Watchmen je naterao ostale superherojske filmove da odrastu

0

Film Watchmen reditelja Zack Snydera navršio je 10 godina od svoje premijere. Ovo ostvarenje je bilo iskra koja je uzdigla superherojski filmski žanr do novog nivoa zrelosti.

watchmen strip blog

Setimo se scene kada Ozymandias kaže Nite-Owlu: ,,Dan, Odrasti”, tako je i Snyderova filmska adaptacija kultnog stripa Alan Moora i Dave Gibonsa istu poruku poslala superherojskim filmovima koji dolaze. Watchmen, kako su to smatrali Moore i Gibons, nije bio ”filmljiv”, što potvrđuje prethodnih 20 godina pokušavanja da se kultno strip ostvarenje ovekoveči na velikom platnu.

Nakon izlaska u bioskope, film je kao što to inače rade filmovi ovog žanra, podelio fanove i kritičare. Kasnije je sa dodacima u Director cut verziji filma, i sa još više materijala u finalnoj Ultimate cut verziji, film stekao vernu legiju fanova. U deceniji koja je dolazila, videli smo kako je Watchmen direktno i indirektno uticao na ostale superherojske filmove koji su ga pratili. Voleli Watchmen film, ili ne, evo kako je on uticao na superherojske filmove u budućnosti.

Watchmen je bio prvi VELIKI superherojski film sa R-rejtingom

watchmen strip blog

Možda nije prvi superherojski film za odrasle (tu su Blade i Punisher filmovi pre ovog), ali je prvi, pravi, visoko-profilni superherojski film tog tipa, koji je adaptacija najhvaljenije grafičke novele ikada. Priča Alana Moora je bila za odrasle čitaoce, ispunjena razbijenim i uznemirenim odraslim likovima koji tragaju za smislom i odgovorima. Novela je već sama po sebi nosila R-rejting zbog svog narativa i silovito nasilnih radnji određenih likova. Snyder ne samo da nije nameravao da se udalji od kontraverznih tema i scena stripa, već je dodao i svoje hiper-nasilne, krvave akcione scene pune slomljenih kostiju i otkinutih udova. Film sadrži potpuno neukusnu, frontalnu golotinju, scene seksa, kao i bezbroj psovki. Čak i onima upoznatim sa stripom bilo je šokantno koliko Watchmen svoj zasluženi R-rejting nosi sa ponosom. 

Pročitajte: Nadzirači – Strip vs. Film

Watchmen je otvorio vrata za druge projekte čija je ciljana publika više odrasla nego što su ”za celu podoricu”. Pomogao je da publika postane prijemčiva za nove superherojske filmove koji iskaču iz normalnih granica kao što je Deadpool. Zack Snyder je preneo taj mračan i ozbiljan ton kasnije u DCEU dok je bio arhitekta ove franšize. DC nastavlja da hrabro plasira nov sadržaj za odrasle u vidu serija Titans i Doom Patrol. 

Stil režiranja akcionih scena je vanvremenski i uticajan 

Kada su u pitanju nasilne, akcione scene, Watchmen se u okruženju ostalih superherojskih filmova slobodno može osećati kao rasan pas. Takve scene nisu imali filmovi pre ovog, a ni ovi posle nisu ni pokušavali ni uspevali da ga iskopiraju. Psi mešanci u ovom slučaju mogu biti tri DCEU filma (Man of Steel, Batman v Superman, Wonder Woman), a dva od tri je svakako režirao sam Snyder. Ovo su filmovi koji se nalaze pod uticajem onoga što je utemeljeno u Watchmen filmovima. Njegov vizuelni stil, kinetička, nasilna akcija bili su nešto inovativno i to je jedna od stavki koja ovom filmu daje vanvremenski kvalitet.

strip blog

Kraj filma je doneo superherojima novu osobinu – moralna dvosmislenost

Kraj Watchmena je superherojskom filmu dao vitalni element koji je nedostajao kako bi se žanr podigao na viši nivo. Superherojima je dozvoljeno da budu moralno i etički kompromitovani i da se njihova misija završi neuspehom. The Dark Knight je završio sa Batmanom i komesarom Gordonom koji zarad većeg dobra sakrivaju istinu o zlim delima Harvey Denta, kako bi Gotham bio bezbedan. Watchmen čini to isto samo na globalnom nivou. Heroji ne samo da nisu uspeli da spreče Ozymandiasa, već su se i dogovorili da ga puste i ćute o tome zarad viših ciljeva. Postajalo je previše detinjasto da superheroji uvek pobede na kraju svojih filmova. Watchmen je naučio publiku da superheroji mogu imati mane. To je bila vitalna ideja kojom su se u Marvelu vodili kada su pravili Captain America: Civil War, a pomak u žanru da heroji mogu i da izgube pomogao je publici da se pomiri sa tim da Avengersi nisu zaustavili Thanosa. 

Watchmen je utabao stazu za sve nadolazeće superherojske filmove, učeći ih da shvatanje dobra i zla ne mora da bude jasno kao pojam crno-belo. Zahvaljujući uključivanju te sive zone, stavljajući heroje u neke druge perspektive i preispitujući njihov moral, Watchmen je pogurao ostale superherojske filmove da odrastu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x