Klub ljubitelja stripova Sombor ili kako je strip ponovo oživeo u Somboru!

0

Negde u jesen 2015. godine, u tadašnjem Omladinskom klubu Kancelarije za mlade grada Sombora, počela je da se okuplja grupa zaljubljenika u pisanu reč koji su se nazivali Klub ljubitelja knjige.

klub ljubitelja stripova sombor stripblog

Na svojim sastancima članovi ovog malog i neformalnog kluba razgovarali su o knjigama, razmenjivali iskustva o onome što su ranije pročitali, šta se novo i zanimljivo pojavilo kod domaćih izdavača i družili se diskutujući o onome što im je svima bilo zajedničko; pisana reč.

Odatle je i potekla ideja o formiranju slične neformalne grupe, koja bi u Somboru okupila, ovoga puta, zaljubljenike u 9. umetnost. A od ideje do realizacije bio je kratak put… Prvi sastanak Kluba ljubitelja stripova održan je početkom decembra 2015. godine. Na prvom sastanku, za koji je poziv objavljen samo na društvenim mrežama, tačnije na Facebook-u, pojavilo se preko 30 ljudi, svih uzrasta. Od tada članovi kluba su počeli da se sastaju redovno, na početku dva puta mesečno, a kasnije svakog vikenda u prostoru pomenutog Omladinskog kluba. Na tim prvim sastancima razgovaralo se o stripovima, aktuelnim izdanjima i onima iz perioda Zlatne Serije i LMS-a, svaki sastanak je imao drugačiju temu o kojoj se diskutovalo, donosili su se na sastanke neki „biseri“ iz ličnih kolekcija, gledali su se klipovi sa You tuba posvećeni stripovima, a prvi zvaničan gost ovih sastanaka bio je naš proslavljeni strip crtač, Miodrag Mikica Ivanović.

Pročitajte: Završen 4. Somborski internacionalni festival stripa i fantastike

Negde početkom 2016. godine, rodila se ideja o organizovanju festivala stripa u Somboru. Kako je bilo potrebno obezbediti sredstva da bi se u Sombor doveli gosti iz sveta stripa, Klub je iz neformalnog grupe zanesenjaka stripom prerastao u stalnu „sekciju“, tada već aktivnog udruženja Centar PEB iz Sombora i sa tom idejom obratili smo se Gradskoj upravi. Čelnim ljudima koji se bave kulturom u Sombor ova ideja se svidela, opredeljena su neka sredstva i već u maju iste godine, tačnije 21. i 22. maja, svetlost dana ugledao je PRVI SOMBORSKI STRIP FEST. Festival je trajao dva dana, a gosti su bili Branislav Bane Kerac, Stevan Brajdić, Branko Đukić i Miodrag Mikica Ivanović. U okviru festivala otvorena je izložba radova Branka Đukića, koji je i vodio radionicu sa mladima, organizovane su tribine i razgovori sa gostima, ulično crtanje, a po prvi put su se somborskim ljubiteljima stripa predstavili domaći strip izdavači. Odziv publike je bio odličan, sve festivalske aktivnosti su bile izvanredno posećene, po čemu se videlo da je interesovanje za strip još uvek veliko i da je publika „gladna“ ovakvih dešavanja.

klub ljubitelja stripova sombor stripblog

Od tada pa do danas, Klub ljubitelja stripova Sombor prerastao je u ozbiljno udruženje koje okuplja preko 60 registrovanih članova, od kojih su skoro polovina deca i mladi. Najmlađi član ima samo 6 godina, a najstariji je duboko zagazio u sedmu deceniju života. Do sada, Klub je organizovao preko 10 samostalnih i grupnih izložbi renomiranih strip autora, predstavljena su somborskoj publici brojna domaća i strana strip izdanja, autori i izdavači, pokrenut je strip fanzin „StripSo 025“ kome su do sada izašla dva broja, a u pripremi je i treći, otvorene su stranice na društvenim mrežana (Facebook i Instagram) koje se redovno održavaju i ažuriraju, organizovano je nekoliko berzi i sajmova, oformljena je „Čitaonica stripova“ kao stalni program udruženja u kojoj se nalazi preko 1000 naslova i svi zainteresovani, bilo da su članovi kluba ili to nisu, mogu doći i čitati stripove. Fond Čitaonice nastao je zahvaljujući poklonima članova kluba i prijatelja. U okviru kluba već tri godine, takođe kao stalni program, deluje „Mala škola stripa“, čiji su polaznici učenici somborskih osnovnih škola. Zahvaljujući ljubaznosti tadašnjeg direktora Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru, Vladimira Jerkovića, Klub je dobio prostoriju u suterenu Dečjeg odeljenja, pa su tako 2017. godine, zaljubljenici u 9. umetnost konačno dobili svoj prostor u kome se mogu okupljati i u kome se i danas sastaju. U organizaciji Kluba, održana su i četiri festivala, koja su Sombor smestili na mapu međunarodnih strip dešavanja, jer su gosti festivala, kao i posetioci, iz čitavog regiona (Hrvatska, Mađarska, BiH).

strip blog

Do kraja godine, u organizaciji kluba planirana je samostalna izložba mladog strip crtača Zorana Jankovića, predstavljanje somborskoj publici strip revije „Bosona“ (BiH), svetlost dana trebalo bi da ugleda treći broj strip fanzina „StripSo 025“,  planirano je i gostovanje na XXII balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu gde će biti predstavljen rad kluba, povezivanje sa udruženjima koja se bave stripom iz susedne Hrvatske (Osijek i Đakovo), organizovana poseta beogradskom Sajmu knjiga, nastavak saradnje sa Kulturnim centrom „Laza Kostić“ iz Sombora na popularisanju stripa u seoskim osnovnim školama putem radionica crtanja, organizovanje Novogodišnjeg sajma stripa i kolekcionarskih stvarčica i još mnogo toga.

Zahvaljujemo Danilu Bogdanoviću jednom od osnivača Kluba ljubitelja stripova Sombor, na ovom tekstu!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x