Da li znate da je Asteriks objavljen i u SAD?

0

Da li znate da je Asteriks objavljivan i u Sjedinjenim Američkim Državama?

asteriks objavljen stripblog

Možda nije najbolje složena rečenica, ali svakako je jedna epizoda od tri table objavljena u novinama u SAD-u. Te tri table, bile su dugo nepoznate u Francuskoj, a onda su dobile svoj debi u zbirci kratkih epizoda nazvanoj “Asteriks i povratak u galsku školu”, objavljenoj 2003. godine.

Pročitajte: Asteriksov i Obeliksov 60. rođendan: Luksuzno izdanje košta čak 200 evra

Unutar ovog albuma nalaze se epizode koje su radili Gosini i Uderzo, kada im je rad na Asteriksovim i Obeliksovim pričama to dozvoljavao. Neke od njih je Uderzo sam nacrtao, nakon smrti Renea Gosinija 1977. godine.

strip blog

Kako je Asteriks dospeo u SAD?

-Žorž Dargo, izdavač “Pilota” i albuma “Asteriksa”, želeo je da njegov obožavani serijal dopre do američkog tržišta. Gazda jednog “sindikata” došao je, dakle, u Pariz kako bi se susreo sa tvorcima tog fenomena o kojem se toliko govorilo: “Est’riksa”… Stvar je brzo rešena, jedna epizoda “Asteriksa” biće objavljena kao dnevni strip u grupi američkih listova. Rene i Alber, oduševljeni, ali oprezni razmišljali su kako bi možda valjalo predstaviti Asteriksov svet Jenkijima na originalan i sažet način, pre nego što se započne objavljivanje neke priče u celini, napisali su, iz uredništva Čarobne knjige u svom uvodniku za ovu epizodu u integralu Asteriksa broj 11.

asteriks objavljen stripblog

U maju 1977. godine “National Geographic” objavljuje priču od tri table o glaskim junacima. Epizoda je dosta drugačija u odnosu na sve ostale priče o Asteriksovim dogodovštinama, s obzirom na to da je urađena u američkom formatu stripa. To je podrazumevalo manje teksta u opisu scena i u samim dijalozima. Ovo nije obradovalo autore, koji nisu želeli da menjaju svoj rad više od uobičajenog prevoda na jezik zemlje u kojoj se objavljuje Asteriks. Oni su odbili ponudu da odu iz Francuske i započnu svoj rad na drugom području i tako je završeno, nakon prve epizode, Asteriksovo putovanje u SAD.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x