Stripovi koje treba da čitate ako ste fan Igre Prestola

0

Najpopularnija svetska serija Igra Prestola je završena. Većina fanova je žestoko uvređena i nezadovoljna krajem, pa se čak i peticije pišu da HBO snimi novu osmu sezonu i serija dobije dostojan završetak. 

Stripovi koje treba da čitate ako ste fan Igre Prestola strip blog

Mada kraj Igre Prestola ne možemo da biramo, možemo da biramo šta ćemo sledeće raditi sa našim životima. Vreme je da pričamo o stripovima. Ako vam kojim čudom već nedostaje Igra Prestola, nudimo vam alternativnu zamenu u vidu stripova. Postoji mnogo stripova sa tematikom epske fantastike čije se radnje odvijaju tokom dugačkog vremenskog perioda. Zato ćemo vam predstaviti one najpogodnije koje treba da pročitate ako ste zagoreli fan Igre Prestola.

Northlanders

Stripovi koje treba da čitate ako ste fan Igre Prestola strip blog

Northlanders je predstavio grupu bradatih vikinga još pre nego što je serija Vikinzi doživela premijeru. Zapravo je čudo što još nije bilo zainteresovanih studija za adaptaciju ovog stripa nakon velikog uspeha serije Vikinzi. Strip je izlazio u periodu decembra 2007. do aprila 2012. i završen je sa brojem #50. Njegov kreator i pisac je Brian Wood, a na stripu je radio veliki broj crtača. Northlanders je objavljivala izdavačka kuća. DC Vertigo. Northlanders se fokusira na drevne vikinge, ali slično Igri Prestola, strip se fokusira na porodičnu dramu, političke intrige i varvarsko nasilje. Ključni likovi umiru na najtragičnije i izuzetno ubedljive načine. Gomila iznenađenja vas očekuje u ovom stripu, te ako volite Igru Prestola ovo je jedna savršena nova avantura za vas.

Secret Wars

Na oko se čini da ovaj Marvelov superherojski event iz 2015. nema nikakve veze sa Igrom Prestola, ali pogledajmo još jednom malo detaljnije. Sve se vrti oko Dr. Dooma koji je Marvelov univerzum pretvorio u zemlju sličnu Westerosu. Dr. Doom sedi na svojoj verziji Gvozdenog trona. Dr. Strange mu je savetnik poput kraljeve desnice u Igri Prestola. Thorova vojska služi kao kraljeva garda. Thor je ovde dosta sličan kao Jaime Lannister. Secret Wars je operska sapunica koja briljantno ukršta puteve svojih likova. Takođe sadrži duboke teme i problematične izbore koje likovi prave. Autori stripa su Jonathan Hickman i crtač Esad Ribić. Strip se proteže u 9 brojeva. Zar ne zvuči kao Igra Prestola?

Magic Order

Magic Order ima mnogo toga zajedničkog sa Igrom Prestola. Pre svega u pitanju je jedan zreo pristup žanru fantazije. Ako je Igra Prestola naslednik Gospodara Prstenova, onda je Magic Order naslednik serijala o Hari Poteru. Magic Order je strip o porodici čarobnjaka koja od početka vremena štiti svet od zla. Radnja se odvija u današnjem vremenu. Napete, uzbudljive i nasilno apsurdne bitke između čarobnjaka na gradskim ulucama krase ovaj strip. Slično Igri Prestola radnja se fokusira na nefunkcionalnu porodicu. Pisac serijala je čuveni Mark Millar, a crtač Olivier Coipel. Netflix će uskoro adaptirati ovaj strip u animiranoj verziji serije.

Pročitajte: 8 najpametnijih negativaca Marvelovog stripovskog univerzuma

Thor: God of Thunder

Ned Stark je želeo da razreši misteriju oko smrti Jon Arryna, a isto tako u ovom stripu Thor želi da otkrije ko se tačno nameračio na bogove i ko ih ubija. Struktura je slična Igri Prestola. Strip se proteže kroz vekove i možemo videti Thora od mladića do starijeg kralja. Priča sadrži mnogo srednjovekovne akcije i mitskih stvorenja. Pisac ovog dela je Jason Aaron, a crtač sjajni Esad Ribić. 

Seven to Eternity

U stripu Seven to Eternity postoji loš momak koga zovu ”Mud King”. Zvuči poznato? To je nadimak zlog tiranina koji ima sposobnost da kontroliše um svih ljudi. Svako na svetu mu je poklekao osim momka po imenu Adam. Seven to Eternity je ispunjen sjajnim crtežima Jeroma Opena. Neonski leptiri, džinovski gušteri i vilenjaci su samo deo onoga što vas očekuje. U priči se takođe govori o temi onoga što je ispravno učiniti pred licem haosa. Sličan problem ima i Jon Snow u Igri Prestola. Pisac ovog dela je Rick Remender. 

Saga

Saga je jedan od najkvalitetnijih stripova koji trenutno postoje. Svaki iskusni stripadžija je upoznat sa ovim delom. Oni koji nisu, pa možda ih može privući činjenica da je serijal sličan Igri Prestola. Njihova sličnost je u obimu dugog narativa. Radi se o zaljubljenom paru koji ima bebu. Zaplet je što oboje dolaze sa različitih planeta koje su u ratu godinama. Postojanje tog deteta ih prisiljava na bekstvo od vlada te dve planete. Na sličan način se koristi žanr fantazije kako bi se provukle trenutne društvene i političke dileme. Strip je napisao  Brian K. Vaughan a ilustrovala Fiona Staples.

Berserk

Berserk je manga i smatra se jednim od najmoćnijih dela fikcije našeg vremena. Zamislite najgoru noćnu moru koju ste imali i pomnožite je sa beskonačno. To je najpribližniji opis Berserka. Ovo je 100% stripa ekvivalentnog Igri Prestola. Priča prati mačevaoca Gutsa koji luta kroz Midland, što je izmišljena verzija srednjevekovne Evrope. On je tipični plaćenik koji želi da se osveti demonskim stvorenjima u Midlandu. Kroz uznemirujuću i lepu priču, motivacija iza njegovog osvetničkog plana se otkriva. Ako mislite da su scenaristi u Igri Prestola i Dž. R. R. Martin olako ubijali glavne likove, onda još ništa niste videli. Berserk je priča koja na prvi pogled izgleda beznadežno. Njen autor je Kentaro Miura. Postoji nekoliko anime adaptacija ove mange koje slobodno možete čekirati sad kad je Igra Prestola završena. 

Dark Tower

King i Martin su dosta slični. Obojica imaju sklonost ka fantaziji, nasilju i neodoljivo upečatljivim likovima. Dark Tower (Mračna Kula) i Igra Prestola stoje na vrhu fantazije i predmet su debate šta je bolji predstavnik savremene fantazije. Kingov serijal je adaptiran u dosta hvaljene stripove. Strip zastrašujuće realizuje svet pun komplikovanih ličnosti, zastrašujućih stvorenja i sjajnih borbenih sekvenci. Pisci su Robin Furth i Peter David, a umetnik Jae Lee oživljava ovu avanturu u raskošnim detaljima.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x