Najbolji superherojski filmovi u 2018. godini: “Deadpool 2” i “Spider-man: Into the Spiderverse”

0

Pravi je trenutak da se poslednjih dana 2018. godine analiziraju filmovi urađeni prema stripovima i junacima iz stripova. Godina na izmaku dala je mnoštvo naslova, različitih oblika ostvarenja radnje i neverovatnih zapleta.

najbolji superherojski filmovi stripblog

-Mislim da će na globalnom nivou verovatno “Black Panther”, Ryan Coogler-a, biti proglašen za najbolji film po stripu ove godine i mogu da se složim da je veoma dobro i vešto napravljen film, mada moram priznati da nije moja šoljica čaja. Po mom mišljenju najbolje napravljen i najtačnije pretočen iz madijuma stripa na veliko platno je upravo veoma sveži “Spider-man: Into the Spiderverse”. Prvi put sam greškom otišao na sinhronizovanu verziju, ali mi se film toliko dopao da mi čak ni ta sinhronizacija nije smetala. Ipak, savetujem da pogledate titlovanu verziju. Neuporedivo je bolji film. Veoma su precizno izabrani glasovi, film je maestralno režiran i odličan je balans akcionih sekvenci, emotivnih uloga i čak je provučena i već prežvakana priča o nastanku Spajdermena mi u ovom filmu nije zasmetala. Što se tiče all time favorita prvo mesto dele tri filma. “V for Vendetta”, “A History of Violence” i naravno “Road to Perdition”. Topla preporuka ako već niste pogledali i naravno najbolji način da začepite usta bilo kome ko tvrdi da su filmovi bazirani na stripovima “neozbiljni” ili “samo za decu” Neverovatno je da su DC filmovi gotovo po pravilu negledljivo đubre u poredjenju sa Marvelovim univerzumom, a ipak sva tri navedena filma pripadaju izdavačkoj kući Vertigo koja je u biti grana DC-a, ističe za Strip Blog reditelj Raško Miljković.

Za kolumnistu Mirka Kovačevića Kochea lični izbor za najbolji superherojski film ove godine ide ostvarenju “Deadpool 2”.

-Iako opštenarodno mišljenje nije pretjerano naklono prema ovom nastavku (zli glasovi tvrde da je reciklaža prvog “Deadpool” filma) meni je bio užasno zabavno iskustvo. Krajnje sam subjektivan u ovom slučaju, jer prije desetak godina kada sam čitao “Cable & Deadpool” strip, ni u najluđim snovima nisam pomišljao da ću jednog dana gledati holivudski blokbaster koji je adaptacija istog. “Cable & Deadpool” je bio moj uvod u šareni svijet X-Men stripova i savršena je parodija istog. Film je uspješno prenio taj osjećaj. Gledaocima posebno preporučujem “Deadpool 2: Super Duper Cut” verziju koja dolazi sa petnaest minuta dodatnog materijala i alternativnim šalama koje nismo mogli vidjeti u bioskopima ovog ljeta. Malo koji superherojski spektakl je zabavan poput ovog, kaže za Strip Blog Mirko Kovačević Koche.

Pročitajte: Pregled stripovske 2018. godine u Srbiji: Ženski strip imao uzlet, istaknuta “Bezimena”

On smatra da posebno pominjanje zaslužuje dugometražni crtani film “Scooby-Doo! & Batman: The Brave and the Bold” koji je izašao početkom ove godine. Prema njegovom mišljenju, ako ni zbog čeg drugog imali smo priliku još jednom gledati jednu od najboljih i neozbiljnijih interpretacija Betmena ikad (Batman: The Brave and the Bold, 2008 – 2011). “Užasno duhovit crtani za najmlađe doveden je do apsurda sa gostovanjem Skubi Dua i njegove hipi ekipe. Zabava za cjelu porodicu i preporuka za prazničnu sezonu.”

Filmski kritičar, scenarista i dramaturg, Dimitrije Vojnov je u ovoj godini zapazio dva trenda.

-Prvi je meta is the new normal i on je zavladao među ekranizacijama velikih strip izdavača, Marvela i DC-a, pa je tako najbolji igrani film po stripu prošle godine bio “Deadpool 2” zbog toga što je posle dosta sinkopiranog prvenca koji je bio u hropcu od meta-trikova, konačno spojio uzbudljive karaktere iz prvog filma sa fino složenom pričom. Drugi trend je da su najbolje strip ekranizacije u domenu animiranog filma. Stoga su najbolje ekranizacije velikih izdavača bile “Spider-Man: Into the Spider Verse” i “Teen Titans Go At the Movies“, koje su oba i animacija i meta-pristup. Kada se podvuče crta, stoga, najznačajnija i najbolja strip ekranizacija je Spider-Verse zato što u sebi preispituje samu suštinu junaka, njegove evolucije, različitih narativa, obuhvatajući ne samo pripovedačku raskoš koju nosi strip već ulazeći i u samu suštinu grafičkog izraza devete umetnosti, govori za Strip Blog filmski kritičar Dimitrije Vojnov.

Pročitajte: Zašto je James Wan odabrao Aquaman-a umesto the Flash-a

Prema njegovim rečima kao časni zastupnik stare škole strip ekranizacija, počasno mesto zaslužuje maestralni “Next Gen” baziran na stripu Wanga Nime, takođe animacija, a od igrenjaka “I Kill Giants” Andersa Waltera po stripu Joe Kellyja.

-Važno je napomenuti da je sa svetom superherojskog stripa u 2018. počeo da polemiše i srpski film sa naslovima O bubicama i herojima i “Zlogonje. Nažalost, ima nekih ekranizacija od kojih sam mnogo očekivao, ali nisu mi bile dostupne do ovog trenutka, recimo siguran sam da bi se Calderin “Superlopez” po Janovom stripu ozbiljno umešao u ovu borbu. Slagao bih ako bih rekao da nisam uživao i u jednoj lošoj ekranizaciji, to je “Gaston Lagaffe” Pierre-Francois Martin-Lavala u kome je bilo nešto simpatično iako ima masu problema.

Pročitajte: Doom Patrol i druge nove TV serije unutar DC univerzuma

Kako filmski kritičar Goran Jovanović smatra “Aquaman”, Jamesa Wana rađen u očekivanom i predvidljivom superherojskom štihu, ipak se izdvaja raskošnom vizuelnošću i beskrajnom čarolijom podvodnog sveta koji predstavlja otkrovenje i za samog glavnog junaka (Jason Momoa).

-Od eksplozije vizuelnih efekata koji hrane čulo vida izuzetnom lepotom i prijatnim šarenilom boja, koji u ovakvom obliku nisu viđeni još od “Avatara” Jamesa Camerona, pomalo i zaboravite glavnu liniju priče u kojoj Aqvaman vodi svoj zapravo privatan rat, nošen dubokim osvetničkim porivom, protiv zlikovaca iz podvodnog i površinskog sveta koji su naudili njegovoj majci (Nicole Kidman kao Atlana). On saznaje da je naslednik podvodnog kraljevstva Atlantide, sa misijom da se vrati i spasi svoj narod, govori za Strip Blog filmski kritičar Goran Jovanović.

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x