100 najuticajnijih stranica američkog stripa, stranice 46-50

0

Mnogi stripovi i kreatori sa ove liste ostavili su neizbrisiv trag u oblasti stripa i filma, i uticali na generacije autora koji su došli nakon njih.

Tako na listi imamo umove koji su uticali na Mura, Milera, Morisona… Nastavljamo sa 100 najuticajnijih stranica američkog stripa da malo bolje približimo čitateljima sa ovih prostora dešavanja u američkom stripu kroz istoriju. Stranice su odabrane od strane tima profesionalaca, kritičara, novinara i istoričara koje je okupio američki magazin Vulture.

Howard the Duck No. 1 (1975)

Pisci: Steve Gerber i Frank Brunner; Crtač i koloristat: Brunner; Mastilo: Steve Leialoha;

Ako su Lee i Kirbi kreirali žanr „heroja sa problemima“ 60-ih, 70-ih je prepušteno strip piscima poput Steve Gerbera da idu korak dalje i kreiraju likove sa depresijom i samoubilačkim mislima. Tako se prvo izdanje Howard the Duck otvara sa pričajućom patkom koja razmišlja o samoubistvu skakanjem u reku Chuahoga. Gerber je bio jedan od novih pisaca stripova koji su se isticali u emocionalno nabijenim pričama koje se bave zlostavljanjem, identitetom i niskim nivoom samopoštovanja prerušenim u superheroje ili horor stripove. Howard se prvobitno pojavio kao neverovatan sporedni lik u Gerberovom hvaljenom horor stripu Man-Thing, i kada je Marvel odlučio da napravi spin-off sa Howardom u glavnoj ulozi sarkastičnog patka, i to je bio pun pogodak za tadašnji duh vremena. Howard-ova ogorčena i mrzovoljna razmišljanja o životu u ovom stripu za odrasle su u potpunosti odražavali mračnu eru post-Watergate afere.

Howard je nastavio da se pojavljuje u novinskim stripovima i nesrećnoj filmskoj adaptaciji koja je sadržavala prve naznake da George Lucas nije baš najveći svetski reditelj. Gerber se na kraju sukobio sa Marvelom i dobio otkaz, što je dovelo do najdugovječnijeg uticaja Howarda: Gerber je tražio autorska prava za lik koji je stvorio, da bi kasnije on i Jack Kirby stvorili Destroyer Duck serijal.  Iako je to Gerberovo delo u krajnjoj liniji bilo neuspešno, pomoglo je u stvaranju svesti o pravima kreatora i na kraju dovelo do toga da više izdavača omogući kreatorima da poseduju svoj rad, što je dovelo do stvaranja današnjeg kreativnog preporoda stripova. stranica stranica stranica 

American Splendor No. 2 (1976)

Pisac: Harvey Pekad Crtač: Robert Crumb

“To je neobično ime – Harvey Pekar …” Čovek s zgužvanim pogledom, okrenut čitaocu, prenosi seriju anegdota o njegovom imenu u ponavljajućoj, gotovo nepromenjivoj rešetki malih kutija jednake veličine raspoređenih na četiri stranice. Ovo bi trebalo da bude jednako dosadno kao i prljavština u pupku, ali zahvaljujući vremenu u kom je pisan Harvey Pekara i suptilnih grafičkih varijanti karikaturista R. Crumba, priča ispoljava neporecivu privlačnost. Stripovi imaju sposobnost da transformišu sedimentaciju – ponavljanje u grudima, suptilne promene, otkucavanje sata – u fascinantne, čak i hipnotičke sekvence, a ima i nekoliko boljih primera od ove stranice. Pekar, koji je u svom najboljem izdanju, imao savršen tajming u stand-up stripovskom stilu (imajte na umu da je u pitanju tihi sedmi panel), shvatio je to i shvatio moć stripa da ispriča mirne, zemaljske priče o svakodnevnom životu. Daleko od nasilnog fizičkog delovanja (iako je ponekad o tome pisao), Pekar je postao stripovski pesnik nedelovanja, omalovažavanja, neodlučnosti, frustracije i hiljadu društvenih i etičkih neprilika koje predstavlja svakodnevni život.

POVEZANO: Robert Kramb: “Ko zasluži biće prozvan”

Pekarova autobiografska serija American Splendor (1976–2008), ga je za prvih 15 godina, udružila sa Crumbom i nizom drugih glamuroznih umetnika. Pekar, samouk, književni intelektualac ​​iz radničke klase, pozvao je svoje umetnike na kratke opservacije, insistirajući na standardu neprevaziđenog realizma, čak i kada je izneo svoj teški život i skromnu ličnost. Iako je Pekar ponekad pozdravio stilizovane stripove Crumba i drugih, generalno su njegovi stripovi izbegli groteskno pojačavanje Justin Green-a ili Aline Kominsky u korist proučavanog naturalizma. Svakodnevni život u Klivlendu nikada nije bio tako živo zarobljen, niti je Crumb bio tako dobro udružen sa piscem.

