Kapetan Amerika: Zimski Vojnik – Razlike između stripa i filma

0

Kapetan Amerika: Zimski Vojnik smatra se jednim od najboljih filmova u MCU. Drugi solo film o Kapetanu Americi drastično se razlikovao od prvog i dokazao da ovi filmovi mogu biti i nešto više od običnih superherojskih filmova. 

zimski vojnik strip blog

Film je inspirisan poznatim stripom koji je napisao Ed Brubaker i uspeo je da isoruči veliku avanturu sa ličnim zapletom Kapetana Amerike u centru svega. Iako film najviše duguje priči Ed Brubakera, reditelji, braća Ruso su napravili i nekoliko ličnih promena koje su dosta promenile priču i povele je u drugačijem smeru. Predstavljamo vam neke promene koje su se desile u filmu Zimski Vojnik u odnosu na strip, kao i stvari koje su zadržane iz originalne stripovske priče.

Razlika: Black Widow

zimski vojnik strip blog

Black Widow nije u originalnoj priči iz stripa. Heroina je još uvek bez sopstvenog solo filma, te je u filmu Zimski Vojnik dobila sporednu ulogu. Iako je Steve Rodgers glavni lik, ovo je publici omogućilo da nauče nešto više o popularnoj Natashi i da lik dobije malo više dubine. Scarlett Johansson i Chris Evans imaju odličnu hemiju na ekranu i zato mu je Black Widow bila savršena pratnja u ovoj avanturi.

Isto: Sporedni likovi

zimski vojnik strip blog

Black Widow nije jedina koja se našla uz Kapetana u ovom filmu. Film se bavi komplikovanim odnosom Kapetana i sa Nickom Fury-em i uvodi nove likove kao što su Falcon i Sharon Carter. Stripovska verzija takođe uključuje ove likove kao saveznike Rodgersa. Naglasićemo da je Sharon Carter odigrala bitnu ulogu u obe verzije, dok su Fury i Falcon imali veći značaj u filmu nego što je slučaj u stripu. 

Pročitajte: Kada je i kako Nick Fury izgubio oko u Marvelovim stripovima?

Razlika: Red Skull

zimski vojnik strip blog

Red Skull je svakako najveći negativac Kapetana Amerike, te nije čudo što je on deo jedne od najvećih stripovskih priča o Kapetanu. U stripu je pritajen čekajući priliku da sruši Kapetana Ameriku. Nećemo spojlovati šta se u stripu dešava sa njim. Na velikom ekranu smo ga videli u prvom filmu Captain America: First Avenger, i onda je nestao u MCU sve do pojavljivanja u Avengers: Infinity War. Nije bio uključen u film Zimski Vojnik jer se realno gledano ne bi uklopio u celokupnu atmosferu i vremenski interval priče. 

Isto: Crossbones

zimski vojnik strip blog

Još jedan poznati negativac ima ulogu u stripovskoj priči o Zimskom Vojniku. U pitanju je Crossbones koji je ovde sporedni negativac sa kojim Cap mora da se nosi tokom cele priče. Široj publici je poznat po tome što je on negtivac koji je ubio Kapetana Ameriku tokom priče Civil War. U filmu on je korumpirani agent S.H.I.E.L.D-a koji lovi Kapetana Ameriku. Iako ga u ovom filmu nismo videli u stripovskom kostimu, njegovo pojavljivanje služi kao origin priča o njemu i on se ponovo pojavljuje kasnije u filmu Captain Amerika: Civil War.

Razlika: Misteriozni negativac

zimski vojnik strip blog

Jedna stvar koja čini priču o Zimskom Vojniku sjajnom je veliki aspekt misterije. Film je rađen po uzoru na špijunske trilere o zaverama iz ere 70-ih godina. Tako i strip drži čitaoce u mraku i do samog kraja ne otkriva veću priču. Ali ipak. stripovska i filmska priča vode u različitim pravcima. U stripu, Zimski Vojnik je pijun sovjetskog generala Lukina, a Lukinom manipuliše Red Skull. U filmu, Alexander Pierce, sekretar odbrane manipuliše Zimskim vojnikom kako bi vratio zločinačku organizaciju Hydra na vlast. Sa Robertom Redfordom koji ga glumi, Pierce je ostao jedan od najboljih MCU negativaca. 

