Kada je i kako Nick Fury izgubio oko u Marvelovim stripovima?

0

Nick Fury je u Marvelovom filmskom univerzumu jedan od ključnih faktora za nastanak Avengers superherojskog tima. On je predstavljen kao kamen temeljac u borbi protiv neprijatelja koji nisu ovozemaljski.

nick fury strip blog

Jedna od najvećih misterija je kako je Nick Fury izgubio oko u prošlosti MCU-a, ta misterija je konačno otkrivena sa filmom Captain Marvel. Ipak, način na koji je izgubio oko je potpuno drugačiji od toga kako se ova nesreća dogodila u stripovima. 

Fanovi MCU franšize nisu prvi koji se pitaju kako je Fury ostao bez oka, jer je fanove Marvelovih stripova radoznalost u vezi ove nesreće mučila još davno pre MCU-a. Da bi rešili ovu misteriju neophodno je da se vratimo na njegov početak. Nick Fury je svoj život u stripu započeo u serijalu Sgt. Fury and his Howling Commandos koji su kreirali Stan Lee i Jack Kirby. Serijal je objavljivan u periodu 1963-1981. U pitanju je ratni, avanturistički strip u kome se Fury i njegova elitna jedinica bore protiv nacista. Kao što možete da pretpostavite, Fury je tada imao oba oka. 

Fury je bio još jedan običan vojnik niskog čina, ali je uprkos tome bio neukrotiv i nepobediv. 1965. u Marvelu odlučuju da bi Fury mogao prerasti posleratnog globalnog špijuna po ugledu na špijunski arhitip koji je Sean Connery uspostavio kao James Bond. Fury je izvučen iz uniforme i obučen u fino odelo, a u svojoj prvoj špijunskoj avanturi borio se protiv agenata Hydre u ime špijunske organizacije S.H.I.E.L.D. 

Pročitajte: Šta Džordž R. R. Martin ima da kaže o filmu Kapetan Marvel

U njegovom prelasku iz atmosfere Drugog svetskog rata, u modernog, sc-fi špijuna, Nick Fury je pretrpeo jednu veliku promenu. Dodat mu je povez za oko. Fury je bez oka ostao u epizodi Sgt. Fury and his Howling Commandos #27. Nakon što su se Fury i njegovi saborci našli na udaru neprijatelja, on je zalegao i vatrom pokrivao svoje prijatelje kako bi mogli da pobegnu. U toj situaciji je uhvatio nacističku granatu, ali je nije bacio dovoljno brzo kako bi izbegao eksploziju. Tada je ostao bez oka. Zaostao je za svojim saborcima i nekoliko dana proveo je na neprijateljskoj teritoriji, ali je na kraju preživeo. 

nick fury strip blog

Kada se ponovo ujedinio sa kolegama iz vojske i došao do doktora, ponuđena mu je operacija, ali to bi značilo da godinu dana neće smeti da se bori kako bi oko zacelilo. Fury je to odbio. I tako je Nick Fury ostao bez oka u stripu. Izgubio ga je kako bi sačuvao svoje ljude, a zatim ga žrtvovao kako bi mogao da nastavi da šutira naciste u zadnjicu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x