Sećate li se gde smo i u kojoj priči upoznali Johnny Logana?

0

Stekao je veliku popularnost, bio je strip ogromne satire, preživeo je pokušaje gašenja, ali ne i smanjenje broja stranica edicije, a kada se ukuca ime serijala, obavezno Google izbaci irskog pevača. O kome je zapravo reč i kako smo ga prvi put upoznali?

johnny logana stripblog

Reč je o Johnny Loganu, članu milanske grupe Crni tigrovi koja se bavi pitanjima kriminala, korupcije i svih slučajeva u kojima policija zakaže. Crni tigrovi možda nisu ostali toliko popularni i zapamćeni kao grupa TNT, ali su bili veoma uticajni i imali su svoj trenutak slave. Naravno, da taj momenat nije najvažniji, već poenta priča i sve ono što su scnarista Romano Garofalo i crtač Leon Cimpellin pripovedali kroz sedam godina serijala. Serijal je izdavala izdavačka kuća Dardo.

Scenarista je serijal o Johnny Loganu počeo smišljati 1971. godine, a prva epizoda je objavljena u julu naredne godine pod naslovom “Crni Tigrovi”. Strip je rađen do decembra 1978. godine u formatu identičnom Alan Fordu, na 120 stranica. U nekom periodu, tačnije od 1977. godine izdavač je odlučio da se epizode realizuju na manje stranica i tako je bilo sve do gašenja serijala. Sve epizode je nacrtao Leon Cimpellin pod pesudonimu Ghilbert.

strip blog

Kako upoznajemo Logana i Crne tigrove?

U prvoj epizodu “Crni tigrovi” upoznajemo celu družinu, u različitim životnim neprilikama. Najveći problem svih članova ove specifične družine je besparica i oni se protiv nje bore različitim vidovima zanata iz grupe jajara i secikesa. Neki prave lažne mađioničarske i šibicarske trikove, neki kradu kokoške, kako bi se reklo, kokošari. Sve u svemu ova skupina okuplja se tamo gde policija zakaže, ali budimo realni od nečeg mora da se živi.

Družinu čine Profa, on je tu u svojstvu vođe grupe, Johnny Logan, Hokus Pok, Gigi Govedina, Ben Zubati, a njihovi glavni rivali u ostvarenju zadataka su Kiks kao policijski inspektor i agenti, blizanci Bang i Beng.

Profa je taj koji “nabavlja” zadatke grupi “Crni tigrovi” tako što prisluškuje policijsku stanicu. Tako je bilo i u prvoj epizodi, kada je u stanicu stigla prijava za Mamy Killer. Ozloglašena kriminalka sa svoja tri sina pravi nevolje policiji, javnom redu i miru. Profa je odmah sazvao svoju ekipu sastavljenu od različitih slojeva društva, koje smo već opisali.

johnny logana stripblog

Ekipa ima jedno dobro vozilo, nalik na starog Mini Morisa sa mnoštvom opreme, koji može da ide po cesti, vodi i pod vodom. Takođe, članovi grupe smišljaju svoja oružja i tako je baš u ovoj epizodi Johnny Logan izumeo pištolj sa četiri cevi, koje pucaju unazad, srećom, pa ga on nije upotrebio, ali baš tako je i rešio misiju.

Pročitajte: Kako je Broj Jedan tri puta video Tita!?!

Što se tiče policije, a oni su neizostavni u ovom stripu možemo reći samo to da je inspektor Kiks veoma nervozan čovek kojem uvek grupa Crni tigrovi oduzme slavu, a kako i ne bi kada njegovi njasposobniji agenti Bang i Beng ne mogu da se dogovore koji će prvi ući na vrata i tako se uvek sudare glavama.

Sve u svemu, strip je pored svih komičnih momenata koji nas zasmejavaju veoma kritički nastrojen prema društvu i prilikama, u zemlji u kojoj je nastao. Zbog toga je i pokušano da se ugasi.

johnny logana stripblog

Popularnost serijala na Balkanu

Strip je bio veoma popularan na Balkanu, što je praksa italijanskim stripovima. Strip je objavljivan u Grčkoj i Jugoslaviji. U Jugoslavili je izdavanje preuzeo na sebe zagrebački Vjesnik koji ga je objavljivao u svojoj čuvenoj ediciji Superstrip, najpoznatijoj po Alan Fordu. Prva epizoda je objavljena 1980. godine u 173. broju edicije.

Prevod je radio neprevaziđeni Nenad Brixy, koji je i u ovom serijalu briljirao.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x