Supermen u crnom – Koja je priča iza crnog odela?

0

Plava i crvena su Supermenove boje već osam decenija. Njegov kostim je s godinama doživljavao razne inkarnacije. Fanovi se možda mogu neslagati oko toga ko više preferira stari, klasični, a ko novi moderni izgled, ali Supermen nikada ne ide daleko od svog crveno-plavog izgleda.

supermen crno odelo strip blog

Ipak, tu i tamo pojedini crtači mu daju radikalno izmenjen izgled koji odstupa od klasičnog. Neki crtači su to radili uspešnije, neki ne, ali je zanimljivo videti kako Supermen menja svoju pojavu s vremena na vreme.

1992. nakon događaja u stripu ”Supermenova Smrt”, koji je jedan od najprodavanijih američkih stripova u istoriji, Supermen po prvi put dobija sasvim crni kostim, sa prepoznatljivim belim ,,S” na grudima. ”Supermenova Smrt” nikada nije trebalo da bude prava smrt superheroja, i tome govori činjenica da su njegovi stripovi izlazili dok je on navodno bio mrtav. U nastavku koji se zvao ”Vladavina Supermena” otkriveno je šta se stvarno desilo sa Kal-Elom, gde je on predstavljen u crnom odelu nakon što je varksrnuo.

supermen crno odelo strip blog

Crno odelo sa belim simbolom ,,S” i bez ikakvog plašta je odelo čija je svrha regeneracija. Dizajnirano je da leči Supermena. Kada je on varksrao u svojoj tzv. Tvrđavi samoće, probudio se u kapsuli za regeneraciju u novom, crnom odelu. Bio je slab, a njegove moći su bile smanjene. Ovo regeneracijsko odelo je izgrađeno da brže apsorbuje zračenje Sunca kako bi se Supermen brže izlečio, a njegove moći ponovo postale gotovo božanske. 

Povezano: Osamdeset godina Supermenovog simbola

Ubrzo nakon ”Vladavine Supermena” on se vratio svom klasičnom plavo-crvenom odelu. Svom originalnom odelu se morao vratiti jer crno odelo nije namenjeno za borbu i to što kroz njega brže i jače upija sunčevo zračenje, ne čini ga moćnijim. Pisci Supermenovih avantura u stripovima su u još nekim pričama koristili ovo odelo kasnije. 

Fanovi su se nadali i navijali za to da se Supermen pojavi u ovom odelu u filmu Justice League, nakon njegove smrti u Batman v Superman: Dawn of Justice, ali to se nažalost nije desilo. Odelo je čak i pokazano u Man of Steel iz 2013, te ga je čak i nosio u sekvenci u kojoj sanja. Supermena u crnom kostimu će fanovi ipak imati prilike da vide u CW seriji Arrowerse crossover epizodi. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x