Vulverin – Kako je nastala čuvena frizura najpopularnijeg X-Mena

0

Osim Supermenovog čuperka u obliku slova S, teško da postoji poznatija strip frizura od Vulverinove. To je frizura koju nosi još od Giant Size X-Men #1, iz 1975. godine, i koja je stilizovana kao i njegova čuvena maska. 

Ipak, ova frizura nije zapravo bila njegova frizura cele dve godine koje je Vulverin postojao u stripu. Kako je Dejv Kokrum zapravo došao do ovog posebnog oblika frizure kanadskog mutanta i šta je iz dotadašnje popularne kulture uticalo na njegov dizajn?

1974. glavni urednik Marvel Comics, Roj Tomas daje naredbu tadašnjem piscu Hulka, Len Vinu da u jednom broju predstavi novog, kanadskog mutanta Vulverina. Umetnički direktor u to vreme, Džon Romita je dizajnirao kostim za lika, dok je Vin osmislio koncept. 

Kao što vidite, Romita nije zamislio kako će Vulverin izgledati ispod, već samo sa kostimom. Stoga je crtač Hulka Herb Trimp tada samo ubacio Vulverina u Incredible Hulk #181 sa Romitinim dizajnom. Kroz ceo strip, Vulverin nije skidao svoju masku. 

vulverin hulk strip blog

Vin je imao ideju da Volverine bude mladić i da njegove kandže budu deo njegovog kostima. Vin uistinu nije imao mnogo ideja ili bar one nisu došle do izražaja jer je Vulverin ubrzo završio u X-Menima i pao pod okrilje pisca Krisa Klermonta. 

U Giant Size X-Men #1, Gil Kejn i Dejv Kokrum du izmenili izgled Vulverina produžujući mu famozne ”uši”. Klermont je započeo svoju epohu sa X-Menima sa brojem #94 i Vulverin nije skinuo masku sve do broja #98, kada je otkriveno njegovo pravo lice. U istom broju je otkriveno da kandže nisu deo njegovog kostima već se nalaze u njegovom telu. Dejv Kokrum je zaslužan za ovaj izgled.

vulverin strip blog

Vulverin i famozna frizura su ostajali isti kod Frenka Milera, preko Džima Lija do mlađih autora kao što je Stiv MekNiven.

Pročitajte: X-Men stripovi – večito pitanje društvenih predrasuda

Odakle je ova frizura zapravo došla?

Kokrum je jedan od onih autora koji su prvo radili za DC, zatim prelazili u Marvel. Dok je radio za DC, njegov prvi veći zadatak bio je da nacrta tim Legion of Super-Heroes koji se pojavljivao u Superboy serijalu. 

vulverin strip blog

Lik u sredini, Timber Wolf je za vreme Kokruma doživeo redizajn i naglašen mu je životinjski aspekt. Jasno je da je dizajn svakako uticao na to kako će Kokrum definisati Vulverina kasnije. Ali veruje se da je inspiracija za oba ova lika došla od filma Vukodlak u Londonu iz 1935. To je bio prvi film u kome se pojavio vukodlak. 

vukodlak u londonu strip blog

Dizajn ovog lika je došao od legendarnog umetnika filmske šminke Džeka Pirsa, koji je najpoznatiji po svojoj kreaciji Frankenštajna iz filma koji je izašao 1931. Ovaj šablon kako izgleda ”divlje” ljudsko biće kasnije su pratili mnogi filmski stvaraoci, te vrlo verovatno i Kokrum, koji je sa Vulverinom doveo ovaj izgled do vrhunca.

Prevedeno sa sajta CBR.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x