Počinje Makarski festival stripa – MaFest!

0

Drugi deo festivala MaFest počinje danas 23. maja i trajaće do 26. maja 2019. godine. Ovo je ujedno 12. put da se održava ovaj festivala u Makarskoj.

mafest stripblog

Već godinama se održava u dva dela i razdoblju dužem od 7 dana te su tako i na ovogodišnjem, 12. po redu MaFestu, ponovno razdvojeni termini održavanja radionica u osnovnim školama na području Makarske rivijere (od Brela do Gradca) od termina događanja koja su posvećena širokoj publici, navodi se u saopštenju na zvaničnoj Fejsbuk stranici festivala.

Prvi deo, koji je bio posvećen osnovnoškolcima s područja Makarske rivijere održan je od 11. do 15. 3. 2019.

Pročitajte: Završen 4. Somborski internacionalni festival stripa i fantastike

MaFest je tokom svoga postojanja dosad privukao u Makarsku više od 12.000 posetilaca, a pored strip radionica u dečjim vrtićima i osnovnim školama na području čitave Makarske rivijere, na 12. MaFestu biće postavljene i dve izložbe originalnih crteža, održaće se brojne tribine i potpisivanja, biće tu i berza stripova i muzički koncerti.

Popis gostiju koji su dosad potvrdili svoj dolazak u Makarsku u ovom je trenutku na 65 (stižu iz 11 zemalja širom sveta), a 15 od tih 65 imaće status specijalnih gostiju i to su: Ivana Armanini (HRV), Alessio Avallone (ITA), Vanessa Belardo (ITA), Krešimir Biuk(HRV), Fernando Blanco (ŠPA), Serge Carrere (FRA), Matteo Cremona (ITA), Shawn Crystal (SAD), Fernando Dagnino (Špa), Maurizio Di Vincenzo (ITA), Michele Masiero (ITA), Francis Portela (ŠPA), Zoran Smiljanić (SLO), Marco Soldi (ITA) i Frederic Volante (ITA).

Osim tih 15 ovogodišnjih specijalnih gostiju, tu će još biti gotovo 50 autora koji bi na bilo kojoj drugoj svetskoj strip smotri privukli sva svetla reflektora, spomenućemo samo neke od njih:

Lola Airaghi, Štef Bartolić, Alfio Buscaglia, Fabio Celoni, Dany, Roberto Diso, Dobbs, Matt Hollingsworth, Keiko Ichiguchi, Bane Kerac, Emiliano Mammucari, Maza, Zlatko Milenković, Goran Parlov, Boro Pavlović, Darko Perović, Frano Petruša, Esad Ribić, Sibin Slavković, Bob Solanović, Stevan Subić, Goran Sudžuka, Tihomir Tikulin Tico, Andrea Venturi, Walter Venturi, Laura Zuccheri…

strip blog

MaFest 2019. će biti organizoan 3. deo izložbe originalnih crteža Andrije Maurovića iz 1937. godine za koje su mnogi bili uvereni da su trajno izgubljeni jer se decenijama nije čulo za njih, a reč je o crtežima iz stripova “Gospodar Zlatnih bregova” i “Sablast Zelenih močvara”, tj. samom početku serijala o Starom Mačku.

Takođe, ove godine oranizovaće se i izložba originalnih tabli Igora Kordeja, jednog od najvećih hrvatskih strip-crtača, iz albuma “Colt & Pepper” za koji je scenario napisao još jedan hrvatski strip-velikan – Darko Macan, a koja će predstavljati svetsku premijeru, jer će navedeni album u Francuskoj biti objavljen tek u julu ove godine.

Tema ovogodišnjeg takmičenja za osnovce s područja Makarske rivijere je “Vanzemaljci u Makarskoj”, a glavna nagrada biće prinosni računar!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x