“Technotise”: Ko je Edit Stefanović u stripu, a ko u filmu?

0

Čuveni dugometražni animirani film “Technotise: Edit i ja” Alekse Gajića nedavno je napunio deset godina.

Kada se dogodi takav jedan jubilej nije loše da se podsetimo svega što je prethodilo tom ostvarenju. Međutim, svakako je da nije moguće otkriti sve, nešto ipak ostaje samo u glavi ljudi iz ekipe, nešto zna samo autor, ali važno je analizirati koliko se film razlikuje od stripa prema kojem je nastao.

Kako je sam izdavač, System Comics napisao na poleđini drugog izdanja: “Drugo izdanje stripa Technotise po kome je urađen animirani film Edit i ja”. Koliko je zapravo film pratio strip i u da li je radnja identična, da li se nastavlja ili je nešto treće u pitanju..?

Editina ekipa je ostala ista u filmu kao što je i u stripu. Tu su pored nje i Bojan i Herb, Vu, Broni… Oni su manje ili više identični i u stripu i u filmu. Međutim, Bojanova frizura se dosta razlikuje, ali i njegov fizički izgled. U stripu mu je kosa plava plava, a u filmu je plava (u smislu žuta). Takođe, je u filmu dobio i onaj svoj frajerski izgled, dok je u stripu predstavljen kao klasičan klinac.

Pročitajte: Aleksa Gajić: Stripovi možda nisu uspeli da prođu tranzicioni period!

Mora se priznati da je Darko Grkinić kao scenarista ima dosta više hrabrosti da u stripu pokaže neku vrstu modernih, prijateljskih orgija, dok takvih hardcore scena, slobodno ćemo oceniti u filmu fali.

Važno je napomenuti da je Edit Stefanović je u stripu student Fakulteta za istoriju umetnosti i arheologiju, dok u filmu ona studira psihologiju. Ali s obzirom na to šta se sve u stripu izdešavalo možemo da naslutimo da je ona zbog toga promenila fakultet i profesiju (he he he).

Edit je zadržala svoj temperament u filmu, onakav kakav je dobila u stripu. Brzopleta je, ne dozvoljava da se njome manipuliše i vlada, željna je slave i potvrde sredine, ali je veoma brbljiva i ne može da sakrije ono što zna.

Njena ekipa je uvek uz nju, pričali mi o filmu ili o stripu. Iako se njih ne tiče mnogo ono što ona radi i u kakve sve nevolje svojevoljno upada oni joj svesrdno pomažu iz čistog avanturizma i ljubavi prema Edit.

Ono što je najbitnije za svaku priču jeste to da je dinamična, efikasna i efektna, važno je da nema praznog hoda. Bez preteranog uvoda i objašnjenja radnje upada se u brzi tok koji svakako odgovara, jer ne davi. Bitno je naglasiti da Edit u stripu istražuje navodini tunel, kojim je povezan Zemun sa Kalemegdanom, a u filmu je žrtva proste deobe jednog čipa, koji u njoj formira mašinu, uz njen nervni sistem, koja može da izrađuna formuli mladog fizičara Abela i tako se mogu predvideti svi događaji na svetu.

strip blog

Međutim, ono što ovom ostvarenju daje osećaj da je to “pun pogodak” jeste spajanje novog, starog, fantastičnog i retro. Kada vidite leteće automobile i savremene robote, a onda vidite da se i dalje ispiti prijavljuju na šalteru, a ne online (iako je to uvedeno još u vreme stvaranja filma), ili kada vidite groblje, ono najstarije i najzapuštenije groblje za robo-kućne ljubimce, onda vam takva kombinacija, urađena s ukusom, daje svakako neki osećaj rasterećenosti, ubacuje vas u maštu i prosto tera da sanjarite.

Ovaj strip je lek za sve naše glavobolje, antidepra štivo!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x