“All My Ghosts”: Sve čari, pardon, svi duhovi novinarskog posla!

0

Novinarstvo je lep posao, ako se sa njim prestane na vreme. Ovo je rečenica sa kojom na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu profesori dočekuju nove generacije, koje su namerile da se školuju za taj zanat.

all my ghosts stripblog

Od tada sve postaje nebitno i u toku same nastave devedeset i pet odsto studenata novinarstva mrzi novinarske predmete. Nestručni i veoma slabo kredibilni profesori i zastareo način predavanja. Sve to nam se učini kao manji horor od onoga što nas zatekne na random mestu. Mnogo se volontira, o zaposlenju ne može ni da se razmišlja, a i kada se zaposlimo bolje da nismo, male plate i žalosan odnos starijih kolega. Sve to je novinarstvo, ali ne samo u Srbiji, već u svakoj državi gde postoji ovaj zanat, a postoji svuda u svetu.

Pročitajte: Ruts and Gullies: Putovanje u “zemlju ljudoždera i loših ljudi”!

O jednoj tužnoj novinarskoj svakodnevici govori strip Jeremy-a Massie “All My Ghosts” u izdanju izdavačke kuće “Alterna”, objavljen 2016. godine. Glavni junak ove priče jeste Joe, valsnik i glavni i odgovorni urednik Wise Press-a. Ovu novinsku kuću osnovao je još davno njegov pra-pradeda i svi njegovi potomci su postajali vlasnici i urednici u ovim novinama.

Novo vreme donosi i nove tehnologije, tako da jedne štampane novine ne mogu da opstanu pored internet porala, koji su uz efikasnost, multimedijalnost i veću dinamičnost. Takođe internet stranice su jeftnijie za osnivanje, tako da tu štampa nema šta da traži.

strip blog

Joe se našao na prekretnici i životnoj raskrnici, tako da je morao da se odluči. Prodaja novina bilo je jedino rešenje. U redakciji su počele da se dešavaju čudne, natprirodne stvari. Pojava duhova plašila je zaposlene, a Joe je znao o čemu se radi. Svi koji su uređivali ove novine, imali su običaj da se prošetaju hodnicima među kancelarijama.

Ovo je jedna priča, najbolja za uživanje u tišini i samoći. Ovo je knjiga koja može da ispuni srca emocijama, ali i da pokaže kako izgleda kada ljudi žive tuđe snove. Joe nikada nije želeo da postane novinar, iako je to više puta predočio svom ocu, to nije uticalo na njegovu odluku. Baš zbog toga, Joe je bio bolji otac od svoga i nije se protivio želji svoje ćerke da ne bude novinarka.

Strip “All My Ghosts” može da podvede pod alternativnu umetnost, crtež je slobodan i bez pravih linija. Ilustracije su sirove, ali odaje se utisak da je svako zaobilaženje šablona dugo planirano.

“All My Ghost” je treća knjiga Jeremy-a Massie za izdavačku kuću Alterna, posle knjiga “Bee Sting” i njegove prve knjige “The Deadbeat”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x