Pročitajte: 10 Marvel filmskih momenata koji su precizni po Marvel stripovima

Isto: Zimski Vojnik i amnezija

zimski vojnik strip blog

Bucky Barnes je bio saborac Kapetana Amerike tokom rata i nakon toga je generalno zaboravljen. Genijalni Brubaker uspeva da ponovo oživi lika na emotivan i uverljiv način. U obe verzije priče smatra se da je Bucky davno poginuo u borbi. Neprijaelj ga preuzima, reprogramira njegov um i pretvara ga u hladnokrvnog ubicu. Koristi se da izvrši misiju i nakon toga ga vraćaju u stanje zamrznute hibernacije dok ponovo ne zatreba. Bucky pokušava da se seti ko je i bori se protiv svog reprogramiranja u obe verije priče. 

Razlika: Pad S.H.I.E.L.D-a

zimski vojnik strip blog

Na stranu što film Zimski Vojnik ima sjajnu ličnu priču o Kapetanu i Zimskom Vojniku, kao deo velike MCU franšize film je imao i veliki, trajni uticaj na celokupan univerzum. Tokom njegove jurnjave sa starim prijateljem, Cap otkriva da je Hydra, organizacija protiv koje se borio, infiltrirana u S.H.I.E.L.D. Ovaj obrt ne postoji u stripu, ali je pomogao da film postane upečatljiviji, jer se misterija pokazala većom nego što je publika mogla da zamisli. 

Isto: Konflikt Kapetana Amerike

zimski vojnik strip blog

Jedan od najvećih uspeha filma Zimski Vojnik je način na koji se bavi komplikovanim odnosom Bucky Barnes-a i Kapetana Amerike. Steve i Bucky su bili najbolji prijatelji. Kada se Steve probudio u sadašnjosti, svet koji je poznavao više nije postojao. Zato je ponovno pojavljivanje prijatelja iz prošlosti mnogo emotivnije. Stripovi ipak ne ulaze toliko duboko u tematiku usamljenosti koju Cap oseća u modernom svetu, ali vidimo istu borbu kako se on nosi sa činjenicom da je njegov najbolji prijatelj hladnokrvni negativac. On se bori sa sobom i pitanjem da li može ubiti najboljeg prijatelja ako je neophodno. U obe priče odlučuje da je njegovo spašavanje bitnije. 

Razlika: Tesseract u stripu

zimski vojnik strip blog

Zimski Vojnik je prizeman film, više nego bilo koji film u MCU. Super-vojnik iz Drugog svetskog rata ispranog mozga možda zvuči nerealano, ali je uverljiv s obzirom na žanr. Međutim, stripovska verzija zadržava i malo fantastike. Tesseract igra ključnu ulogu u stripu jer je misija Zimskog Vojnika da ga nađe i ubije sve što mu se nađe na putu. Tesseract se pojavljivao u MCU filmove, čak i više nego glavni likovi, te je pozitivno što je u Zimskom Vojniku kocka ostavljena po strani. 

Isto: Pokajanje Zimskog Vojnika

zimski vojnik strip blog

Bucky je sigurno najtragičniji lik u MCU. Njegovo herojstvo u ratu bilo je nagrađeno decenijama mučenja ,ispiranja mozga, i prisiljavanja na razne zločine. Ipak, u obe priče Bucky je u stanju da se pokaje i iskupi. Njegovo filmsko iskupljenje dolazi tek kasnije u filmu Civil War. On je još uvek jako oštećen, ali počinje da se priseća svoje prošlosti i prelazi na pravu stranu.

Prevedeno sa sajta CBR.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x