Nasilje u Koloradu: Kako je istorijski došlo do “Nasilja u Darkvudu”?

0

Kada je Dušan Mladenović, glavni urednik Veselog četvrtka, najavio 13 naslovnica za Nasilje u Darkvudu, kutak interneta koji okuplja poklonike devete umetnosti sa ovih prostora je urliknuo. I sada, nedelju dana od puštanja u prodaju i dalje odjekuju glasovi pobornika i protivnika ovakve počasti kultnom stripu.

Administratori jedne Fejsbuk grupe posvećene stripu čak su pokušali i da zabrane objave na ovu temu. Zašto je baš ova sveska toliko posebna?

Te 1968. ubijen je Martin Luter King, održane su studentske demonstracije u Beogradu, Apolo 8 je ušao u Mesečevu orbitu, a na jugoslovenskim kioscima se pojavio Zagor.

Trinaesti broj Dnevnikove Zlatne serije je bio prvi korak ka stvaranju jednog neobičnog kulta. Bila su to za neke i vrata kroz koja su dospeli u svet stripa. Kasnije su otkrili da iza tog postoje mnogi drugi prolazi koji vode u fantastične prostore ispunjene neverovatnim pričama. Neki možda i nisu, kako ko.

Pročitajte: REZULTATI ANKETA ZAGOROVE NASLOVNICE: Ovo je najbolja naslovnica od 13 ponuđenih!

Ali ostavimo na trenutak po strani nostalgiju i značaj koji ova epizoda ima na domaću strip scenu i pogledajmo iza Ferijevih tabli, izmedju redova scenarija. Šta je motivisalo Nolitu da ga napiše?

Radnja Nasilja nije kompleksna. Njen opis može da stane u jednu rečenicu. Vojska ubija Indijance i Zagor se razljutio. Međutim, znaju li poklonici Duha sa sekirom da je Nolita inspiraciju vukao iz istorijskog događaja?

strip blog

U jeku Američkog građanskog rata, pomama za zlatom na teritoriji Kolorada je bila na vrhuncu. Plemena  Čejena i njima srodnih plemena bila su prevarena da po njih koliko – toliko povoljan ugovor sa Sjedinjenim državama zamene onim kojim se višestruko desetkuje njihova teritorija. Ali to nije bilo dovoljno. Kopači zlata i njihovi pokrovitelji želeli su svako parče zemlje na kome postoji i najmanja šansa da se pronađe žuti metal.

Ugnjetavanje je počelo. Grupice ratnika su pokušale da pružaju otpor kolonizatora, ali su na kraju predstavljeni kao nasilnici i banditi. Reakcija vojske u svrhu zaštite naseljenika je postala opravdana.

Pukovnik Džon Čivington

Pukovnik Džon Čivington, komandant vojne oblasti je 29. novembra 1864. naredio napad na selo Čejena koje je u tom trenutku brojalo nešto preko 300 stanovnika. Pretežno žena, dece i staraca. Gotovo niko nije preživeo. Masakrirani su na najstrašnije načine, a delovi njihovih tela su završili kao suveniri vojnika.

Nolita je ublažio celu priču. Dao joj je srećniji, pravedniji kraj, očiglednog pozitivca i zlikovca distanciranog od zvaničnih vojnih formacija. Ipak poenta ostaje – ratni zločin kao deo najvećeg genocida u istoriji.

Čivington je, očigledno, poslužio kao inspiracija za lik komandanta Crnih vukova Otoa Krausa. Međutim i pukovnik Hauard, zapovednik utvrđenja Holborn ima svoj istorijski uzor. Reč je o Kapetanu Silasu Soulu koji se protivio masakru, ali ništa nije učinio da spreči svog pretpostavljenog da se krvavim slovima upiše u Istoriju. Kasnije, kada je pod pritiskom medija, ovaj vojni poduhvat proglašen za zločin, Soul je svedočio protiv Čivingtona i to platio svojim životom.

Tandem Nolita – Feri je iskoristio priliku i da povuče paralelu između tadašnje američke politike premadomorocima i nacista kroz izgled uniformi i imena Crnih vukova koja većinom imaju germanski prizvuk.

Kapetan Silas Soul

Dakle, Nasilje u Darkvudu je više od nostalgičnog oltara za ovdašnje stripofile. Ono je jedan uprošten politički prikaz vremena u kom su SAD osvajale prostranstva kontinenta. Nasilje je osvrt na nestajanje jednog naroda i pokazatelj koliko ozbiljne teme može da obradi Zagor kao strip serijal. Ipak, istina je da su današnja vremena takva da stil pripovedanja ne sme da ostane nolitijanski. Nijansa tame i ozbiljnosti mora da bude pojačana. Korak iz petparačkog u ozbiljan strip Zagor još nije napravio.

A sada, kada znate minimum istorijskih informacija, pročitajte ponovo strip koji je mnogima toliko prirastao srcu da Dnevnikovo izdanje na internetu dostiže cene u rangu sa polovnim Golf trojkom. Videćete priču novim očima.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x