Nueces Valley: Grad Teksovog rođenja i sve što nismo znali o njemu!

0

Šta mi zapravo znamo o svima dobro poznatom i voljenom strip junaku Teksu Vileru?

nueces valley stripblog

Osim toga što smo ga, u prvoj epizodi “Misteriozni totem”, upoznali kao odmetnika od zakona, malo smo toga mogli saznati o njegovoj prošlosti, mladosti i slično. nueces valley

Baš takvu jednu priču nam donose scenarista Boseli i crtač Del Vekio u epizodi “Nueces Valley”. Naslov ove ogromne epizode jeste zapravo ime Teksovog rodnog mesta u, tada još mladoj republici Teksas. Radnja ove epizode se razvija 1838. godine, a Teksova majka najavljuje njegovo rođenje, s obzirom na to da je priča zatiče u drugom stanju, u julu mesecu. Tako da to može da se odredi i kao godina Teksovog rođenja.  

Pročitajte: Teksova borba za slobodu starosedelaca Južne Amerike

Njegovi roditelji Ken i Mae Viler su se nastanili u mestu nemačkih doseljenika i postali veoma poštovani stanovnici tog mesta. Zapravo Ken je uspeo da uživa u tom uvažavanju s obzirom na to da je Teksova majka umrla brzo nakon useljenja u novi dom u tom mestu, nakon rođenja njegovog brata Sema.

Tesov otac je bio stočar i gonič stoke kroz prerije Teksasa do mesta gde se ona prodavala za ogromne novce. Baš u jednom takvom pohodu, svoju prvu avanturu doživeo je mladi Teks Viler, sa svega jedanaest godina.  On i njegov brat Sem su bili ti koji su spasili čitavo stado i pratnju od krvoločnih zločinaca koji su ih napali noću.

Kako je odrastao Teks je sve manje bio zainteresovan za život u Nueces Valley-u, za stočarstvo, farmu, devojke, sve što ga je interesovalo jesu pustolovine o kojima je sanjao i radio na njhovom ostvarenju.

Tako je kao stasali momak poveo goveda preko zemalja surovih domorodačkih ratnika sve do San Franciska u čijoj okolini je vladala zlatna groznica. Ovde Teks uči svoje prve životne lekcije.

strip blog

Takođe, priča je ispričana u dva toka. Prati se život Teksove porodice i njegovih mladih godina ujedno sa životom Teksovog anđela čuvara. Ko je taj čovek objasnićemo u nekom od narednih tekstova.

Moramo reći da je ovu epizodu na jezike naših naroda i narodnosti prevela izdavačka kuća Ludens. Izdanje dolazi na 264 strane, ali dosta lošeg kvaliteta uveza, dok je strip pun slovih grešaka, a mogu se pronaći i prazni oblačići u koje nije upisan tekst.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x