Tor i Loki: Braća po krvi – Može li Loki zapravo ubiti Tora?

0

Da li je Bog laži, prevare i spletki stvarno zlikovac, ili ga je samo kleta sudbina naterala da bude?

tor i loki braća po krvi strip blog

Prikaz stripa ,,Tor i Loki: Braća po krvi”, Roberta Rodija i Esada Ribića u izdanju Phoenix Press-a

Loki je danas jedan od najharizmatičnijih Marvelovih likova. Tome su svakako doprineli aktuelni Marvelovi filmovi, kao i glumac koji ga u njima tumači, Tom Hidlston. Ali, mnogo pre harizmatičnog Lokija, lepog lica, on je bio iskrivljene estetike koja je više bila prilagođena tipičnoj ulozi zlikovca, umesto dopadljivog, filmskog anti-heroja kakav je postao. Jedna od takvih inkarnacija Lokija bila je upravo ova u stripu Tor i Loki: Braća po krvi, o kojoj ćemo govoriti u nastavku.

Tor i Loki: Braća po krvi je mini serija od 4 dela koja je izašla 2004. godine. Tor ne dobija mnogo karakterizacije u ovom stripu, budući da strip počinje sa njim u lancima, jer ga je Loki nekako porazio. I to nije mnogo važno jer je ovo sasvim druga strana novčića i Lokijeva verzija priče o dugogodišnjem rivalitetu između polu-braće. 

Dakle, Loki je konačno pobedio svog brata. Šta sad? Ispunivši svoj cilj da porazi Tora, zarobi ga i ponizi pred Asgardom, Loki ima gorak ukus pobede u ustima izgledajući izgubljeno jer nikada nije razmišljao ovoliko daleko. Loki je dugo bio prototipski zlikovac koji je u Marvelovom kontiuitetu tretiran kao jadni i zli antagonista. Sada scenarista Robert Rodi želi da se zapitamo: ,,Da li je Loki loš u svojoj srži ili su drugi samo želeli da ga mi tako posmatramo?”

Povezano: Razlike između Marvelovog i Nordijskog Tora

Slikom uglavnom pratimo Lokija koji tumara unaokolo pričajući sa raznim likovima i sa samim sobom. Najveći zaplet u ovome stvara Hela koja od Lokija zahteva da ubije Tora, kako bi ona osvojila njegovu besmrtnost. Može li Loki to učiniti? U njemu se rađaju razne ideje i dok on razmišlja kako dobro ne može postojati bez zla, svetlost bez tame, dan bez noći, Loki bez Tora i obratno, rok za Helin zahtev ističe. 

Rodi čini Lokija saosećajnim. On tumara u potrazi za rešenjem. U jednom momentu saznaje da u svakoj realnosti postoje neki drugi Tor i Loki koji su drugačiji, i da u svakoj realnosti Loki gubi. Kroz scene flešbekova vidimo kako se Loki priseća mladosti i sukoba sa Torom. Kako mu je status usvojenog sina i tuđinca među Asgardijancima doneo samo prezir prema svemu što ga okružuje. On je samo pijun koji je doveden kako bi Tor uvek imao nekoga sa kim će se meriti. Pijun koji je izvrgnut ruglu i besmislu. 

Rodi dovodi u pitanje tradicionalnu strukturu strip negativaca objašnjavajući tačku gledišta negativca kome nikad nije dopušteno da se odbrani. Njegova nedela ostaju za osudu, a čitaoci ostaju zamišljeni pitanjem: ,,Da li su stvari mogle biti drukčije za Lokija da su okolnosti bile drugačije?”

Jedino što Rodiju fali u ovom scenariju je malo drame, strasti i snage između dijaloga. Samim tim ishod nekih dijaloga ostaje prilično ćopav, te takav ishod nažalost uspeva da obogalji jednu sjajno osmišljenu premisu. 

strip blog

Ono što uspešno odvlači pažnju sa minornih grešaka u scenariju je crtež Esada Ribića. Uz seriju sjajnih slika, kvalitetno obojenih, odličnih izraza lica i anatomije, Ribić nam realno prikazuje kako izgleda Marvelov Asgard. Njegov stil pomalo podseća na stil Frenka Frazete, što je i logično jer Tor svakako heroj koji je izuzetno blizak Konanu. Ribićevi dizajni su klasični, na kakve smo navikli, ali likovi deluju zrelije nego što su do tada. 

Tor i Loki: Braća po krvi jeste sasvim ozbiljan strip na koji treba obratiti pažnju. Manjkavosti postoje kao što smo već naveli, ali u to vreme, promena u percepciji negativca u odnosu na poznate pretpostavke svakako nije nimalo nezanimljiva. Neke od ideja Roberta Rodija su se svakako ulile i u Marvelov filmski prikaz ovog lika. 

U izdanju Phoenix Press-a, ovaj strip je obogaćen i sa prevedenim izdanjem epizode Journey into Mystery #85, u kojoj se davne 1962. Loki prvi put pojavio u Marvelovom stripu. S obzirom da iza ovog broja stoje imena Sten Li i Džek Kirbi, verujemo da ga ne treba posebno predstavljati. Pored ovoga, izdanje sadrži i Tales of Asgard: Journey into Mystery  #112 epizodu iz 1965. u kojoj je prikazana borba između Odina i kralja Laufija, Lokijevog pravog oca, te i situacija kada Odin pronalazi bebu Lokija. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x