Stripovski izumi koji su postali stvarnost

0

Veliki deo onoga što nas privlači kod stripova je niz visokotehnoloških naprava kojima raspolažu heroji i negativci.

Stripovski izumi koji su postali stvarnost strip blog

Da li je to program veštačke inteligencije Iron Man-a ili Betmenov arsenal raznih naprava, ove futurističke spravice i izumi su dugo izgledali kao nešto što je izvan našeg domašaja. Da li je danas tako? Mnogi od ovih izuma su napravili skok od fikcije do stvarnosti. Zato vam predstavljamo vam listu izuma iz stripova koji danas postoje i deo su naših života.

Ručni sat sa radio prijemnikom/predajnikom Dika Trejsija jedan je od najlegendarnijih gedžeta u istoriji stripova. Svetlosnim godinama udaljen od hardvera koji je dostupan u postavkama 40-ih, dvosmerni ručni radio omogućio je ovom očvrsnutom detektivu da obavlja pozive dok je na terenu, a kasnije je nadograđen i video funkcionalnošću. Ono što je bilo nemoguće 40-ih je predodređeno da postane realnost danas. U doba moderne tehnologije postoje smartwatch uređaji, a za one koji žele da oponašaju retro stil, dostupne su replike satova ovog popularnog detektiva.

Nekad je zapanjujuće koliko je ova sajberpank satira tehnoloških trendova i inovacija predvidela. Ako vam je potreban primer koliko je Transmetropoliten bio ispred svog vremena, to su onda digitalne vesti. Pisci ovog stripovskog remek-dela su predvideli pomak od tradicionalnih novina ka informisanju na online platformama i društvenim mrežama.

Pročitajte: Stvari koje Supergirl može da uradi, a Superman ne može

Gde je Betmen, tu su i razni izumi. Fanovi popularnog superheroja koji su upoznati samo sa njegovim modernim avanturama verovatno ne znaju za leteće oko. U pitanju je uređaj za daljinski nadzor koji se u stripovima pojavio 1957. u to vreme mnogo moćniji od savremene opreme za izviđanje. Dok se njime upravlja iz bezbednosti Bet-pećine, oko leti kroz Gotam i daje kristalno jasne snimke okoline – što je bilo nezamislivo kada se ovaj izum pojavio u stripu. Ova opisana aktivnost danas je realna čak i civilnom stanovništvu i svako ko poseduje dron može sa lakoćom nadgledati okolinu.

I u stripu i u filmu, Toni Stark ima svoje virtuelne asistente kao podršku. Još davne 1993. on je razvio revolucionarni program veštačke inteligencije kao svog glasovnog, sintetičkog pomoćnika. Tada niko nije pomišljao da će ovakav softver postati uobičajen. Sofisticirani programi zasnovani na prepoznavanju glasa danas su prisutni na svakom pametnom telefonu širom sveta.

Moći Spider-Woman su se uglavnom zasnivale na paučini, osim njene sposobnosti da leti. Kostim koji joj je ovo olakšao delovao je previše naučno-fantastično pre 40 godina. Sada je to manja ludost kada su odela sa krilima poznata stvar. Iako ovi kostimi, razijeni za padobranstvo i slične aktivnosti krajem 90-ih, ne dozvoljavaju baš da ljudi lete kako to čini ova junakinja, ipak funkcionišu na isti način. 

Pročitajte: Galactus: Koliko je moćan Marvelov ultimativni negativac?

Kibernetički udovi su praktično definisali dizajn mnogih stripovskih junaka nastalih 80-ih i 90-ih. Tada veštački udovi i proteze nisu bile moguće u medicini, ali zato danas jesu. Ne kažemo da ovi izumi poput stripovskih mogu da ispaljuju metke, energiju ili da hakuju podatke, ali mogu da prepoznaju elektronske signale koje im šalje telo kako bi izvršili razne pokrete. 

Mnogi od naprednih uređaja iz inventara mračnog viteza su odavno postali široko dostupni. Ali tek od skoro je oponašanje njegovog kostima u realnom svetu postalo moguće. Šokantno je to što je nekoliko fanova uspelo da napravi svoje verzije, pa čak i da nadoknade neke nedostatke samog kostima i uz to uključe potpuno funkcionalne Bet-naprave.

Izvor: CBR.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x