Duga istorija Konana Varvarina u Marvelovim stripovima

0

Najnoviji Marvelov spin-off strip serijal ponovo je spojio mnoštvo domaćih likova sa Konanom Varvarinom. 

Duga istorija Konana Varvarina u Marvelovim stripovima strip blog

Ideja da se Konan Varvarin postavi u Marvelov univerzum možda izgleda kao moderan trik, ali ova ideja vuče korene još iz kasnih 70-ih godina, kada je popularnost Konana bila na vrhuncu, dok je još uvek pripadao izdavačkoj kući Marvel.

Sve je počelo u Marvelovom serijalu Šta ako? (What If?). U pitanju je serijal koji je zasnovan na logici šta bi bilo kada bi bilo. Tako je tema broja #13 u serijalu, koja je izašla 1979. bila ”Šta ako bi Konan hodao Zemljom danas?” U ovoj priči, Konan je prebačen u moderan Marvelov univerzum, gde spašava nepoznatu ženu od nekih pljačkaša. Ovde se nije susreo ni sa jednim od tada glavnih Marvelovih superheroja.

konan varvarin i marvelovi osvetnici strip blog

Konanov sledeći nastup unutar Marvelovog univerzuma je ponovo bio u Šta ako? serijalu. Ovo puta naslov epizode #39 je glasio ”Šta ako bi se Tor borio sa Konanom Varvarinom?” U ovoj epizodi Tor i Loki sreću Konana i naravno, u početku se heroji bore zbog nesporazuma, da bi se sprijateljili kada se sve razjasni. Kasnije kada se Tor našao ranjen u borbi, koristi svoj zadnji dah da prenese moći Mjolnira na Konana. Konan postaje Bog, a moći koje ima čine ga još žeščim ratnikom nego pre.

Povezano: Konan Varvarin postaje Osvetnik u novom Marvelovom stripu

Samo nekoliko epizoda kasnije u broju #43, priča se ponovo vraća na Konana iz broja #13 i njegovu novu avanturu u modernom svetu. Ovoga puta Konan je privukao pažnju Kapetana Amerike. Nakon prve borbe sa Kapetanom Amerikom i bandom lopova, Konan se na kraju ipak udružuje sa popularnim Kepom. Njihova priča se završila tako što je Kapetan Amerika ponudio Konanu da bude član Osvetnika.

Tokom 90-ih, Marvel je podigao Šta ako? Vol 2. serijal na viši nivo. Sasvim logično spoj Vulverina i Konana morao je da se dogodi. U pitanju je broj #16 u serijalu gde Vulverin putuje kroz vreme kako bi pronašao Konana. Sve dešava usred Sage o Mračnoj Feniks. Vulverin se vraća na mesec i dovodi Konana sa sobom. Varvarin takav kakav je nije mogao samo da sedi i čeka epilog između X-Mena. Konan je nokautirao Kiklopa kamenom, onesvestio ga i time izmenio tok Sage o Mračnoj Feniks u kojoj je Džin Grej uništila čitavu realnost.

Marvel je 2000. prestao objavljivati Konanove naslove, te je 2003. prava na lika dobila izdavačka kuća Dark Horse Comics. Nezvanično, ovde se stvari nisu završile za Konana unutar Marvelovih stripova. Pisac Kurt Busiek je uživao u korišćenju Konana u cameo scenama, tako je jedna od njih viđena u panelu stripa Avengers Forever #12 gde se okupila vojska Osvetnika iz različitih vremena i realnosti. Busiek je ubrzo ostavio Avengers serijal i otišao u Dark Horse gde je nastavio da radi na mnogim avanturama Konana. 

Duga istorija Konana Varvarina u Marvelovim stripovima strip blog

Konan je takođe imao nezvanična gostovanja u malim, neimenovanim, ali impliciranim ulogama u Excalibur #47, Fantastic Four #405, Doctor Strange #26, i Thor Corps #3.

Marvel je 2018. ponovo stekao prava i trenutno izdaje Conan the Barbarian i Savage Sword of Conan. Kao što smo rekli na početku, Konan je postao i član Osvetnika u serijalu Savage Avengers u kome se pored njega nalaze Venom, Panišer, Elektra i Vulverin. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x