100 najuticajnijih stranica američkog stripa, stranice 36-40

0

Ovih dana se na ovim prostorima priča isključivo o Zagoru i čuvenoj epizodi ,,Nasilje u Darkvudu”.

100 najuticajnijih stranica američkog stripa, stranice 36-40 strip blog

Uistinu, na ovim prostorima Italijanski strip je cenjeniji nego američki. I upravo zato ćemo malo razbiti darkvudovsku monotoniju i nastaviti sa 100 najuticajnijih stranica američkog stripa da malo bolje približimo čitateljima sa ovih prostora dešavanja u američkom stripu kroz istoriju. Stranice su odabrane od strane tima profesionalaca, kritičara, novinara i istoričara koje je okupio američki magazin Vulture.

Zap Comix No. 1 (1968)

Autor: Robert Crumb

Robert Crumb je odrastao pedesetih godina prošlog veka kao obožavalac Dellovog Disney stripa i satiričnih stripova Harvey Kurtzmana. Njegov stariji brat naterao ga je da crta sopstvene stripove u stilu Dell-a, prisiljavajući ga da razvije veštine crtanja koje su mu dobro služili nakon srednje škole, kada je dobio posao umetnika u američkoj kompaniji American Greetings card u Clevelandu. Ipak, kada mu se ukazala prilika da ode u Njujork i da radi za Kurtzmana u jednom od svojih Mad magazina, Crumb je skočio na priliku, samo da bi došao i otkrio da je taj časopis odustao. Razočaran i zaglavjen u Njujorku, Crumb je počeo da koristi LSD, tad još uvek legalan, a njegovoj tadašnjoj supruzi ga je prepisivao psihijatar. Psihodelični lekovi su iz iskrivili urezane crtane slike i stripove koje je čitao u detinjstvu, koje su mu bile usadjene u glavu, u nove i egzotične oblike. Crumb bi rekao da je tokom ovog „nejasnog perioda“ stvorio sve likove koji će ga kasnije učiniti poznatim: Mr. Natural, Flaky Foont, Angelfood McSpade i strip, „Keep on Truckin“.

Nakon što su se preselili u San Francisko, Crumb i njegova žena prodavali bi ove stripove na trotoaru iz kolica za bebe, a necenzurisana grubost Crumbovih stripova pokrenula je podzemni pokret. Besmisleno optimističan “Keep on Truckin” postao je nešto poput grbova heraldike za lako uhodane hipije, pojavljujući se na raznoj vrsti robe za koju Crumb kao autor nikad nije video ni novčića. Crumb bi kasnije tvrdio da mrzi da bude ikona kontrakulture: “Imam previše ljubavi”, rekao je on. Odgurnuo se tako što je dubinu svog dela zamenio za seriju mizoginističkih i rasističkih stripova kako bi time otuđio njegovu navodno progresivnu publiku, čineći “Keep on Truckin” još više neuobičajeno čudnim.

Pročitajte: Strip “Pretposlednja oaza”: Epizoda “Mamuti u pećini” autora Zoltana Merlia

Strange Tales No. 167 (1968)

Pisac, crtač i kolorista: Jim Steranko;

Iako Marvel Comics nije nužno imao “house style” u 60-im godinama kao što je, na primer, Dan DeCarloov ,,Archie Comics”, očigledno su bili vođeni superherojskim stilovima Jacka Kirby-a. Kirby je bio čovek koji je pokrenuo većinu Marvelovih naslova; kada je Kirbi napustio seriju, oni bi mu dali raspored za dolazećeg umetnika, kako bi novi umetnik lakše pratio njegov stil. Ovo je dobro funkcionisalo za Marvel zato što je Kirby bio baš dobar, ali u isto vreme, ako ne ostavite prostor umetnicima da rastu, postoji opasnost od stagnacije. To nikada nije bilo nešto o čemu se Marvel morao brinuti s Jimom Sterankom.

Bivši profesionalni umetnik, Steranko je bio redak pisac koji se pojavio u Marvelovim kancelarijama s portfeljem i nije bio samo unajmljen, već mu je odmah dodeljena redovan serijal. Steranko je preuzeo  Nick Fury u serijalu Strange Tales od Jacka Kirbiy-a. Kao generalna politika kompanije, Kirbi je dao planove za Sterankovo prvo izdanje. Međutim, Steranko je ubrzo krenuo u svom pravcu: spojio je stripove sa Pop Art-om, psihodelično sa nadrealnim. Možda je najbolji primer Sterankove naklonosti prema drugačijem na njegovoj revolucionarnoj slici od četiri stranice u Strange Tales br. 167 – širini koja bi zahtevala od vas da kupite više primeraka knjige kako biste mogli videti celu stvar. Urednik Marvel-a Roi Thomas rekao je o ovome: “Mislim da je Jimovo nasleđe Marvelu pokazalo da postoje načini na koje  Kirby-jev stil može mutirati, te mnogi umetnici nakon ovoga sve više idu u svojim pravcima.”

