Osamdeset godina Supermenovog simbola

0

Malo pre nego što će svet spoznati sve užase Drugog svetskog rata, 1938. godine, Džeri Sigel i Džo Šuster stvorili su strip čiji je glavni junak bio superheroj.

supermenovog stripblog

Nakon katastrofe na njegovoj rodnoj planeti, ovaj superheroj još kao beba dospeva na Zemlju gde ga porodica Kent ga usvaja, i daje mu ime Klark. Svakako, kroz dugih osamdeset godina, priču Klarka Kenta su oblikovali različiti pisci i crtači. Ipak, jedna stvar je sigurna – od samog početka, Supermen je nepogrešivo štitio našu planetu.

Ono što je danas mnogo više od običnog superherojskog simbola, jeste prepoznatljivo slovo “S” na grudima Čoveka Od Čelika. Baš kao što su se menjali pisci i crtači, tako se menjao i izgled ovog svetski poznatog simbola, pa nije uvek bio baš onakav kakav vidimo danas. Ovo je ponekada zavisilo od samih crtača i njihove želje da ostave svoj trag u istoriji stripa, a nekada i od samog medija kroz koji su se ljudi upoznavali sa Supermenom. Već 1940-ih se u jednačinu umešala i televizija, a u poslednje vreme, naravno, i video-igrice.

U ovom tekstu predstavljeno je osam najvažnijih transformacija i verzija Supermenovog simbola. Iako ih je bilo i više, izostavljene su sve verzije koje ne odskaču drastično od one verzije koja je danas zastupljena, bilo kroz strip ili kroz druge medije.

  1. Simboli iz 1938. godine

supermenovog stripblog

Ovaj simbol, koji više liči na šerifovu značku nego na ono što se danas nalazi na grudima Supermena, pojavio se prvi put na naslovnoj strani Action Comics #1, kada je i sam Supermen debitovao. Iako nije dugo trajao, važan je jer je kod njega prvi put iskorišćena žuto-crvena kombinacija koja se, kao što ćemo videti, retko menjala.

supermenovog stripblog

Iako nikada nije bio na naslovnoj strani, zapravo ga prvi put vidimo takođe u Action Comics #1. Korišćen je nekoliko godina, a zanimljivo je da je često prikazivan bez crvenog okvira, najverovatnije jer su crtači želeli da uštede sebi vreme, ali i boju

  1. Simboli iz 1941. godine

supermenovog stripblog

U narednih nekoliko godina simbol je prikazivan manje-više isto, trouglasti oblik sa slovom S u sredini koje je nekada bilo žuto a nekada crveno. Iako nije bio prikazivan svaki put potpuno isto, postojao je takav osnovni oblik. Tek 1941. godine dobijamo izmenjen prikaz – okvir postaje šestougao a slovo S dobija drugačiji oblik od dotadašnjeg. Ovo je stripska verzija simbola koja se kroz vreme jeste menjala, ali ne preterano, pa i danas imamo nešto slično.

supermenovog stripblog

Strip je postigao veliki uspeh, pa je napravljena i animirana serija o Supermenu iste godine. U animiranoj verziji imamo nešto drugačiji prikaz simbola, gde je šestougaoni oblik ostao, ali je pozadina obojena u crno a žutu boju vidimo samo kao okvir.

  1. Simbol iz 1996.

supermenovog stripblog

Godine 1996. je crtač Aleks Ros odlučio da napravi novi simbol koji će koristiti u Kingdom Come serijalu o Supermenu. Kako se Kingdom Come dešava u budućnosti, Ros je iskoristio futuristički dizajn i za novi simbol, a crveno-crna kombinacija je zapravo omaž animiranoj seriji iz 1941.

  1. Simbol iz 1997.

supermenovog stripblog

Ovaj simbol je korišćen u Superman Vol. II serijalu, gde Supermen ima potpuno drugačije moći, pa su crtači smatrali da treba da mu daju i novi simbol. Iako se nije dugo koristio, vredi ga spomenuti upravo zbog njegove različitosti.

  1. Simbol iz 2001.

supermenovog stripblog

Značajan je jer prvi put kombinuje dve stvari: crveno-crnu kombinaciju i šestougaoni oblik. Bio je u upotrebi do 2003 kada su vraćene žuta i crvena, a inspirisan je Rosovim rešenjem za Kingdom Come serijal.

  1. Simbol iz 2011.

supermenovog stripblog

Razne varijacije upravo ovakvog simbola su ipak najčešće korišćene od 1940-ih do danas. Jedina zanimljivost jeste ta što je, kada je DC Univerzum ponovo pokrenut kao The New 52, slovo S izgubilo donju kvačicu, mada su neki crtači nastavili da je koriste u svojim prikazima. U svakom slučaju, ovakva verzija Supermenovog simbola je korišćena i u filmovima, sa blagim promenama u samoj debljini slova i nijansama boja.

Zaštita autorskih prava

Važno je znati – DC (Detective Comics) kompanija zaštitila je 1944. godine autorskim pravima Supermenov simbol, kao i sve njegove varijacije.

 

Autor: Jovan Đurić

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x