Derdevil: Žuto – Nostalgično putovanje u doba starih Marvelovih stripova

0

Derdevil: Žuto je prva u nizu tzv. ”kolor” trilogije (Spajdemen: Plavo i Hulk: Sivo) nagrađivanog dua, Džefa Leba i Tima Sejla. U pitanju je jedan topao i bezbrižan stil pripovedanja Sejla i Leba koji nas kroz retrospektivu Derdevila kao junaka vodi u doba starih Marvelovih stripova. 

Derdevil: Žuto - Nostalgično putovanje u doba starih Marvelovih stripova strip blog

Prikaz stripa “Derdevil: Žuto”, autora Džefa Leba i Tima Sejla u izdanju Phoenix Press-a

Bez tipičnog Marvelovskog post-modernizma, Derdevil: Žuto je u punom smislu jedan retro povratak u vreme kada su superheroji bili samo tipični superheroji, sa jednostavnim pričama i jasno određenim dobrim i lošim momcima, i tu se krije toplina i lepota jednostavnosti, ne samo ovog izdanja, već i kompletne trilogije. 

Devedesete su u superherojski žanr donele mračne i nasilne priče, a u Derdevilove avanture je to doneo Frenk Miler i to mnogo ranije. Mračni i oštri elementi koji su godinama oblikovali žanr su nešto od čega Leb pokušava da se odmakne. Strip je zbog toga obasut lepim i svetlim bojama, brzim događajima i simpatičnim momentima koji izazivaju osmeh. Poenta je da je kul biti superheroj, a ne depresivno i mračno. 

Derdevil: Žuto - Nostalgično putovanje u doba starih Marvelovih stripova strip blog

Leb vešto izbegava da gazi tlo kojim su gazili pre njega i ponavljanje komplikovanog Derdevilovog porekla. Kako bi se izborio sa svojom emocionalnom osakaćenošću i gubitkom voljene, Met piše pisma za Karen. Počinjući priču od kontraverznog ubistva njegovog oca, događaja koji ga je obeležio za života i gurnuo u ulogu superheroja, prolazeći period završavanja fakulteta i otvaranja advokatske firme, on dolazi do upoznavanja svoje velike ljubavi, Karen Pejdž. Ljubav koja počinje da cveta, na kraju će se završiti tragično. Priča je uglavnom napisana kao ljubavna i nagoveštava kako su prošla vremena bila nevinija, što u Derdevilovoj mitologiji i svega što mu se kasnije desilo zaista i jeste slučaj. 

POVEZANO: Spajdermen: Plavo – Mlade godine i žal što ostade…

Ljubičasti čovek, Elektro i Sova igraju ulogu prvih negativaca sa kojima se Derdevil susreće. Kako i sam Met naglašava, negativci su tada mnogo pričali i nisu ostavljali nevine žrtve u lokvama krvi. Sve je bilo tako jednostavno i radosno. U ovom periodu, biti superheroj je nešto što za Derdevila predstavlja zabavu i osećaj da će živeti večno. Međutim, Leb nagoveštava sive oblake na horizontu i mračni period Derdevila koji dolazi, kroz momente kao što je otmica Karen Pejdž od strane Ljubičastog čoveka. 

Derdevil: Žuto - Nostalgično putovanje u doba starih Marvelovih stripova strip blog

Umetnost Tima Sejla je verovatno te 2001. kada je serijal od šest brojeva, Derdevil: Žuto izlazio bila veći prodajni adut od same priče. Vidimo i zašto, jer Derdevil: Žuto deluje kao da je Sejl svoj čuveni rad na stripu Betmen: Duga Noć Veštica oslikao u svetlim bojama. Bez gubljenja vremena na detalje, njegov prepoznatljiv likovni stil ispran mastilom energično podiže dinamičnost na viši nivo. Suptilne emocije i pogledi likova govore ono što sami likovi kriju. Ipak, ako mu se može naći mana to je crtanje Meta Merdoka. Čini se kao da je bio više zainteresovan da u odradi maksimalno dobar posao u crtanju samog Derdevila, dok je njegov Met Merdok pomalo čudan. Uprkos tome, Sejl je definitivno jedan od onih umetnika čije ime pročitate na koricama i kupite taj strip uprkos tome koje pisac i o čemu se u stripu radi. 

Poseban detalj koji je ovde sjajan, a koji mnoge pređašnje inkarnacije Derdevila bilo u stripovima ili filmovima zaobilaze je žuto-crveni kostim koji on nosi. U pitanju je originalni kostim iz njegovih ranih dana koji je u mnogim verzijama ponovnog pričanja o Derdevilovom poreklu nažalost preskočen.  

Derdevil: Žuto služi kao svojevrsni kompliment fantastičnom nizu priča i radova koji su se u prošlosti desili ovom liku. Svakako nije priča od koje treba početi ako želite da čitate Derdevila, već je u pitanju sjajno upakovana, ozbiljna i u istoj meri zabavna uspomena u koju je skupljeno sve ono što Derdevila čini privlačnim likom. Za fanove njega kao lika, ili Marvelovih stripova uopšte, ova literatura je obavezna, jer čitaoce vraća svetlim i veselim, starinskim pričama i dobrim starim danima Marvelovih stripova. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x