Alana Mura, pod uslovom da vam se njegov cenjeni grafički roman svidi, da biste ga bolje razumeli morate istražiti istorijsku epohu u koju je narativ njegovog romana smešten (Hladni Rat). Postoji mnogo stripova koji su smešteni u razna istorijska razoblja, koji se predstavljaju kao fikcija ukorenjena u stvarnosti i čitajući ih deca će biti usmerena na put istraživanja i traženja dubljeg značenja onoga što su u stripovima pročitala.

Zato odvedite vaše dete u striparnicu i kupite mu strip. Možda mu baš tako vi postanete omiljeni superheroj.

Za potrebe teksta korišten je materijal sa sajta Briliant or Insane.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x