Da li znate koji je superheroj prvi dobio svoj film još 1941?

0

Sa filmom Shazam! koji nam u bioskope stiže za manje od dve nedelje moramo napomenuti da ovo nije debi poznatog DC-ijevog superheroja na velikom platnu.

superheroj strip blog

28. mart obeležava godišnjicu prvog superheroja koji je dobio svoju filmsku adaptaciju. Superheroj o kome se radi je originalni Kapetan Marvel, danas poznatiji kao Shazam. Njegov film Adventures of Captain Marvel izašao je davne 1941. godine. Tom Tyler glumio je Kapetana Marvela, dok se Frank Coghlan Jr. pojavio kao dečiji alter ego Billy Batson.

Adaptacija koja je došla od strane Republic Pictures, bila je crno-beli serijski film i  sastojao se od 12 delova, koji u proseku traju 17 minuta. Republic Pictures produkcijska kuća je neko vreme pokušavala da otkupi prava na filmske adaptacije o Supermenu od National Comics izdavačke kuće (preteča DC Comics-a), ali ju je u tome nadmašila kuća Paramount. Scenario planiran za Supermena je prerađen, a glavni lik je zamenjen drugim, novo-osmišljenim superherojem koji se zvao Copperhead. Republic Pictures su sklopili dogovor sa Fawcett Comics, tada matičnom izdavačkom kućom pod čijim krovom je nastao originalni Kapetan Marvel. 

U nastojanju da zaustave popularizaciju Kapetana Marvela, koji je u to vreme bio velika konkurencija Supermenu na strip tržištu, iz National Comics podnose zakonski nalog kako bi sprečili da filmska adaptacija Kapetana Marvela započne produkciju. Navodili su prethodne napore Republic Pictures da adaptiraju Supermena, ali je njihov zahtev odbijen. Negativna kampanja protiv Fawcett Comics-a i Kapetana Marvela trajala je cele naredne decenije, u kojoj su bacali akcenat na to da je Kapetan Marvel superheroj koji je samo kopija Supermena. Ovo je dovelo do toga da Fawcett povuče Kapetana Marvela iz prodaje. Tada njegov zaštitni znak ,,Marvel” završava u rukama Marvel Comics-a, a nedugo zatim DC otkupljuje prava na originalnog Kapetana Marvela. 

superheroj kapetan marvel strip blog

Film Adventures of Captain Marvel govori o poreklu Billy Batsona kao superheroju. Velikim delom je okružen sasvim novim likovima, i u filmu nema čuvenog čarobnjaka Shazama. Film prati ekspediciju u Sijam (stari naziv za Tajland), i potragu za legendarnim artefaktom, Zlatnom škorpijom koji ima veliku destruktivnu moć. Billy je mladi spiker na radiju i asistent na ekspediciji. Izabran je od strane Shazama jer je poštovao drevna upozorenja i natpise da ne zalazi u zaboravljene delove civilizacije. Nakon što je izgovorio reč Shazam, postao je superheroj, Kapetan Marvel. U filmu, on se bori protiv kriminalne organizacije vođene likom čije je ime Scorpion, kako bi ih sprečio da se domognu drevnog artefakta i zauvek ga uništi da ne bi pao u pogrešne ruke. 

Pročitajte: Shazam i zanimljivosti o njemu koje treba da znate

Za razliku od adaptacija o Betmenu i Supermenu koje su došle kasnije, Adventures of Captain Marvel koristi live-action leteće sekvence, a ne animirano rotoskopiranje poput Supermena. Uprkos tome što je star skoro osam decenija, ovaj serijal se odlično drži za osećaj pustolovine koji je bio uobičajen u tom vremenu. 

Dok je Supermen prvi superheroj modernog tipa, licenciranje i zakonske prepreke su pomalo ironično dovele do toga da njegov, tada najveći rival, Kapetan Marvel prvi dobije svoju filmsku adaptaciju. Sada se nakon 78 godina Kapetan Marvel ponovo vraća na velika platna, ali je ipak važno napomenuti da je baš on taj koji je poveo ostale superheroje u filmske adaptacije. 

Film Shazam! izlazi 5. aprila. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x