“La Machine”: Kako smo upoznali Modesti Blejz?

0

Piter O’Donel i Džim Holdavej su 1963. godine napisali prvu epizodu čuvene stripske herojine Modesti Blejz. 

la machine stripblog

U vreme kada je Modesti nastala kao strip junakinja u Evropi, to je bio veoma hrabar potez autora. Hrabrost se ogleda u tome što je jednom ženskom liku data uloga u rešavanju kriminalnih radnji i razvoju mutnih poslova. Jak ženski lik je bio retkost u to doba, a Modesti je ipak postala kultna strip herojina, poznata širom sveta. 

Rad na stripu se usavršavao i razvijao sa razvojem pripovedačkih i crtačkih sposobnosti autora, a pravile su se i ekranizacije sa dogodovštinama Modesti Blejz i njenog pomoćnika Vilija.

Pročitajte: Modesti Blejz: Svojih deset prstiju i ukosnica

Modesti Blejz smo prvi put upoznali u epizodi “La Machine”, kao i ostatak ekipe oko koje će se vrteti radnja u narednim epizodama. Modesti kao veoma mlada bogatašica, dobija ponudu za zadatak od dvojice inspektora da dođe do ozloglašene francuske, kriminalne grupe “Lа Machine”. 

Modesti je pristala na taj zadatak i odmah otišla kod svog prijatelja i pomoćnika Vilija kako bi se dogovorili o tome kako će delati u zadatku. 

strip blog

Već u prvoj epizodi može da se nasluti mnogo o tome kakva je Modesti kao osoba i ličnost, ali kakav su ona i Vili tandem. Ne možemo reći da ona nije veoma jaka i snalažljiva, pre svega dovitljiva osoba koja je spremna, apsolutno na sve kako bi izvršila zadatak do poslednjeg detalja.  

Takođe, upoznajemo dosta o njenoj prošlosti, pre svega da nije imala državljanstvo, da je udajom postala Britanka i da je vodila kazino za Lešovo društvo. Svi se pitaju, kako je dobila ime Modesti, ali vrlo dobro znaju da je i njega “zaradila”. To je zapravo prava crta ličnosti Modesti Blejz, pre svega sve što ima u životu sama je stekla i niko joj ništa nije poklonio. Sve je zaradila i to na veoma težak i način.

la machine stripblog

Na kraju epizode, kada je zadatak bio obavljen, a ona i Vili se izvukli iz svih nevolja u koje su upali, Modesti pokazuje da je i ona čovek, briznula je u plač na samom kraju. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x