Marvel i DC superheroji koji imaju iste moći

1

Marvel ili DC? To je pitanje sa kojim će se suočiti svaki ljubitelj stripova.

Marvel i DC superheroji koji imaju iste moći strip blog

To je pitanje koje je uvek delilo stripadžije. Obe izdavačke kuće imaju svoje prednosti i slabosti, a većina ljudi potpuno propušta činjenicu da su njihovi likovi više slični nego što su različiti. Marvel i DC, kao i njihovi superheroji dele više sličnosti nego što se na prvi pogled da primetiti. Nekad dele slične priče, nekad moći, nekada izgled…

Zato ćemo sada uvideti sličnosti između 9 Marvelovih i 9 DC-ijevih superheroja sa istim moćima.

Superman i Captain Marvel

Ovo ste sigurno već čuli. Vanzemaljac u ljudskom obliku sa supermoćima srušio se na zemlju i obećao da će štititi slabe i nemoćne. On može da leti, puca lasere i neranjiv je za bilo koju vrstu zemaljskog oružja. Heroj koji je opisan je Captain Marvel, ali vam niko neće uzeti za zlo ako ste prvo pimislili na Supermana. Superman je naravno došao prvi i postao obrazac za sve nadolazeće superheroje. Captain Marvel pokazuje neke upečatljive sličnosti sa svojim suparničkim kolegom iz DC-a. Superman, bez premca ima bolju priču o svom poreklu i začetnik je žanra, dok je Captain Marvel ipak zauzela stabilnu poziciju u Marvelu i postala simbol nade u svom univerzumu.

The Flash i Quicksilver 

Popularno nazvani ”Speedster-i” nisu ništa novo u svetu stripova, ali nijedan nije poznat kao DC-ijev Flash i Marvelov Quicksilver. Osim što su brzi kada je u pitanju trčanje, obojica su brzi i na jeziku. Flash-ove moći su vremenom evoluirale do toga da može da prolazi kroz zidove, baca munje i putuje kroz vreme, dok su moći Quicksilvera ostale na pojednostavljenom nivou – on trči veoma brzo. Ipak, Barry i Pietro su dovoljno različiti u svojim karakterima i to im pomaže da ne budu previše otvoreno slični. 

Iron Man i Cyborg

Victor Stone i Tony Stark nisu mogli biti različitije ličnosti, dok njihove moći nisu mogle biti sličnije. Obojica imaju oklopna odela, mašine koje mogu da nanesu veliku štetu, lete i hakuju bilo šta. Cyborg koristi svoj oklop kako bi ga održavao u životu, dok se Iron Man može slobodno kretati i bez njega. Njihove pozadine su takođe drugačije. Tony je dete bogatstva i privilegija i on je odlučio da postane Iron Man kako bi ispravio greške iz prošlosti. Victor dolazi iz porodice sa daleko manje novca, žrtva je eksperimenta i nije pristao da postane Cyborg. On je ogorčen zbog odgovornosti i oklopa koji nosi. Ove pozadine ih odvajaju u dve drugačije dimenzije.

Pročitajte: Zašto je Iron Man sličniji Thanosu više nego što mislimo

Aquaman i Namor

Ova dva gospodara podvodnog sveta imaju preterane sičnosti. Obojica potiču iz Atlantide, obojica žive na površini, obojica su potomci kraljevske loze Atlantide, poseduju iste moći nadljudske snage, velike brzine u vodi i druge moći zasnovane na vodenim silama. Namor može da leti, za razliku od Aquamana. Ali, to nije njihova jedina razlike. Oni se uveliko razlikuju u svojim pogledima i stavovima prema svetu. Aquaman je uvek težio da zaštiti svoje matično kraljevstvo, Atlantidu, kao i površinski svet. Namor je uvek koketirao sa svojom ulogom antiheroja, a nekad i potpuno zlog negativca. 

The Atom i Ant-Man

Publika će se svakako složiti da uprkos tome da li je u pitanju Ant-Man ili Atom, moći smanjivanja donose zabavnu i uzbudljivu akciju. Pogotovo kada su ova dva lika na ekranima. Oba lika poseduju moć da se povećaju do ogromne visine ili da se smanje do praktično mikroskopske veličine. Istaknuta razlika može biti jedino što Ant-Man telepatski komunicira sa mravima.

Batman i Daredevil

Batman i Daredevil možda ne dele preterane sličnosti u svom vizuelnom dizajnu, ali zato poseduju iste veštine. Obojica su izgubili roditelje u mladosti, a Daredevil je prethodno oslepljen, što uvećava njegovu traumu. Obojica postaju vrsni majstori borilačkih veština. Oboje se bore protiv kriminala na uličnom, gradskom niovu, napadaju iz mraka i senki i imaju svoje spravice (Batarang, palice…). Razlika je javan život koji vodi Bruce Wayne i njegovo bogato nasleđe, dok Matt Murdock skromno živi i odrastao je u siromašnom kvartu. 

Mr. Fantastic i Elongated Man

Mnogi misle da je Elongated Man kopija Marvelovog Mr. Fantastic-a, ali nije tako. Elongated Man se pojavio gotovo celu godinu ranije. Oba lika su talentovani naučnici i poseduju neverovatne moći istezanja i elastičnosti. Mr. Fantastic je stekao mnogo veću popularnost, uprkos tome što je došao mnogo kasnije u odnosu na svog suparničkog kolegu iz DC-a.

Hawkeye i Green Arrow

Ova dva momka iz Marvel i DC stripova sa lukom i strelama su sjajni i omiljeni likovi, svaki u svom univerzumu. Hawkeye je svoje veštine sticao dok je bio deo organizacije S.H.I.E.L.D. i pokazao sjajan dar po kome je i dobio ime, ”Oko sokolovo”. Oliver Queen je svoj zanat sa lukom i strelom pekao dok je bio na pustom ostrvu. Obojica su smrtonosno precizni sa bilo koje udaljenosti i koriste razne gedžete uz svoje strele. Obojica su takođe stručni u borbama prsa u prsa. 

Catwoman i Black Cat

Dve fatalne žene iz Marvel i DC stripova. Obe imaju dobro srce, ali su sklone kršenju i savijanju pravila i zakona u njihovu korist. Obe imaju dugogodišnje idi-mi-dođi-mi romanse sa najpopularnijim likovima iz svojih univerzuma; Catwoman sa Batmanom, a Black Cat sa Spider-Manom. Obe su sklone provalama i pljačkama, kreću se poput gimnastičarki i dele afinitet prema bičevima i grebanju kandžama. Razlika je što Black Cat svoje kanže može da uvuče.

Prevedeno sa sajta CBR.

Ako postoji još neki primer Marvel i DC superheroja sa istim ili sličnim moćima, dopišite ih u komentaru.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kalahad Arta Orea
Kalahad Arta Orea
4 years ago

Dr. Strange i Dr. Fate

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x