U 20 MCU filmova do sada, žene su dobile 10% filmskog vremena

0

U prvoj deceniji postojanja MCU-a, Marvel Studios može da se pohvali sa mnogo dostignuća. Uz nekoliko Oskara i rekordne zarade u bioskopima, ovaj veliki filmski univerzum koji trenutno čini 21 film, je preuzeo titulu najveće filmske franšize u istoriji.

20 mcu strip blog

Međutim, Marvel Studios nije toliko ”bezgrešan”, uprkos svojim uspesima. Priznajemo da je ovaj filmski univerzum okupio intergalaktički katalog najzanimljivijih likova i priča, određeni broj publike ostaje nezadovoljan nezastupljenošću ženskih likova. U 20 MCU filmova, sve do filma Captain Marvel, Marvel Studios nije objavio nijedan solo film sa ženskim likom u glavnoj ulozi.

Tačno je da je MCU konstantno gurao ženske likove, ali uglavnom kroz sporedne ili male uloge. Tako da, iako nisu u titularnoj ulozi, ženski likovi su uvek tu i idu uz glavne muške likove kao podrška. Da li je ova konzistentnost dovoljna da nadoknadi nedostatak glavnih ženskih likova?

Pročitajte: Flerken: Upoznajte mačku iz filma Kapetan Marvel

Nakon zbrajanja svih podataka o MCU superherojima sa IMDB liste, u vremenu zauzimanja filmskog prostora pojavljuje se znatna razlika između muških i ženskih likova. U 20 MCU filmova (Od filma Iron Man do filma Ant-Man and the Wasp) ženski likovi zauzimaju samo 4 sata filmskog vremena. Glavni muški heroji zauzimaju više od 29 sati ovog istog vremena. 20 MCU filmova traje oko 40 sati, što znači da su ženski likovi dobili samo 10% vremena, dok muški zauzimaju preko 70% prostora. 

Primetno je da je Black Widow najistaknutiji ženski lik u MCU, koja se do sada pojavila u šest filmova. Ipak, ona ima mnogo manje filmskog vremena od Ant-Mana koji se pojavio u tri filma. 

strip blog

Kontra argument ovome svemu bi bila činjenica što u prvoj deceniji postojanja MCU-a, nijedan ženski lik nije imao solo film, tako da je prirodno da imaju manje vremena. A i osnovnom matematikom vidimo da u MCU jednostavno ima više muških likova nego ženskih. Čak i dodavanjem sporednih likova kao što su: Maria Hill, Mantis, The Ancient One, Peggy Carter, Hela i Valkyrie, taj broj se i dalje ne približava broju vremena  u kom je muški set likova mogao da uživa. 

Rasprostranjenost Black Widow u dosadašnjih 20 MCU filmova u tolikoj količini možda ostavlja utisak nadoknade deficita, ali to očigledno obmanjuje. Rodna nejednakost tokom prve decenije MCU je evidentna. Poenta je da su ženski likovi dobro napisani, dobro iskorišćeni i kada vidimo Black Widow kako čupa Ultronovo srce tokom 30 sekundi bivamo zadovoljni time. 

Očigledno će Captain Marvel morati mnogo toga da nadoknadi tokom narednih godina. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x