Uzumaki: Kad crni vrtlog usisa sve

0

Priča o Kurozu, priča o spiralama, o gradiću kojeg opseda nepoznati i nerazumljivi virus spirala.

uzumaki stripblog

Prikaz manga strip serijala Đunđi Ita “Uzumaki” u izdanju Darkvuda

Ovo je veoma zahtevna priča, od koje se ljudima slabog želuca može slošiti, a svakome se vrti u glavi od spirala. Ne samo da se ta nenormalna pojava sručila na sve stanovnike ovog malog japanskog grada, već spopada i one koji iz radoznalosti uzmu da čitaju ovu trotomnu priču, horor manga umetnika Đunđi Ita.

Sam prevod imena grada Kurozu znači crni vrtlog i on seže duboko u istoriju grada, u stare straćarice, nikada srušene niti obnovljene u središtu ovog naseljenog mesta.

Pročitajte: Samurai 8 – Nova manga kreatora Naruta (VIDEO)

Priču nam donosi devojka Gošima Kirie, u Japanu se uvek prvo navodi prezime, tačnije ime porodice kojoj pripada osoba, a onda ime pripadnika te familije. Kirie nam priča o tim neverovatnim pojavama koje opsedaju grad, o vetru koji odjednom počinje da se uvija u vrtlog, o neodoljivom spiralnom izgledu puževe kućice, o tome kako se oblak dima nakon spaljivanja tela pokojnika izvija visoko u nebesa, gde čini pravi “Kurozu”, odnosno “crni vrtlog”. 

Naravno, ovo su samo neke od neverovatnih pojava koje su zadesile gradić i sa kojima se susrećemo odmah na početku prve knjige. Što se radnja bude odmicala to su promene i vrtložne nevolje složenije.  Da ne spominjemo ljude koji se pretvaraju u puževe i to da se tornado stvori čim neko jače dune ustima.

uzumaki stripblog

Ova horor priča nosi naziv “Uzumaki” i dolazi nam u tri knjige, kako ih je objavila izdavačka kuća Darkvud. Priča ima devetnaest poglavlja i u prve dve knjige se nalazi po šest celina, a u poslednjoj knjizi imamo i sedmu priču naslovljenu “Ruševine”. Priču je Đunđi Ito objavljivao od 1998. do 1999. godine, a kod nas je obljavljivana od 2013. do 2014. godine.

uzumaki stripblogSmeran i odmeren prevod priče radio je Mihajlo Dasukidis.

Crteži su urađeni sa puno detalja i jasnom disciplinom u crtanju po kojoj su poznati japanski crtači, a pre svega Đunđi Ito. Horor priča je zaista postavljana tako, sa veoma brutalnim i moćnim crtežima različitih spiralnih nezgoda. Možemo reći, tačnije okarakterisati mnoge crteže kao “prava boleština” kako i sama priča nalaže. U svim crtačkim zahvatima prepoznaje se jedna veoma bitna stvar, naglašena u prvoj rečenici ovog pasusa, a to je “detalj”. Sve je maksimalno detaljisano, pa tako natprirodne situaciji i ne izgledaju tako nemoguće.

Ito je poznat po nekoliko svojih horor ostvarenja od kojih je najpoznatiji “Tomie”, priča o besmrtnoj devojci koja dovodi sve one koji se zaljube u nju do ludila. Takođe su tu i priče “Gyo”, ostale priče su poređane u zbirci “Itou Junij Kyoufu Manga Collection”. Rođen je 31. jula 1963. godine u Gifu Prefecture u Japanu.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x