Kada je i kako Leks Lutor postao predsednik Amerike 2.deo

0

Na Strip Blogu ste već imali priliku da čitate kako je Leks Lutor prvi put postao predsednik Amerike i kako je to sve izgledalo. Sada vam prikazujemo još jednu situaciju u kojoj se Leks našao kao predsednik i kako se cela ta situacija završila. 

predsednik amerike strip blog

Leks Lutor je drugi put bio predsednik Amerike u popularnom DC-ijevom izdanju Supermen: Crveni Sin. U tom izdanju, kao što je iskusnim stripadžijama dobro poznato, Supermen je umesto u Smallville, Kanzas, pao u Ukrajinu tokom 30-ih godina prošlog veka. Odgajan u komunizmu, Čovek od čelika, on usvaja socijalističke ideale i postaje moćni vođa Sovjestkog saveza. Ekspanzija komunizma raste zahvaljujući Supermenu i veći deo sveta se uključuje u SSSR. 

Jedini čovek koji se usudio da se suprostavi Supermenu je naravno Leks Lutor. Još jednom se Lutor pokazuje kao Supermenova suprotnost. On prihvata kapitalizam i postaje vođa jedine nacije koja ne želi da padne pod Supermenov gvozdeni stisak. Lutor postaje predsednik Amerike u momentu kad niko drugi ne uspeva to da bude. 

lutor leks predsednik amerike strip blog

Iako njihovo rivalstvo raste, i na kraju eskalira do globalnog rata, uzajamno poštovanje između dvojice suparnika se oseća u vazduhu. Lutor nije dovoljno moćan da pobedi Supermena, kao što Supermen nije dovoljno pametan da intelektualno nadmudri Lutora. 

Pročitajte: Lutor Leks prvi put kao predsednik

Supermen uviđa greške u svojim putevima zahvaljujući mudrosti Lutora Leksa, pa mu prepušta svu moć. Lutor postiže globalnu dominaciju, ali to nije mračna distopija kakva bi se od njega očekivala. Planeta Zemlja napreduje pod Lutorovom vladavinom do svog vrhunca. Bolesti bivaju izlečene, dok starosni vek dostiže i 800 godina. Čovečanstvo postaje najnaprednija vrsta u univerzumu. 

strip blog

Iako je ovaj strip Marka Milara priča zasnovana na ideji ”Šta bi bilo kad bi bilo?”, ona sugeriše da bi u realnom DC kontinuitetu, Supermen i Lutor Leks mogli da promene svet ako bi radili zajedno. Ova inkarnacija Lutora u kojoj je predsednik Amerike je svakako upečatljivija i uspešnija od prethodne. Njegova genijalnost rešava svaki svetski problem, ali tek onda kada mu se Supermen skloni sa puta i kada njegova opsesija prestane.

Upravo ta opsesija sugeriše da on nikada ne bi mogao biti dobar predsednik. On gori od svoje mržnje prema Supermenu, i upravo neko ko ima toliko mržnje u srcu nikada ne bi trebalo da uspe na takvom položaju. Upravo zbog toga, iako je u Supermen: Crveni Sin priči njegova inkarnacija kao predsednika pozitivnija na kraju od one iz prvog teksta, on ipak nije uspešan predsednik.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x