Green Lantern No. 76 (1970)

Pisac: Denny O’Neil; Crtač: Neal Adams; Kolorista: Cornelia Adams; 

Kao što se često dešava, velika inovacija stiže kada je  nešto na izdisaju i zbog toga nije imalo šta da se izgubi. Kada su pisac Denny O’Neil i umetnik Neal Adams preuzeli Green Lantern, on je bio na ivici otkazivanja, pa im je urednik Julius Schwartz dao zeleno svetlo za priču u kojoj kosmički heroj Hal Jordan odlučuje da njegove moći više koriste u pomaganju potlačenim ljudima na Zemlji. On se udružuje sa novootkrivenim streličarem Green Arrow-om, koji upoznaje svog kolegu iz Justice League sa starcem na krovu geta koji isporučuje ovaj čuveni govor. Smaragdni duo je zatim krenuo u seriju avantura koje se bave društvenim temama, baveći se raznim bolestima kao što su prenaseljenost, zavisnost od droge i zagađenje. Njhov zajednički serijal nije se dobro prodavao, ali je bio veoma uticajan među kreatorima koji su bili dovoljno mladi da budu hipiji i uveli novu generaciju društveno svesnih heroja. (Usput, ako se pitate zašto je ovde samo dve trećine stranice: ovo je bilo u danima kada je DC imao oglase i reklame na nekim stranicama ili delovima kao na ovom gde se nalazi fenjer.)

It Ain’t Me Babe Comix No. 1 (1970)

Autor: Meredith Kurtzman

Savršen splet događaja učinio je pokret underground stripa finansijski održivim. Post-adolescenti su se vratili na stripove u 60-ima zahvaljujući ne malom delu revolucije Marvel, i kako su postajali stariji, oni su gladovali za još napetijim stripovskim štivom. Istovremeno, pokret za kontrakulturu inspirisao je veliki bum u prodavnicama koje su prodavale sredstva za upotrebu kanabisa masi kontrakulture (uglavnom u Njujorku, Los Anđelesu i San Francisku). Ove prodavnice su uvek tražile nove stvari za prodaju kojima su privlačili svoje redovne klijente i pošto su stripovi ponovo bili “cool”, prodavnice su počele da prodaju stripove autora kao što je ranije pomenuti  R. Crumb. Bilo je to odlično vreme da budete u underground stripu … ako ste muškarac, to jest. američkog

Underground poslovni model izgrađen je na grupnim naporima. Neko odlučuje da izda novi strip i traži od prijatelja A, B i C da rade na tome. Problem je bio da su samo momci pitali druge. Nekolicina ženskih podzemnih stvaralaca, kao što su Trina Robbins i Barbara “Villi” Mendes, nikada ne bi bili pozvani da učestvuju u ovim stripovima i zaglavil su se radeći u undergound novinama. Robbins i Mendes su odlučili da je njihov jedini način povaljivanja u underground stripu bio formiranje sopstvene ženske grupe. Robbins je radio za stripove za feminističke novine It Ain’t Me Babe, pa je koristila to ime za njihov strip u jednom kadru, sa naslovnom stranom sa poznatim ženskim strip likovima koji podižu svoje pesnice u solidarnosti sa ženskim oslobađanjem. Strip je postigao veliki uspeh, prodavajući 40.000 primeraka u tri štamparije, dokazujući da postoji tržište za ženski i ženski underground strip. Ova posebna stranica sadrži pametnu alegoriju ženskog oslobođenja (koju je napravila kćerka Harvei Kurtzman-a, Meredith), ali stvarni razlog zašto se ovaj strip nalazi na listi 100 najuticajnijih stranica američkog stripa je dno stranice gde su potpisana samo ženska imena. američkog

The New Gods No. 7 (1972)

Autor: Jack Kirby;

Početkom sedamdesetih Kirby je odlučio da se prešao je rivalskom izdavaču DC-a, gde je kostimirane junake pretvorio u mit koji je prelazio čak i njegove radove u Marvelu. Njegova takozvana saga Četvrtog sveta, grupa od četiri isprepletena naslova, a posebno New Gods, donela je priču biblijskih razmera u žanr. New Gods su dva zaraćena sveta: Novi Genesis, predvođen svetim Visokim ocem Izayom, i Apokolips, kojim je vladala kamena noćna mora poznata kao Darkseid, despot čiji je cilj da kontroliše sve i sve – „Anti-Life“, kako je Kirbi nazvao, je suština fašizma.

“The Pact”, poglavlje koje se zadržava do godinu dana u serijalu “New Gods”, govori o poreklu mita o patrijarhalnoj sukcesiji. Više od svega, “The Pact” je ratna priča i parabola o tome kako nasilni sukob truje obe strane. Kirbi gura svoje nasilne grafičke manire koliko god hoće ići: gužve, višeslojne dubine i drastično skraćivanje; podebljano izrezivanje figura; i dot-based, fizzing izvedba energije. To je pobuna Kirbiizma, koja implicira sopstvena sećanja na granatiranje, napade i teror na bojnom polju u Drugom svetskom ratu. Od tada, superheroji, na stranici i ekranu, pokušali su da nastane u istom ovom ogromnom osećaju veličanstva i pretnje koja se odvija. američkog

Najuticajnije stranice američkog stripa 31-35 možete videti OVDE.

Nastavak: 100 najuticajnijih stranica američkog stripa 41-46 vas očekuje naredne nedelje. 100

Izvor: Vulture

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x