Maks Flajšer: O pioniru animacije i dobrih crtaća (VIDEO)

0

Maks Flajšer je bio animator, režiser i pronalazač oko trideset različitih uređaja i sprava za animaciju.

maks flajser stripblog

Njegovi najpoznatiji radovi na animiranim filmovima su Beti Bup, Mornar Popaj, Klovn Koko i Supermen. On se smatra za jedog od tri pionira animacije u Americi pored Vinzora Makeja i Volta Diznija.

Maks Flajšer (pravo ime Majer Flajšer) je bio Amerikanac poljskog porekla, koji je i pored toga što je učestvovao u prvim koracima razvoja animacije u SAD-u i osnivač Fjalšer Studios produkcije zajedno sa svojim bratom Dejvom. Rođen je 1883. godine, 18. jula, u Krakovu, Poljskoj u okviru Austrougarske monarhije. Rođen je u jevrejskoj porodici, kao drugo od šestoro dece. Njegova porodica se doselila u Sjedinjene države u martu 1887. godine.

Karijeru je započeo u The Brooklyn Daily Eagle gde je obavljao poslove fotografa i karikaturiste, dok je još bio u tinejdžerskim godinama. Na početku je crtao kratke stripove plitičke tematike za novinski dodatak, a kasnije je ima i svoja dva stripa.

U prvim godinama novog stoleća, Flajšer je radio za magazin Popular Science. To je bio period kada je počeo otkrivati polje animacije na predlog svog tadašnjeg šefa. Njegov poslodavac je jedno veče video kratku i grubo urađenu animaciju unutar filma i odmah predložio Flajšeru u da se pozabavi animacijom, uz pomoć fotografija i mašina.

Pročitajte: Yellow Kid: Bum novinskog stripa u Americi

Flajšer je izumeo Rotoskop, što mu je omogućilo da napravi realističnu animaciju, prvi veći pomak od Makejovih radova. Do 1914. godine pojavljivali su se komercijalni crtani filmovi u bioskopima, ali oni i njihovi naslednici, do Flajšera bili su prilično ukočeni i kruti.

Patent je odobren 1917. godine, ali pre toga Flajšer i njegov brat su napravili probnu seriju kako bi testirali mašinu između 1914. i 1916. godine.

Nakon dva eksperimenta, on je snimio svog brata Dave-a sa likom u odelu klovna i angažovao producenta Džona R. Breja kako bi napravili seriju o klovnu Koko.

Kasnije su se nizali animirani filmovi koje je ovaj umetnik i virtuoz u animaciji radio, Beti Bup, Popaja…

Njegova producentska kuća je uradila prvu animiranu seriju o Supermenu.

The Fleischer Studios Superman Cartoons je serija od sedmanaest animiranih kratkometražnih filmova izdatih u tehnikoloru od strane Paramount Picturesa i zasniva se na istoimenom junaku izdavačke kuće DC Comics kojeg su kreirali Džeri Sigel i Do Šuster.

Učinio je mnogo i mnoge je radovao svojim radovima. Danas deca mogu uživati u srećnom detinjstvu dobrih crtaća, a kako i ne bi kada im je Maks Flajšer dao dobru podlogu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x