MCU Thor protiv Thora iz Nordijske mitologije – razlike

1

Marvelova interpretacija Thora svakako zadržava mnoge aspekte i inspiraciju originalne Nordijske mitologije, ali su isto tako mnogi ključni elementi ovih mitova promenjeni kako bi što bolje bili uklopljeni u svet superheroja. 

mcu thor strip blog

U kompleksnoj filmskoj franšizi kakva je MCU, koja se sa svakim narednim filmom dopunjuje i slaže poput slagalice, nije bilo lako uklopiti Nordijsku mitologiju sa svim ostalim svetovima, stvorenjima i događajima. Neke suptilne promene su napravljene u Marvelovoj intepretaciji ovih Skandinavskih legendi, koje su oku svakog laika bile nezapažene. Kako se to MCU Thor, događaji i likovi koji ga prate, razlikuju od Nordijskih mitova?

1) Thor nema plavu kosu i bradu

mcu thor strip blog

Kada danas pomenete boga groma, većina ljudi će zamisliti prodorno plave oči i zlatno plavu kosu glumca Chris Hemswortha. U originalnim mitovima, Thor je tradicionalno crvenokos i crvenobrad. Stan Lee i Jack Kirby su razmatrali verziju Thora sa crvenom kosom i bradom, ali su ipak odlučili za njihov sopstveni dizajn karaktera, za koji se nekoliko decenija kasnije ispostavilo da ima čak i savršenog glumca u toj ulozi, Chrisa Hemswortha.

2) Mjolnir u mitovima ne leti

mcu thor strip blog

MCU Thor samo zavrti svoj verni čekić, Mjolnir, koji ga lansira u nebo kao raketu. Ipak, u originalnoj mitologiji, Mjolnir ne daje Thoru sposobnost letenja. Umesto toga, on leti pomoću svoje kočije, koju vuku dva jarca. Složićemo se da je letenje unaokolo sa bogom groma sjajna karijera za dva jarca, sve dok Thor ne bude prinuđen da ih ubije i pojede. Srećom, već sledećeg dana on ih oživljava koristeći svoj čekić. Dobro je da ovakvo nešto nismo videli u filmovima.

3) U mitovima Thor je oženio Sif

mcu thor strip blog

Kao što možete pretpostaviti, Thor u Nordijskoj mitologiji ne ide na dejtove sa zemaljskom astrofizičarkom Jane Foster kao MCU Thor. On je oženjen sa Sif, boginjom žetve. Zanimljivo je da je u mitovima Sif ta koja ima zlatne kose. Kao što Thor u filmu Ragnarok teško podnosi ideju o šišanju, tako Sif u mitovima pada u depresiju kada joj Loki odseče kosu u svrhu svoje šale. Nakon kratkog i silovitog ubeđivanja od strane Thora, Loki je primoran da dovede patuljke koji će Sif napraviti novu kosu, slično poput scene kada Eitri pravi novo oružje za Thora u filmu Avengers: Infinity War.

Pročitajte: 10 Superheroja koji su podigli Mjolnir

4) Hela je Lokijeva ćerka

mcu thor strip blog

U MCU filmovima o Thoru posebno se ističe Loki. Filmski Loki možda ne deluje kao očinski tip, ali ipak u mitologiji on je otac mnoštvu dece. Jedna od njih je Hela. Cate Blanchett ju je u filmu Thor: Ragnarok prikazala blistavog lica, što nije slučaj sa mitovima gde je polovina njenog lica blistavo lepa, dok je druga polovina mrtva. Hela kao Lokijeva ćerka, boginja smrti zadužena je za podzemni, zaleđeni svet, gde će večnost provesti svi oni koji umru od starosti ili od bolesti. Oni koji umru u bitkama biće odvedeni u Valhaluu gde će biti na večnoj gozbi sa Odinom.

5) Loki nije Thorov usvojeni brat

mcu thor strip blog

Jedna od suštinskih stvari u MCU Thor adaptacijama je promenljiv odnos između Thora i Lokija. Da nije bilo tog odnosa, razočarani Loki nikada ne bi napao Zemlju, Avengersi se nikada ne bi okupili i ne bi imali ovoliko popularnu filmsku franšizu. Ali u mitskim pričama, Loki nije polubart Thora, već je polubrat Odina. Ovo je jedna od suptilnih promena Marvela sa kojom se svako apsolutno slaže.

6) Thoru trebaju rukavice da bi držao Mjolnir

mcu thor strip blog

MCU Thor samo upravlja Mjolnirom, uslovljen jedino time da uvek mora biti dostojan moći da ga podigne. U originalnim mitovima, Thoru su potrebne posebne rukavice, Járngreipr, kako bi upravljao svojim čekićem. Tu je takođe i Megingjörð, njegov mistični pojas koji mu povećava snagu. Ovi predmeti, iako su jako bitni u mitologiji, nisu dobili značaj u filmovima.

7) Thor i Loki umiru tokom Ragnaroka

mcu thor strip blog

Na kraju filma Thor: Ragnarok, Thor i Loki su preživeli napad Surtura, i odleteli u svemirskom brodu nepovređeni. Takvu sudbinu nisu imali u originalnoj mitologiji. Skoro svaki poznati bog umire tokom Ragnaroka, uključujući Thora, Odina, Lokija i Heimdalla. Surtur ne uništava samo Agard već ceo univerzum, ostavljajući samo šačicu bogova i dva čoveka živa, kako bi ponovo pokrenuli civilizaciju. Sasvim je logično da se ovo nije desilo u Marvel filmovima, jer šta bi onda radio Thanos?

Za potrebe teksta korišćen je materijal sa Screenrant.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dane Volvo
Dane Volvo
5 years ago

Vrlo zanimljivo…

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x