Završen 4. Somborski internacionalni festival stripa i fantastike

0

Održan je četvrti po redu Somborski internacionalni festival stripa i fantastike u Mađarskoj građanskoj kasini u Somboru. Festival je trajao tri dana od 17. do 19. maja.

festival stripa stripblog

Festival je svečano otvoren u petak, 17. maja govorima direktora kulturnog centra Saše Milića, pomoćnika gradonačelnice za kulturu i informisanje Branimira Svorcana i organizatora festivala Danila Bogdanovića. Uz svečano otvaranje festivala, otvorena je izložba “Do pakla i nazad” na kojoj su govorili scenarista istoimenog stripa Marko Stojanović i jedan od autora, strip crtač Sabahudin Muranović Muran.

Drugog dana festivala posetioci (kojih je bio priličan broj ovog festivala) mogli su da se upoznaju sa izdavačkim poduhvatima domaćih izdavačkih kuća popud Darkwooda, Komika, System Comicsa, Forma B… Takođe su mogli da se druže sa crtačima i strip autorima poput Murana, Baneta Kerca i Mikice Ivanovića i od njih da dobiju vredne crteže.

festival stripa stripblog

Svoje postavke su imali i kolekcionari i slobodni autori koji prave ručne radove, kao i stalna postavka akcionih figurica koje su bile veoma interesantne najmlađim posetiocima.

Prvu tribinu drugog dana festivala održali su scenarista Marko Stojanović i umetnik Sabahudin Muranović Muran. Oni su predstavljali projekte na kojim su zajedno radili poput, stripova “Do pakla i nazad” i “Hajduci” i Stojanović je predstavio svoju knjigu “Stripovanje”. 

festival stripa stripblog

Zatim je usledila tribina na kojoj je Branislav Kerac pričao o svojoj saradnji sa Bonelijem i radu u toj izdavačkoj kući kao i predstavljanje novih epizoda Zagora na kojim je radio u poslednje vreme. 

Pročitajte: Somborski internacionalni festival stripa i fantastike od 17. do 19. maja

Nakon toga je izdavačka kuća Forma B predstavila izdanja “Knjiga o Jovu” i integrale Velikog Bleka Mikice Ivanovića.

festival stripa stripblog

Trećeg dana festivala ekipa Strip Bloga je imala tu čast da posetiocima predstavi svoj rad i projekat. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x