A Contract With God (1978)

Autor: Will Eisner

Pisac / umetnik Will Eisner penzionisao je svoj novinski strip The Spirit 1952. godine. Sledeće decenije je proveo u komercijalnom i reklamnom radu, prvenstveno za vojsku Sjedinjenih Američkih Država. Ali Eisner nikada nije odustao od svog sna o legitimizaciji stripova kao ozbiljne književne forme. Kako se približavao dobi za odlazak u penziju, vratio se neiskorišćenim mogućnostima medija i pronašao inspiraciju u najgorem obliku tragedije: smrti svoje kćeri tinejdžerke Alice od leukemije 1970. godine. “A Contrack with God” je strip o jevrejskom čoveku u depresiji koji osuđuje Svevišnjeg kada njegovo dete umre. stranica stranica stranica

Eisner je ovu priču, zajedno sa još tri o Jevrejima iz radničke klase u Bronksu iz 1930-ih, povezao u jednu knjigu, Ugovor sa Bogom i druge priče. Inspirisan radom u marketingu i željom da ga svi shvate ozbiljno, on je knjigu nazvao „grafičkim romanom“ na svojoj naslovnici. To nije prva grafička novela; to nije roman (to je zbirka kratkih priča); nije čak ni prva knjiga koja se naziva „grafički roman“. Ali zato što je on bio kreator The Spirit-a, to je bio prvi grafički roman od strane bilo koga u stripovima na koji je mainstream publika obraćala pažnju. Dakle, kako te stvari idu, fraza se konačno ukorenila, a Eisner je najavljen kao otac forme. Za ovu i mnoge druge tehničke i umetničke inovacije – i činjenicu da je bio tako neumoran, inspirativan glas koji urgira da stripovi budu sve što mogu biti u punom obliku, Eisner Awards, dobila je ime po njemu 1988. godine.

Uncanny X-Men No. 132 (1980)

Pisci: John Byrne i Chris Claremont; Crtač: Byrne; Mastilo: Terry Austin; Kolor: Glynis Wein;

Od 1930-ih godina, stvorene su bezbrojne legije superheroja, ali samo nekolicina odabranih je postala ikona. Wolverine – a.k.a. Logan – je jedan od njih. Predstavljen kao “prvi i najveći kanadski superheroj” 1974. godine, u Incredible Hulk No. 180, lik je postao stalni član X-Men-a kada je njihov serijal ponovo pokrenut 1975. Prvobitno ga je napisao Len Vein, a navrtao ga je Dave Cockrum. Nova grupa X-Men likova je poletela. Knjiga je dobila legendarni status kada je novi tim – pisac Chris Claremont i umetnici John Byrne i Terri Austin – preuzeo knjigu. Claremont je napravio Wolverina u ciničnog, zastrašujućeg ratnika, koji je sklon “krvavom besu”, ali sa blažom stranom koja se polako otkrivala. A pod čarobnim olovkama i bojama Byrna i Austina, lik je bio kratka, čvrsta, ošamućena elektrana za pušenje cigara.

POVEZANO: Vulverin – Kako je nastala čuvena frizura najpopularnijeg X-Mena

Wolverine je uistinu izbio u Dark Phoenik Saga, koja se odigrala u Uncanny X-Men od 129 do 138. Rano u priči, Wolverine su sredili članovi Hellfire Club, i ostavili naizgled mrtvog u kanalizaciji. Kako smo saznali, Wolverine može istrpeti batine kao niko drugi: poslednji panel, sa prljavim i žestokim, krajnje odlučnim Wolverine-om i psovanje u burnim vodama kanalizacije, uspostavio je šablon za njegove buduće vizuelne i narativne prikaze. Lik će uskoro dobiti svoj redovan serijal i pojaviti se u mnogim epizodama mnogih drugih likova – postajući, za kratko vreme, jedan od Marvelovih najpopularnijih i najtrajnijih junaka.

Uncanny X-Men No. 137 (1980)

Pisci: John Byrne i Chris Claremont; Crtač: Byrne; Mastilo: Terry Austin; Kolor: Glynis Wein;

Danas, je na gledaocima i čitaocima težak zadatak. Morate da se potrudite da ne otkrijete ko umire na poslednjoj epizodi Igre Prestola ili Walkind Dead serije. Ali 1980. godine nije bilo tako masovnog načina komunikacije. Čitaoci koji su kupili Uncanny Ks-Men br. 137 nisu imali pojma o zaista šokantnom završetku – očekivali su da će saga o transformaciji prvobitnog člana tima Jean Grey-a u zlobnu Dark Phoenik završiti sa njenim slanjem na rehabilitaciju superheroja. Niko nije bio spreman za stranicu na kojoj se Jean žrtvuje kako bi sprečila Phoenix da oduzme još više života. stranica

Čitaoci X-Men-a nisu ni znali da smrt Phoenix-a nije dugo planirana, već je to bila izmena u poslednji trenutak koju je doneo tadašnji glavni urednik Marvela Jim Shooter, koji je smatrao da je njen zločin ubio 5 milijardi ljudi u jednom ranijem izdanju – bio je suviše strog smatrajući da to ne sme ostati nezapaženo. Jean je morala biti kažnjena ili umreti. Pisac Chris Claremont i umetnik John Byrne pričali su priču o Dark Phoenix mesecima, ogromnu popularnu i zaraznu superherojsku operu sa šarenim opusom likova, ali nisu imali drugog izbora nego da prekinu svoj planirani kraj. Smrt Dark Phoenix je imala uticaja kroz istoriju stripova, prelazeći u mnoge naredne priče o Jean, i nadahnjujući bezbroj pokušaja da se stvori šokantna smrt superheroja. U današnjem pejzažu, čini se malo verovatno da će išta ikada nadvladati šok ove stranice.

Najuticajnije stranice američkog stripa 41-45 možete videti OVDE.

Nastavak: 100 najuticajnijih stranica američkog stripa 51-55 vas očekuje naredne nedelje.

Izvor: Vulture

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x